Početna Igrice Overwatch

Overwatch

blank
Panasonic TV

Svaka igra koju napravi Blizzard postaje predmet opšte znatiželje i prati je ogroman hype. Tako je i ovog puta, tim pre što je legendarni kreator igara, na nemalo iznenađenje, rešio da se okuša u FPS žanru. I to ni manje ni više nego na multiplej-orijentisanoj sceni. Blizzard nikada nije bio donosilac revolucije, ali je majstor finog poliranja i predanog optimizovanja svakog naslova. Produkt takvog razmišljanja je i Overwatch.

Šta je zapravo Overwatch? Reč je o multiplej akcionoj igri, fps-u u kome imate nekoliko modova igranja i mnoštvo heroja sa različitim sposobnostima. Neko bi ga okvalifikovao kao fps po uzoru na čuvenu Dotu, i ne bi mnogo pogrešio, ali sasvim sigurno ne bi bio potpuno u pravu. Motiv heroja sa različitim sposobnostima je tu. Heroji su razvrstani u četiri kategorije – klasični „fajteri“, specijalci, tenkovi i „support“ likovi. Prva grupa je sasvim jasna; radi se o onima koji su zaduženi da se bore, uz svoje sposobnosti koje im omogućavaju brzo kretanje po bojnom polju i nanošenje raznih udara. Specijalci su…pa, pogađate, heroji koji imaju neki specijalan napad ili mogućnost – recimo, snajperi, artiljerija i slično. U svakom slučaju, traže malo drugačiji stil igranja. Tenkovi su dobro poznati: radi se o likovima sa mnoštvom hit pointa, kojima je zadatak da budu štit ostalima, dok support heroji brinu o podršci za svoj tim.

ATV & NAUTICA 2020

Svaki heroj ima različite sposobnosti, koje mogu biti aktivne ili pasivne. Ovde nema levelovanja skilova tokom meča, već su sposobnosti dostupne u određenim vremenskim intervalima koji mogu biti kraći ili duži. Najduže se čeka, naravno, za „ultimate“, najjaču sposobnost koja može da preokrene tok sukoba. Druga strana ovog sistema jeste da je svaki heroj poseban, da zahteva istraživanje i prilagođavanje na stil igranja, kao i tip oružja kojim rukuje. Neko dolazi sa malim pištoljima, neko sa automatskom puškom, neko sa šurikenom… shvatate već šta želimo reći.

Što se samih partija tiče, Overwatch je najbliži igri Team Fortress 2, kako po stilu igranja, tako i po ciljevima. U Overwatch je lako ući, ali je veoma teško njime ovladati, zbog velikog broja heroja, neophodnosti poznavanja svakog od njih sa njihovim sposobnostima, potrebe razumevanja mapa (ukupno 12) i raznovrsnih modova igranja. Tu je i permanentna akcija, potreba za balansom i slično. Posebno je zanimljivo kada tim odluči da upotrebi nekoliko istih heroja, što igra dozvoljava. Drugim rečima, da biste uspeli, potrebno je da poznajete svog heroja i njegove sposobnosti, protivnika, razumete mapu, shvatite kada i kako možete najbolje koristiti veštine…i sve to pre nego što uopšte dođete u situaciju da ispalite prvi metak.

Imavši u vidu sve rečeno, kao i fantastičnu ispoliranost ovog naslova u tehničkom pogledu, nimalo ne čudi što se ogroman broj igrača opredeljuje za Overwatch. Da, iskusniji će prepoznati delove drugih igara u delovima Overwatcha, ali se ne može sporiti da je kao celina izuzetno dobro zaokružen, kao i da je izuzetno privlačana za sve koji žele kvalitetno napucavanje. Overwatch već igra preko sedam miliona ljudi širom sveta! Naša je topla preporuka da im se pridružite i dobro se zabavite.

Proizvođać: Blizzard
Platforma: PC, ps4, ps3, xbox one, xbox 360, wii u, ios,android

Leave a Reply