Početna Broj 185 TEST: Toshiba Satellite P50-C – I lep i snažan

TEST: Toshiba Satellite P50-C – I lep i snažan

Japanska Toshiba je u jednom proizvodu objedinila najzanimljivije karakteristike današnjih laptopova...

Plus: Kvalitet izrade, autonomija, IPS ekran, garancija
Minus: Cena, neki će ipak poželeti SSD umesto hard diska

Nekada je bilo logično da se u zavisnosti od hardverskih sposobnosti laptopovi dele na mejnstrim i ULV serije. Dok su mejnstrim računari donosili dosta hardverske snage i radnog komfora zahvaljujući velikim ekranima, prostranim tačpedovima i tastaturama, kao i velikoj količini radne memorije, dotle su Ultra Low Voltage platforme pružale „dovoljno snage za svakodnevne potrebe“, uz prednosti na polju prenosivosti (manje dimenzije, mala masa) i štedljivosti, odnosno dužeg trajanja baterije, što je mnogima veoma značajno. Danas su se te dve kategorije prilično izmešale, a jedan od računara koji donosi najbolje iz oba sveta nam dolazi iz japanske Tošibe, pod oznakom Satellite P50-C.

Toshiba Satellite P50-C stiže u izuzetno dopadljivom izdanju. Šampanj zlatna boja je dominantna, debljina je veoma mala za 15,6-inčni laptop, a detalji odaju utisak da je reč o računaru visoke klase. Frameless tastatura i Harman Kardon zvučnici integrisani u deo iznad tastature doprinose tom utisku, baš kao i kompletna izrada ovog računara. Uopšteno, imate utisak da držite premijum proizvod u rukama, i u tom smislu je Toshiba napravila pun pogodak, bez obzira da li je poklopac otvoren ili zatvoren.

Da nije samo lep već i funkcionalan, pokazuje i širok spektar konektivnosti, zadržavajući notu visoke klase i u tom smislu. Recimo, svi USB portovi su USB 3.0 tipa, pri čemu jedan možete koristiti za punjenje USB uređaja i kada je računar ugašen, a prisutan je HDMI konektor koji je u stanju da izbaci sliku i na eksterni 4K displej, što nije uvek slučaj kod prenosnih računara. Istovremeno, ova funkcija je važna i ukoliko želite da u većoj meri koristite multimedijalne mogućnosti Satellite laptopa.

Dovoljno snage za sve
Ako biste pomislili da ste hardver ovog računara „već negde videli“, bili biste apsolutno u pravu. ULV procesori danas raspolažu snagom koja je uporediva sa mejnstrim procesorima, dok sa druge strane donose ogromne prednosti, poput veoma duge autonomije baterije i bešumnog rada. CPU ovog računara je Intel Core i7-5500U. Raspolaže sa dva jezgra koja rade na 2,4 GHz, i u stanju su da podignu radni takt sve do 3 GHz. Nude više nego dovoljno snage za sve moguće izazove koje ćete postaviti pred ovaj laptop. Slično važi i za grafiku, integrisani Intel HD 5500, sa radnim taktom koji varira od 300 do 950 MHz, u zavisnosti od potrebe. No, tu je i diskretna Nvidia GeForce GT 930M grafika, sa 2 GB sopstvene memorije, koja se aktivira u zahtevnijim scenarijima, odnosno deaktivira kada situacija ne zahteva njen rad, zarad uštede baterije.

P50-C svoju visoku klasu demonstrira i na druge načine. Recimo, ekran je IPS tipa i Full HD (1920 x 1080) rezolucije, što je sjajna stvar! Zbilja, u svakodnevnoj upotrebi ovo je zaista važan parametar. Raspolaže sa 8 GB DDR3 memorije, kao i sa hibridnim hard diskom kapaciteta 1 TB. Na taj način dobijate najbolje od oba sveta – mnogo prostora za skladištenje i kratko vreme pristupa kao kod SSD-ova, budući da hibridni disk koristi 8 GB fleš memorije za keširanje.

Atleta koji se ne napreže
Imajući u vidu sve rečeno, logično je postaviti pitanje – postoji li neka začkoljica? Uslovno rečeno, cena. Računar je nešto skuplji od direktnih konkurenata imamo li u vidu hardversku platformu, ali prisustvo IPS ekrana, preinstaliranog operativnog sistema (Windows 8.1 koji se može besplatno nadograditi na Windows 10) i još nekih stavki to itekako opravdavaju. Jednu od tih prednosti predstavlja i dobro poznata No Matter What garancija, uz koju korisnik nema nikakvih briga. Kada sve to saberemo i oduzmemo, moramo reći da je Satellite P50-C odlično odmeren računar i odličan pokazatelj kako je nekada moguće napraviti sjajnu mašinu od ne nužno najbržih i najkvalitetnijih delova. Zaista, više je nego očigledno da je ključ u adekvatnom balansu.

Toshiba Satellite P50-C
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Core i7-5500U, Dual-core 2,4 GHz
Memorija: 8 GB RAM
Storage: 1 TB, DVDRW
Ekran: 15,6“, Full HD, IPS, 1920 x 1080
Povezivanje: WiFi Draft N, BlueTooth 4.0+LE, Gigabit LAN
Cena: 109.990 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply