Početna Broj 195 TEST: Playstation 4 Pro – Il’ si vuna, il’ si pro

TEST: Playstation 4 Pro – Il’ si vuna, il’ si pro

Novi Sony Playstation 4 Pro označava prekid sa dugogodišnjom tradicijom dugotrajnih hardverskih ciklusa na tržištu konzola

Nedavno objavljene brojke su potvrdile ono što smo osnovano nagađali i naslućivali: Sony je počistio konkurenciju u ovoj generaciji konzola, prodavši 55 miliona PS4 uređaja, dok nijedan konkurent nije uspeo da dobaci ni do 25 miliona. Šta onda ostaje proizvodu koji je potpuno sam, na vrhu? Da se takmiči sa samim sobom, naravno.

Šalu na stranu, stvari su malo komplikovanije i vaš pogled na novu konzolu će zavisiti kako od poznavanja šire slike, tako i od vaše konkretne situacije. Pođimo redom. Playstation 4 Pro je osveženje koje je stiglo kao odgovor na potrebu za većom snagom koju bi konzola isporučila. Ciklusi od 7 i više godina koji su nekada bili nepisano pravilo industrije su sada jednostavno neodrživi, jer tokom tih 7 godina tehnologija napreduje neverovatnim tempom. Stoga se PS4 Pro sa pravom smatra PS 4.5 konzolom, a ne bi bilo ništa čudno ni da su ga nazvali Playstation 5, jer bi po nekim parametrima mogao biti upravo to. Sony nije jedini koji će na sredini onoga što smo nekada zvali životni ciklus konzole osvežiti istu i ponuditi snažniju varijantu, jer se na sličan potez sprema i Microsoft sa svojom Xbox One Scorpio konzolom, ali to je neka druga tema.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Stoga, šta je glavna novost? Više snage, što je svakako dobro. Međutim, drugo je pitanje kako će ta snaga biti iskorišćena i tu dolazimo do „pipavog“ dela priče. Postoji više načina od kojih su dva glavna – povećanje rezolucije, odnosno ciljanje većeg broja frejmova. Mnogi gejmeri su skloniji žrtvovanju rezolucije zarad većeg broja frejmova u sekundi i ukoliko bi se Sony i developeri odlučili na dostizanje 60 fps umesto 30 fps to bi pozdravili možda i više nego ciljanje rezolucija viših od 1080p. Nažalost, iako tu ništa nije zabranjeno već prepušteno developerima, ispostavlja se da će oni radije ciljati višu rezoluciju u 30 fps. To nije nužno loša stvar, i onaj ko je navikao na dosadašnji frejm-rejt konzole će biti veoma zadovoljan.

Povod za ovakav pristup je potreba za podsticanjem prodaje čitavog ekosistema, pre svega 4K televizora. Da li spadate u one koji imaju 4K televizore, ili pak televizore koji podržavaju HDR tehnologiju? Ukoliko je odgovor potvrdan, onda odlično. Još jedan benefit forsiranja 60fps1080p bi bio i to što se ne mora kupovati nov displej da bi se osetila razlika. Igara koje podržavaju tzv. Pro Mode je na lansiranju bilo preko 30 i njihov broj je iz dana u dan sve veći. Nema sumnje da će se ovaj broj povećavati, a pitanje je u kojoj će meri developeri biti posvećeni starijoj konzoli, hardverski sada već solidno slabijoj – hoće li targetirati performanse samo u odnosu na novajliju, a zapustiti običnu četvorku, usled čega bi performanse na njoj mogle da trpe zbog izostanka optimizacije? Videćemo.

Ostavljajući ovu širu priču po strani, Playstation 4 Pro je fantastičan uređaj i u ovom trenutku definitivno najbolja konzola koju možete sebi priuštiti. Sony je i dalje nenadmašan u pogledu isporučivanja pravog konzolnog iskustva, fokusirajući se na gejming kao osnovu umesto rasplinjanja na više strana, i PS4 Pro taj fokus dodatno naglašava. Konzola je stilski praktično identična prethodniku, sa blago uvećanim dimenzijama i trostepenim umesto dvostepenim dizajnom. Treba naglasiti i da radi primetno tiše, mada se to oseća prevashodno tek kada ste u prilici da paralelno koristite dve konzole.

Uz dva USB porta napred, dodat je i treći na zadnjoj strani, gde su smešteni i LAN port, HDMI izlaz, optički audio izlaz, te konektori za kameru i napajanje. Kontroler je ostao praktično identičan, samo su D-Pad tasteri nešto sivlji. Nažalost, PS4 Pro nije doneo ono što su mnogi priželjkivali, a to je UHD Blu-ray reprodukcija, ali je unapređen kapacitet diska na 1 TB. Najzad, hardver isporučuje ista firma (AMD), te Jaguar čip i dalje stiže sa 8 GB GDDR5 memorije i raspolaže procesivnom snagom od 4.2 Tflopsa. Stoga, šta reći? Ukoliko se prepoznajete u ciljnoj grupi, PS4 Pro je svakako odličan izbor, i najbolja konzola koju trenutno možete kupiti. Sa druge strane, ako već imate PS4, ili ne želite da kupujete novi TV, nismo sigurni koliko se isplati pohitati za novajlijom. Cena 58.990,00 RSD

Leave a Reply