Početna Broj 198 TOP 5 kosilica za uredan travnjak!

TOP 5 kosilica za uredan travnjak!

Želite da uredite vašu baštu i travnjak? Pokosite travnjak koristeći neku od najboljih, ručnih, bežičnih, benzinskih i električnih kosačica. Da li vam je potrebna cilindrična ili rotaciona kosačica? Da li vam više odgovara benzinska kosačica? Kako da savršeno pokosite travnjak?

Kako kupiti najbolju kosačicu za vaše potrebe?
Da li ima veze koliki je moj travnjak? Zapravo, ima veze – ne može svaka kosačica da izađe na kraj sa dužom travom ili većim travnjacima. Prva i najvažnija stvar koju morate da razmotrite pre kupovine bilo koje kosačice je oblast na kojoj ćete je koristiti, kao i tip i dužina trave koju nameravate da kosite. Zamislite da je vaš travnjak kao standardan teniski teren; ako je približno iste veličine, to znači da je to travnjak srednje veličine. Takođe postoje manji i veći travnjaci. Ako ste vi tip osobe koja neće kositi travu jednom nedeljno, isplati se kupiti kosačicu koja može izaći na kraj sa dužom travom – što ćemo raspraviti dalje u tekstu.

Koji tipovi kosačica postoje?
U suštini postoje tri tipa kosačica, i svaki ima svoje dobre i loše strane:
• Cilindrične kosačice imaju cilindrična sečiva koja se vertikalno rotiraju ispred kosačice – ona funkcionišu tako što kose travu nasuprot donjeg sečiva koje je fiksirano. Ove kosačice mogu postići odlično i uredno košenje, ali zahtevaju savršeno ravan travnjak kako bi se postigli dobri rezultati. Ovaj tip kosačica je neupotrebljiv na neravnim travnjacima.

• Takođe, postoje rotacione kosačice koja imaju jedno sečivo koje se horizontalno rotira ispod glavnog tela kosačice. One lako savladaju višu travu i neravne travnjake, ali nisu u stanju da isporuče ravnomerno, kratko košenje. Ovaj tip kosačica je najbolja opcija za većinu ljudi.

• Na kraju, postoje lebdeće kosačice. One takođe imaju rotaciona sečiva ali rade na principu stvaranja vazdušnog jastuka ispod kosačice. To ih čini idealnim za travnjake neobičnog izgleda jer se njima lako manevriše i svim pravcima i lakše ih je gurati iz i niz nagibe.

Benzinske, električne, bežične ili kosačice na guranje: šta je najbolja opcija?
• Ako imate stvarno mali travnjak, najbolja opcija za vas je kosačica na guranje. Jednostavno gurate ovu kosačicu sopstvenom snagom i ona vam pruža veoma kratku i urednu kosidbu, ali je namenjena samo za veoma male, ravne travnjake, osim ako ne želite veoma naporan trening.

• Ako je vaš travnjak malo veći, trebali bi da razmilite od bežičnoj kosačici. Ovaj tip kosačice radi na baterije i obično su skuplje od običnih kosačica na struju, ali omogućavaju dovoljno vremena rada kako bi se pokosili manji travnjaci i zahtevaju manje naprezanja od manuelnih kosačica na guranje.

• Električne kosačice se napajaju direktno iz strujne mreže i obično su bolje za manje i srednje travnjake. Proverite koliko vam je dugačak produžni kabl pre kupovanja ove kosačice ili ćete morati potrošiti dodatan novac na produžni kabl (imajte na umu da mora biti dovoljne amperaže, iz bezbednosnih razloga).

• Ako imate veoma velik travnjak koji je prevelik za električnu kosačicu, najbolje da se odlučite za benzinsku kosačicu. One su mnogo jače, ali imajte na umu da zahtevaju servisiranje svake godine.

Koje dodatne funkcije treba da imam na umu?
Jedna stvar koju morate razmotriti prilikom kupovine je šta će se desiti sa travom koja je pokošena. Mnoge kosačice dolaze sa kutijom ili kesom za pokošenu travu, ali proverite dimenzije kutije za pokošenu travu na modelu kosačice koju planirate da kupite – ako imate pristup kompost kanti, bolje da uzmete veću korpu za pokošenu travu jer na taj način smanjujete broj puta koliko ćete morati da praznite korpu.

Bosch Rotak 43 LI ErgFlex Cordless 36
Najbolja bežična kosačica


Bosch Rotak 43 LI je stariji brat modela 32R koji se takođe nalazi na ovoj listi, iako bežični dizajn povećava cenu za skoro £300, on je savršen za veće travnjake na kojima nemate pristup strujnoj mreži. Kosačicu napaja Litijum-jonska baterija od 36V i omogućava rad od 60 minuta. Sa težinom od 13.9kg, lakša je od nekih rivalskih kosačica, što olakšava manevrisanje prilikom košenja. Kutija za pokošenu travu od 50l znači da ne morate često da je praznite. Kosačica takođe poseduje mogućnost košenja trave u visini između 20 i 70 mm, što znači da može izaći na kraj sa neravnim travnjacima. Ako postoji jedna mana kod Rotak 43 modela, to je neprirodan proces sastavljanja: uputstvo je, blago rečeno, zbunjujuće. Ako ste spremni da malo mozgate, ova bežična kosačica predstavlja neverovatno fleksibilno rešenje.

Ključne specifikacije: Veličina (VxŠxD): 79.5cm x 49cm x 50cm; Težina: 13.9 kg; Visina košenja: 2-7 cm; Kapacitet kutije za pokošenu travu: 50L; Napajanje: Litijum-jonska baterija (Vreme punjenja: 140 minuta); Širina reza: 43 cm

Leave a Reply