Početna Igrice Far Cry 4

Far Cry 4

Jedno zanimljivo pitanje smo dobili za kraj godine. Da li je Far Cry pretekao Assassins Creed i postao Ubisoftova najbolja igra? I to ne samo zato što ovaj FPS napreduje iz nastavka u nastavak, nego zato što je AC: Unity ispao pun bagova, pa i nije baš najigrivija igra koju smo mogli da instaliramo ove jeseni. Uglavnom, fanovi pucačina znaju zašto igraju Far Cry. Krenulo je to sa uvek najboljom grafikom, engineom koji gura gejming unapred, a onda su se razvijali i atmosfera, priča, osećaj prilikom pucanja.

Već Far Cry 3 je bio zaista odlična igra, mada je imao sitnijih problema sa činjenicom da priča zahteva od igrača brzinu, što mu onda ne dozvoljava da istražuje odlično dizajniran svet koji ga okružuje. Far Cry 4 ispravlja tu grešku i sada će igrači moći kako im volja da se šetkaju po okolini, ili da rešavaju ono što igra zahteva od njih. Pritom je zadržana standardno bizarna nota koja provejava pričom svih Far Cry naslova. Sa druge strane, ne možemo reći da je priča nešto posebno dobra, ali vrši posao. Ipak, FC4 funkcioniše bolje kada igrač luta po okolini, nego kada prati priču.

Glavni junak, Ajay Ghale se vraća u svoju domovinu, Kyrat (na Nepalu), kako bi rasuo pepeo majke po zemlji svojih predaka. Ipak, povratak u zemlju u kojoj sve vri od političkih spletki, intriga, pa i oružanih sukoba, ne može da prođe mirno i Ajay postaje simbol pokreta otpora i glavni šraf sudbine jedne državice, ili bar – glavni pored trenutnog ekscentričnog i morbidnog diktatora Pagana Mina, koji nastavlja tradiciju interesantnih likova u Far Cry univerzumu.

Nakon mnogo akcije po planinskim predelima, igrač će doživeti jedan od nekoliko različitih krajeva, koji se određuju po tome kako je Ajay Ghale prošao kroz svoju avanturu, donoseći odluke i eliminišući probleme.

farcry4

Osim, bar po atmosferi i akciji, odlične single-player kampanje, nama se posebno dopao i co.op mod Far Cry-a 4 koji se izdvaja i mogućnošću da igrač pozove u svoju partiju i one koji ne poseduju igru (do deset pozivnica ukupno), pa da zajedno prođu kroz priču o Kyratu. Tu je i editor mapa, koji nažalost ne podržava kompetitivne nivoe za više igrača, mada će to možda biti izmenjeno u budućim patchevima.

Dopalo nam se i to što je, posle tropskog ostrva iz FC3, sada lokacija na kojoj se odvija igra nešto potpuno drugačije, pa će fanovi serijala imati priliku da dožive nešto što do sada nisu – planinske predele, sneg, kamenjare, ali i susrete sa slonovima i nosorozima koji žive u dolinama između planinskih vrhova.

Ipak, Far Cry ima dosta prostora za napredak i AC: Unity je, čak i bagovit, bolja igra, mada jedva. Kada su oba naslova u najboljoj formi, ta razlika je ipak veća. Mada će fanovi pucačina iz prvog lica, uvek pre izabrati Far Cry.

Proizvođač: Ubisoft
Platforma: PC, PS4, XOne, PS3, X360

Leave a Reply