Početna Broj 202 TOP monitori za gejmere i profesionalce!

TOP monitori za gejmere i profesionalce!

Nova serija LG monitora donosi veoma različito iskustvo – ultrawide 34“ monitor namenjen gejmerima i klasičan 32“ monitor namenjen profesionalcima i poklonicima multimedije

Panasonic TV

LG je veoma dobro poznat po izuzetno kvalitetnim monitorima koji pokrivaju izuzetno široku ciljnu grupu potencijalnih kupaca. Ovaj put nam stižu dva modela koji naizgled imaju jasna usmerenja, ali to ne znači da se ne mogu upotrebljavati i u neke specifične svrhe. Naime, reč je o monitorima koji stižu pod oznakama 34UC89G i 32UD59-B. Iza kompleksnih i pomalo komplikovanih nomenklatura se u stvari kriju monitor standardne razmere od 16:9 i dijagonale 32 inča (potonji, čija oznaka počinje brojem 32), odnosno ultra-široki 34-inčni monitor dijagonale 34 inča sa odnosom stranica od 21:9.

Šta to u praksi znači? Dobili smo dva monitora koji su slični po tome što su prilično impozantnih dimenzija. Međutim, radi se o sasvim drugačijim proizvodima, namenjenim različitim ciljnim grupama. Zbog toga ćemo ih opisivati pojedinačno, budući da osim velikih dijagonala od 32 i 34 inča zaista ne dele puno toga, čak ni tip panela koji koriste.

Najbolji telefoni 2019

Za moderne igrače

Novi 34UC89G je monitor namenjen prevashodno igračkoj populaciji. Ovaj 34-inčni model odlikuje rezolucija od 2560 x 1080 tačaka, takoreći „razvučeni“ Full HD. Dobra strana takvog pristupa u kategoriji u kojoj se ipak češće sreće rezolucija od 3440 x 1440 tačaka jeste što je broj piksela koji treba poterati relativno mali, pa zbog toga korisnik može da očekuje više frejmova u igrama. Takođe, to znači da ne mora da očajava kada je grafika u pitanju, budući da će i neki GTX 1060 biti sasvim dovoljan kao dugoročno rešenje sa sasvim zadovoljavajućim performansama.

Nismo pogrešili kada smo spomenuli Nvidia grafičku kartu. Naime, 34UC89G je konačno doneo podršku za nešto što je kompaniji LG zaista falilo u gejming domenu, a to je – monitor sa G-Sync podrškom. Da biste iskoristili adaptivno osvežavanje morate koristiti Nvidia grafičku kartu i tada sve mogućnosti monitora dolaze do punog izražaja. Do sada se LG orijentisao ka Freesync rešenju koje koristi AMD, ali je AMD izbor manjeg broja igrača, posebno onih zahtevnijih, a svi znamo i da su grafike trenutno veoma skupe zbog manije za majningom.

Monitor se odlikuje IPS panelom i generalno dobrim karakteristikama. Na uglovima imamo slučaj blagog probijanja pozadinskog osvetljenja, odnosno popularni „IPS glow“, ali to nije ništa neuobičajeno, naročito za monitore širokih stranica. Odziv je deklarisan na 5 milisekundi, što je sasvim dovoljno u praksi za normalno igranje. Ipak, udarna stavka jeste osvežavanje od čak 144 Hz, što je u praksi fenomenalno kako za glatko igranje, tako i za odlično desktop iskustvo, budući da glatke animacije ostavljaju odličan utisak na bilo kog korisnika.

Ipak, dosta pozitivnih odlika se krije u detaljima. Dizajn monitora je odličan, sa crnim i crvenim površinama koje deluju i uglađeno i agresivno, donoseći pravu meru za jedan gejming setap. Konektivnost je zadovoljavajuća, sa DisplayPort, HDMI i audio konektorima. Sa odnosom stranica od 21:9, koji je prirodan za holivudske filmove, 34UC89G je itekako primenljiv i u domenu multimedije, a bićete iznenađeni kada budete videli i koliko je sadržaja dostupno na YouTube servisu u ovom formatu, baš kao i mi. Najzad, LG je celu priču zaokružio na odličan način, kroz odlične menije kroz koje se krećete putem džojistika, kao i mnoštvom modova za prikaz slike koji su veoma upotrebljivi u svakodnevnoj praksi, što nije tako čest slučaj.

34UC89G
34“ 21:9, 2560×1080
IPS panel
144 Hz osvežavanje
G-Sync
Odziv 5ms
Kontakt: www.lg.com/rs
Cena: 115.899 RSD

Utisak: Ukoliko ubrajate sebe u strastvene igrače, novi 34UC89G monitor će biti sjajan izbor za vas – ne samo da će odlično izgledati na vašem stolu, već će pružiti i nezaboravno iskustvo u igranju najnovijih igara.

Leave a Reply