Početna Broj 194 Final Fantasy XV

Final Fantasy XV

Novi Final Fantasy uvek izaziva pažnju, pa je tako i ovog puta – kralj JRPG žanra je doživeo novu iteraciju, koju smo isprobali na Playstation 4 konzoli

ATV & NAUTICA 2020
Ukoliko želite nešto drugačije, a ne nalazite se u mnoštvu RPG-ova zapadnog tipa, zašto ne probati sa japanskim modelom? JRPG je zaseban žanr u igračkoj industriji, sa mnoštvom poklonika na Dalekom Istoku. Istina, treba „prežvakati“ brojne razlike, te stoga doživljaj ove igre umnogome zavisi od vaših ličnih kriterijuma.

O čemu se zapravo radi? Kontrolišete družinu jednog princa. No, to nije otmen skup galantne gospode, već skup koji ponajpre asocira na vamp-tinejdžere, čudnih frizura i napadno ofarbane kose, sa mnoštvom narukvica, telesnih ukrasa i tetovaža, u „tabadžijkama“ ili golih do pojasa. Oni će otkrivati svet i kreirati jedinstvenu avanturu, uz ličnu priču svakog od aktera iz prinčeve družine. Cilj? Spasiti svet. Kako? Kroz ogromnu količinu grind-a. I tu dolazimo do ključnog elementa koji će odrediti stav igrača prema igri.

Grindanje je dugo vremena bilo osnov mnogih RPG igara, ali u poslednje vreme je definitivno prevladao stav da je gomila okršaja sa veoma sličnim neprijateljima, koji se odvijaju po maltene istom šablonu, nešto što prilično zamara, te su – posebno na zapadu – developeri rešili da se u većoj meri oslanjaju na kvestovanje. Ne i na istoku, gde je grind i dalje osnovna mehanika JRPG igara. To znači mnoštvo okršaja po celoj mapi, u tolikoj meri da i najbolji sistem borbi može da dosadi. Tim pre ako je borba potezna! Srećom, Final Fantasy XV je svestan te činjenice i donosi Active Battle System, ili drugim rečima – borbu u realnom vremenu. Naglasak je i dalje na dobrom raspoređivanju, timskom napadu, pozicioniranju, ali uz dosta direktniju kontrolu vaših momaka. Kada se pogodi combo, protivniku se nanosi daleko veća šteta i tako dalje. Sve u svemu, borbeni sistem će odrediti odnos svih igrača prema ovom naslovu – kome ne legne jednostavno neće moći da igra dalje, kome legne – Final Fantasy XV će mu savršeno leći. Nama se sistem veoma dopao, ne samo zbog toga što je drugačiji, već što eliminiše stavku koja bespotrebno prolongira igru velikim brojem veštačkih okršaja.

ATV & NAUTICA 2020

Final Fantasy XV, sasvim očekivano, oduševljava i svojim vizuelnim aspektom. Svet je predivno osmišljen, animacije su izvanredne, neke čak veoma napadno nerealistične, sa naglaskom na adrenalinski doživljaj. Kontrasti magije i tehnologije su veoma interesantni, pa tako i ovde. Vreme uvek teče i treba voditi računa o njemu, pa postoji i taj aspekat pritiska. Naracija je standardno – preterana, ali to je nešto na šta se igrači van japanskog tržišta moraju navići. Final Fantasy XV se može posmatrati iz dosta uglova ali jedno je sigurno – reč je o veoma kvalitetnoj igri.

Final Fantasy XV
Platforme: Xbox, Playstation 4

Leave a Reply