Početna Home Zašto je krivo pravo – Otkrivamo zašto je Samsung zakrivljeni ULTRA HD...

Zašto je krivo pravo – Otkrivamo zašto je Samsung zakrivljeni ULTRA HD televizor prava stvar

TL-10 saveta za Instagram HEADER

U ponudi televizora sve je više zakrivljenih modela televizora, jer su takve želje korisnika. U izlogu prodavnice zakrivljeno deluje impozantno, a proizvođači sve više ističu prednosti takvih modela. „Krivina“ je uvedena na osnovu ljudskih potreba i specifičnosti oka.

Iako deluje da se slika na zakrivljenim televizorima najbolje vidi samo iz centralne tačke, efektivna vidljivost je bolja od ravnih televizora, a zahvaljujući novim tehnologijama i materijalima primenjenim u izradi panela, boje na slici su bolje balansirane i dublje i čistije prikazane. Samo se iz izrazito tupog ugla, koji se u praksi ne koristi, mogu primetiti anomalije – 95 odsto korisnika gleda ekran pod uglom od ± 40 stepeni. Takođe, postoji uverenje da se efekat koji donosi zakrivljen ekran može primetiti samo na televizorima veće dijagonale, ali je praksa to opovrgla. Potpuni doživljaj zavisi od više faktora. Osim dijagonale televizora, bitna je i udaljenost gledaoca, kao i stepen zakrivljenosti ekrana. Samsung trenutno ima u ponudi modele od 48 (odnos strana 16:9) pa sve do 105 inča (koji je bioskopskog formata 21:9).

IFA 2019 IN PAGE

Na osnovu opsežnog istraživanja sprovedenog u više zemalja, s ogromnim brojem ispitanika, televizija se od kontinenta do kontinenta gleda sa prosečne udaljenosti od tri do četiri metra, a Samsung je odlučio da ekran zakrivljenog televizora ima poluprečnik od 4,2 metra, jer se tako dobija najbolji kvalitet slike za krajnjeg korisnika.

Ljudsko oko vidi sliku u iskrivljenom formatu, ali mozak prepoznaje i ispravlja sliku u stvarnu. Zakrivljen televizor smanjuje deformisanost slike i prikazuje prirodniju i realniju sliku, odnosno televizor je evoluirao kako bi se bolje prilagodio ljudskom oku.

Zakrivljeni televizori spadaju u viši cenovni segment, jer je u njima veliki broj dodatnih funkcija. Procesorska snaga je jača, i nalazi se u odvojenoj hardverskoj jedinici zaduženoj za obradu slike, koja će kasnije moći da se zameni novijom, pa ćete sa malo novca televizor moći da osvežite novim funkcijama.

Ko ipak nije siguran da li da kupi ravan ili zakrivljen televizor, Samsung je napravio jedan sa savitljivim ekranom. Na pritisak tastera se određuje da li TV treba da bude ravan ili zakrivljen, a panel će se pomoću elektromotora postaviti u željeni položaj.

 

Leave a Reply