Početna Home Thinkpad za široke narodne mase – Lenovo ThinkPad Edge E545

Thinkpad za široke narodne mase – Lenovo ThinkPad Edge E545

Kada je Lenovo svojevremeno od IBM-a otkupio PC jedinicu, nije bilo mnogo onih koji su verovali da će Kinezi uspeti da održe brend ThinkPad na visokom nivou. Međutim, Lenovo se pokazao i više nego dobro, a brendovi ThinkPad i IdeaPad su veoma uspešni i prodavani modeli, pa im za ovaj poduhvat stvarno treba čestitati. Nedavno je Lenovo predstavio deo ThinkPad serije nazvan ThinkPad Edge, koji u stvari predstavlja po ceni i performansama pristupačniji ThinkPad laptop. Iako nije zabeležila preveliki uspeh sa ovim modelima, kompanija Lenovo se i dalje uzda u Edge seriju, a dokaz te tvrdnje je najnoviji izdanak s oznakom E545, koji nam je stigao na testiranje.

ThinkPad prenosnici su poznati po svom specifičnom izgledu i kvalitetu, i u startu su mišljenja podeljena. Odlikuje ga minimalistički, crni dizajn, sa prepoznatljivim ThinkPad logotipima, ali ovaj model poseduje čudnu srebrnu lajsnu, malo je deblji, „plastičniji“ i donekle drugačiji od onoga na šta smo navikli kada su ThinkPad modeli u pitanju. Doista, uz debljinu do 34 mm, ovaj model nam više liči na ThinkPad laptopove IBM generacije. Iako poseduje gumirani sloj plastike, ovde nećete naći magnezijumsko kućište i silna ojačanja koja Lenovo ugrađuje u svoje premijum modele. Ovaj ThinkPad zadržao je kvalitetne šarke koje drže ekran i kućište, a koje se od nedavno ugrađuju u najveći broj njihovih modela.

Ipak, rezolucija ekrana od 1366×768 piksela dokaz je da se ne radi o modelu premijum klase, već da je Edge budžetski orijentisan. Sviđa nam se što ekran ima antireflektivni sloj, ali nismo sigurni da je bio neophodan ovako debeo poklopac. Unutrašnjost krije dobro nam poznatu AccuType tastaturu, sa izdvojenim gornjim redom funkcijskih tastera koji ne prate oblik ostalih dugmića. Nedostaju nam dodatni tasteri van tastature, ali i čitač otisaka prstiju, koji je rado viđen na poslovnim mašinama. Naravno, tu je prepoznatljivi trackpoint, sa setom tri tastera, pomeren u levu stranu, dok su levi i desni klik integrisani u klikabilnu površinu tačpeda. Numerički deo je fizički izdvojen, a kursorski tasteri imaju potrebne zareze, kako biste ih mogli napipati u mraku. Svi funkcijski tasteri poseduju prečice, a prostor između tastera ima sjajnu, klavir završnicu koja izgleda veoma lepo, mada nismo sigurni koliko je jednostavna za održavanje.

Baterija je izmenjiva, a donji deo se jednostavno otvara, iz zasebnih celina, tako da se različitim delovima može nezavisno pristupiti, što je zgodno ukoliko želite da zamenite HDD SSD-om, dodate RAM ili ubacite rezervnu bateriju. Zvučnici su postavljeni čeono, i poseduju solidan kvalitet, što je nešto što se ne viđa često kod poslovnih prenosnika. S druge strane, Egde je model koji pomalo nalikuje multimedijskim modelima, pa nešto kvalitetniji zvučnici i nisu preveliko iznenađenje. Bočne strane nose preko potrebne konektore, a na levoj strani više od trećine zauzima masivna rešetka rashladnog sistema. Konekcije možete videti u specifikacijama, pa se nećemo previše ponavljati. Da nije reč o poslovnom modelu bilo nam je jasno i kada smo videli dva mikrofona sa funkcijom eliminacije pozadinske buke, čija svrha su bolji VoIP pozivi, a sve to u saradnji sa dobrom 720p kamerom

Naš model nije opremljen Windows OS-om, već je preinstaliran besplatni „vremešni“ Free DOS, da bi cena bila niža. U istom maniru je i odabrani hardver, koji se ovoga puta oslanja na AMD APU-ove, a naš model poseduje odličnan četvorojezgarni A8-4500M. Društvo mu pravi integrisana Radeon HD 7640G grafika, 4 GB sistemske memorije i HDD kapaciteta 500 GB. Dakle, Lenovo je gledao da uštedi gde god je moguće, kako bi konačna cena bila što niža. Naravno, nije se išlo na snižavanje po svaku cenu, jer je ipak reč o ThinkPad brendu, ali je jasno da je Edge niža kategorija. Solidna baterija daje preko šest sati autonomije u štedljivom modu rada, što je odličan rezultat s obzirom na hardversku konfiguraciju. Integrisana grafika omogućava i povremeno igranje, za one kojima je to u opisu radnog mesta, a i za one kojima nije.

Hardverska osnova ovog modela nije među najskupljima u klasi. Nije ni ekran, a nisu ni materijali koji su korišćeni u izradi kućišta. Nema ni OS-a, Office paketa i drugih preinstaliranih aplikacija. Ono što je veliki plus je cena, jer za manje od 50.000 dinara možete kupiti pravu ThinkPad mašinu, za koju možete biti sigurni da odiše kvalitetom imena koje nosi. Naposletku imate odličnu poslovnu mašinu, koja sa Windows-om ili nekim drugim OS-om radi „kao sat“, ima mogućnost unapređenja ukoliko to želite (naša preporuka su još 4 GB RAM-a i SSD umesto HDD-a), a nosi i zvučno ime. Da li će neko primetiti da li je u pitanju ThinkPad ili ThinkPad Edge, to ne treba da vas brine, jer kad vam se ThinkPad jednom uvuče pod kožu, teško da će vas prilikom kupovine narednog laptopa interesovati bilo šta drugo izvan ThinkPad familije.

 

Lenovo ThinkPad Edge E545
CPU: AMD A8-4500M (1,9 GHz – 2,8 GHz), četiri jezgra
Ekran: 15,6“ 1366×768 pix, LED, anti glare
Memorija: 4 GB DDR3 1600 MHz (dva slota, maksimalno 16 GB)
HDD: 500 GB 5400 rpm
VGA: integrisana Radeon HD 7640G
Baterija: 6 ćelija, 4.400 mAh, 48 Wh
OS: DOS
Bežične konekcije: Bluetooth 4.0, 802.11n
Fizičke konekcije: HDMI, VGA, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, 3,5 mm audio, SD/MMC/MS/MS Pro Duo slot, LAN
Optika: DVD-RW
Ostalo: tastatura sa numeričkim delom, trackpoint
Dimenzije: 376,9 x 245 x 34 mm
Težina: 2,45 kg
Cena: 49.990 dinara
Kontakt: www.lenovo.rs

Leave a Reply