Početna Igrice FIFA 15 VS PRO EVOLUTION SOCCER 2015

FIFA 15 VS PRO EVOLUTION SOCCER 2015

Svake jeseni, već godinama unazad, najveći fudbalski meč dešava se kada igrači odlučuju hoće li igrati PES ili FIFA-u. Hoće li ostati verni igri koju prate ili probati nešto novo, ili čak, hoće li igrati obe, ili nijednu, te ostati na nekom od prethodnika. Na našim prostorima PES je već skoro deceniju popularniji od EA-ovog takmaca, ali u poslednjih četiri-pet godina, ta situacija se lagano menjala. Tome nije kumovao samo razvoj FIFA-e (FIFA 14 je po mnogim kritičarima najbolja fudbalska simulacija ikad), nego i pad Pro Evo-a (PES 2014 je bio zaista loš).

Ove godine, meč je mnogo zanimljiviji, ali izgleda da pobednik ostaje isti. Ako posmatramo prezentaciju, koju čine grafika, zvuk, komentari, licence, FIFA 15 je maltene čitavu generaciju ispred svog protivnika. PES za PC i PS3, izgleda kao da je pravljen za PS2, a samo PS4 verzija izgleda otprilike kao PS3 verzija FIFA-e. Sa druge strane, PC, PS4 i XOne FIFA 15 su pravi next-gen i često ostavljaju igrača bez daha. O komentatorima ne vredi trošiti reči, FIFA ima življi, duhovitiji i precizniji dvojac, koji iako ponekad pravi sitne greške, bar to čini u paru, dok se kod PES-a dešava da komenatatori gledaju dve potpuno druge utakmice. Što se licence tiče, FIFA tradicionalno dominira na tom polju, sa nebrojeno više pravih naziva timova, dresova i grbova. PES jedino može da se takmiči kada su u pitanju ekipe iz Lige Šampiona i naš Partizan, koji je ubačen u igru posle prvog apdejta (inače, iako je igra izašla u novembru, bez prvog apdejta, sastavi timova su maltene sa kraja prošle sezone). EA i dalje ignoriše postojanje srpskih timova.

Srećom, fudbal je poenta ovih igara, a ne izgled i zvuk, tako da PES ipak ima sa čime da izađe na teren. Iako Pro Evo 2015 nije najbolji predstavnik ovog serijala (PES 4 i PES5 su i dalje ispred), osećaj tokom igre je značajno poboljšan u odnosu na prošlu godinu. Pasovi su fluidniji, akcije izgledaju jako dobro, a driblinzi nisu ni previše jednostavni ni previše komplikovani. Tragični golmani iz prethodnih par iteracija su popravljeni, a i nema odbijanja lopte pod uglom od 90 stepeni. Naravno, i dalje ima očiglednih gluposti, pa igrači ponekad odbijaju da krenu ka lopti koja stoji u praznom prostoru, a ono što ste zamislili kao precizno dodavanje u prazan prostor završava na potpuno drugom delu terena i pored toga što ste sigurni da je pečurkica uperena tamo gde treba. Ipak, PES 2015 je korak u pravom smeru i vraća nam nadu u ovaj serijal.

FIFA 15 je, što nas je iznenadilo, dosta drugačija nego što je FIFA 14 bila. Igra je neznatno ubrzana, a loptu je sada nešto teže oduzeti (i izgubiti) nego prošle godine. To takođe čini akcije fluidnijim i zanimljivijim, a mečevi se često pretvaraju u prave goleade. Nešto je teže predriblati sve protivnike i postići gol ukoliko odbrana zna da se pozicionira, i možda je potrebnije koristiti trikove više, nego što bismo mi voleli. Pošto je engine skroz izmenjen, primetne su i neke dečije bolesti, ali se one peglaju u hodu. Najveći problem je takozvano skriptovanje, odnosno teorija (u koju i mi verujemo) da igra pomalo navlači za stranu koja gubi, kako bi mečevi bili zanimljiviji.

Dakle, na samom terenu, i jedna i druga igra imaju svoje prednosti i mane i skoro da je mrtva trka koji naslov je bolji. Zapravo, zaista je stvar ukusa i stila igre koja će vam se od ovih igara više dopasti. Nama i jedna i druga imaju detalje koji oduševljavaju, ali i one koji nerviraju. Ipak, FIFA 15 je kompletnija i bolja igra zahvaljujući beskrajno boljoj prezentaciji i na kraju zbog toga odnosi pobedu.

fifa-1

FIFA 15
Proizvođač: Electronic Arts
Platforma: PC, PS4, XOne, PS3, X360

pes-1

Pro Evolution Soccer 2015
Proizvođač: Konami
Platforma: PC, PS4, XOne, PS3, X360

Leave a Reply