Početna Broj 185 Ultra kućni bioskop – Marantz SR7010

Ultra kućni bioskop – Marantz SR7010

Poznato je da je svaki sistem dobar koliko i njegova najslabija komponenta. Ukoliko u svoj sistem kućne zabave uključite Marantz SR7010 audio i video-risiver, sigurno je da ovaj element neće predstavljati „usko grlo“. Naprotiv, sva je prilika da će pomoći da uživanje u slici visoke rezolucije i kvalitetnom zvuku bude još veće. Ali da krenemo redom.

Reč je o perjanici ponude japanskog proizvođača (američkog porekla), projektovanoj tako da izdrži test vremena. Spolja gledano ovaj se model ne razlikuje mnogo od prethodnika, a krase ga dopadljiv dizajn sa kombinacijom mat površina i finalne obrade koja oponaša brušeni metal. Tu su i mali kružni displej sa osnovnim informacijama, kao i velike komande za jačinu zvuka i izbor izvora signala. Naravno, veći LED ekran, dodatne komande i deo konektora (AV, USB, HDMI, izlaz za slušalice) kriju se iza vratanaca na prednjoj strani. Svi ostali ulazi/izlazi, gotovo i bukvalno svi koji postoje, smešteni su pozadi, uključujući čak 7 HDMI konektora. Za kontrolu je ipak najpraktičnije koristiti prateći daljinski upravljač standardnog rasporeda tastera, sa dodatkom korisnog LED displeja. Inicijalno podešavanje i povezivanje je jednostavno i brzo, što nije uvek slučaj kod ovakvih uređaja.

sr-7010-2

Važniji od dobrog izgleda su slika i zvuk. Za 3D surround zvuk brine se Dolby Atmos dekoder, a tu je i ugrađena priprema za budući DTS:X standard. Kvalitet zvuka je, sasvim očekivano, na veoma visokom nivou. Naravno, prisutna je i podrška za napredno procesiranje video-snimaka, koja uključuje 4K (odnosno UHD) rezoluciju. Ugrađen je i odličan HD Radio AM/FM tjuner. Za one koji vole bežično povezivanje i umesto klasičnog radija radije koriste internet audio-servise, obezbeđena je WiFi komponenta (sa podrškom za DLNA i AirPlay), a tu je i sada već obavezni Bluetooth, pomoću kojeg možete direktno da strimujete muziku sa svog mobilnog telefona ili drugog pametnog uređaja. Ukoliko posedujete pametni TV aparat, pomoću HDMI CEC funkcionalnosti možete u potpunosti da kontrolišete risiver pomoću daljinskog upravljača televizora.

Još jedna lepa i korisna opcija tiče se mogućnosti istovremene reprodukcije sa više izvora i slanja signala na različite zvučnike. To konkretno znači da, na primer, u jednoj prostoriji možete da gledate film, dok u drugoj vaši ukućani uživaju u slušanju muzike, sve pomoću jednog SR7010 naprednog audio/video-risivera. Ovde se spisak funkcionalnosti ne završava, ali verujemo da će pravi audiofili i ljubitelji kućne multimedije uživati u njihovom otkrivanju.

Leave a Reply