Početna Broj 175 Banka u ruci – Goran Ostojić, Asseco SEE

Banka u ruci – Goran Ostojić, Asseco SEE

Ekspanzija elektronskog bankarstva u poslednjih 5 godina je više nego evidentna

blank
Panasonic TV

U odnosu na ostale grane industrije, zahvaljujući modernim rešenjima i pojavom sve pametnijih telefona, rast broja korisnika i broja obrađenih transakcija u ovoj oblasti beleži konstantan dvocifreni rast na godišnjem nivou.

Aplikacije za elektronsko bankarstvo su evoluirale kroz nekoliko generacija. Ranije su klijenti imali na raspolaganju jedan izgled aplikacije, koji je banka definisala svim klijentima bez obzira na njihove personalne potrebe. Prateći nove zahteve i trendove koje nameće tržište, kao i sve prisutniju definiciju šta je sve potrebno ponuditi u samoj aplikaciji, kako bi se izašlo u susret klijentu „nove generacije“, trenutno prelazimo na treću generaciju ovih rešenja.

ATV & NAUTICA ATV

U okviru ovih rešenja klijenti imaju više mogućnosti za prilagođavanje aplikacija svojim ličnim potrebama:
Multiprofile – klijenti mogu da biraju izgled aplikacije između više ponuđenih, prema svojim potrebama ili navikama
Self design – klijenti mogu da menjaju raspored funkcionalnosti na ekranima prema svojim potrebama
My page – klijenti mogu da kreiraju „svoju stranu“ sa njima bitnim funkcionalnostima koja su uvek na dohvat ruke

Sigurnosni mehanizmi su takođe evoluirali kako bi se povećao komfor klijenata i olakšao rad uz zadržavanje visokog nivoa sigurnosti i potrebnih biznis funkcionalnosti.

Elektronsko bankarstvo teži da postane primarni oblik bankarskog poslovanja i u tom pravcu se razvijaju dodatne funkcionalnosti kako klijent ne bi imao potrebu da odlazi u ekspoziture. Trenutno najnovija rešenja prisutna na našem bankarskom tržištu omogućavaju online otvaranje tekućeg računa, štednih računa, apliciranje za platnu karticu, auto administraciju korisnika, administraciju uređaja preko kojih se pristupa elektronskom poslovanju, administraciju platnih kartica i njihovih limita, odnosno kanala kroz koje su dostupni…

Evoluiraju i oblici plaćanja i prenosa novca. Sve više postoji zainteresovanost da se klijentima pruži mogućnost P2P (Person to Person) plaćanja, što podrazumeva prenos novca drugom korisniku poznavanjem samo njegovog broja mobilnog telefona ili email adrese.

Razvojem mobilnih uređaja (smart telefoni i tablet računari) ukazao se novi prostor i za razvoj elektronskog bankarstva. Sa većim ekranima i jačim hardverom mobilni uređaji sada mogu da pruže identičan nivo usluge kao i desktop računari. Po funkcionalnostima mobilna rešenja čak nude i nekoliko opcija više u odnosu na klasične računare – pre svega zahvaljujući ekranima osetljivim na dodir i ugrađenim kamerama.

„Gesture“ pokreti na ekranima osetljivim na dodir uvedeni su i u aplikacije za mobilno bankarstvo. Kroz samu logiku korišćenja aplikacija i funkcionalnosti korisnicima je omogućeno da maksimalno iskoriste ergonomiju svojih pametnih telefona. Tako da sada imamo već dobro znane pokrete. Korisnici su već navikli na te pokrete pa se ubrzava i olakšava rad.

Jedna od novina koja menja pogled na svet mobilnog bankarstva je i sama kamera koja se nalazi u mobilnom telefonu. Preko kamere aplikacija za elektronsko bankarstvo omogućava brzo i jednostavno plaćanje računa – Photo Pay. Korisnik fotografiše uplatnicu, OCR modul prepozna uplatnicu i njen sadržaj, popuni nalog i korisniku ostaje samo da proveri unete podatke i da pošalje nalog u banku. Ovu opciju je moguće koristiti za bilo koje tipske uplatnice. Podržano je i prepoznavanje QR ili ostalih bar kodova ako postoje na uplatnici.

Prateći svetske trendove na polju mobilnog bankarstva, a svi smo svedoci da je Apple sa pojavom iPhone-a 6 najavio ozbiljnu priču kada su u pitanju NFC plaćanja, rešenja koja trenutno postoje na našem tržištu u sebi imaju sve tehničke preduslove, odnosno infrastrukturu, da se u narednom periodu klijentima ponudi i ova mogućnost plaćanja.

Sve veći ekrani su omogućili i da se neke prevashodno desktop orijentisane funkcionalnosti uspešno podrže i na mobilnim uređajima. Jedna od njih je virtuelni finansijski savetnik koja omogućava klijentu da u okviru aplikacije za elektronsko bankarstvo rukovodi svojim ličnim finansijama, prati potrošnju, planira budžet i ciljeve za štednju.

Native aplikacije za tablet računare, koji kombinuju prednosti velikih ekrana i rezolucija sa ekranima osetljivim na dodir i ugrađenim kamerama, pružaju maksimalni komfor kada su u pitanju mobilni uređaji. Kada su u pitanju podržane platforme, pored Android i iOS koji su i dalje dominantne platforme za mobilne uređaje, očekujemo da će i podrška za Windows Phone operativni sistem uskoro postati deo standardnog paketa koji je dostupan klijentima.

Leave a Reply