Početna Broj 175 Skuplja galebova krila i okomito se „baca“ na asfalt – Quant e-Sportlimousine

Skuplja galebova krila i okomito se „baca“ na asfalt – Quant e-Sportlimousine

Egzotični električni automobil sa 920 konja koji za gorivo koristi slanu vodu!

blank
ATV & NAUTICA 2020

Kada se priča o alternativnom gorivu, ko bi pomislio da slana voda može biti jedna od njih? Prvi put otkriven je na ženevskom sajmu automobila ove godine, koji je bio u martu, pod nazivom Quant e-Sportlimousine i iza koga stoji NanoFLOWCELL kompanija iz Lihtenštajna. Početna ideja o Quant vozilu se javila još 2003. godine sa prvim skicama braće La Vecchia o revolucionarnom automobilu budućnosti. U saradnji sa švedskim proizvođačem automobila 2010. godine na sajmu automobila u Ženevi predstaviljeno je koncept vozilo pod nazivom NLV Quant. Nakon predstavljanja odlučeno je da se krene sa radom na potpuno novom konceptu, kako optički tako i tehnički. Svaki element na Quant e-Sportlimousine-u je razvijen iz početka u protekle četiri godine. Osim ovoga, koncept je dostigao još jednu prekretnicu u njegovom razvoju, i to, da je dobio dozvolu od strane TÜV Süd-a za upotrebu na javnim putevima u Nemačkoj i Evropi. Egzotični električni automobil sa četiri sedišta ima tehnologiju ćelije goriva, koja se bazira oko sistema protoka redoks reakcije. Ovaj sistem je isproban i testiran, i ima mogućost skladištenja i oslobađanja električne energije pri veoma velikoj gustini energije, što bi omogućilo Quant e-Sportlimousine-i da pređe čak i do 600km. Radi poređenja u odnosu na litijum-jonske baterije, koje se najčešće nalaze u sadašnjim automobilima na električni pogon, nanoFLOWCELL mogu 20 puta više da pređu i imaju pet puta veći kapacitet.

Duge i skladne linije se lepo protežu od oštro nakošenog prednjeg stakla, koje se zatim lepo ulivaju u krovnu liniju i koja se završava na izvajanom zadnjem delu, i time mu daje snažan duh karavana.

Za razliku od tradicionalnih tehnologija ćelijskog goriva koje koristi vodu, NanoFLOWCELL koristi metallic so u vodenom rastvoru kao svoju elektroliznu tečnost u protočnim ćelijama kao deo svog rešenja za skladištenje. Pokreću ga četiri električna motora od 170kW (jedan po točku), koji proizvode 912 konja i neverovatnih 2.900Nm obrtnog momenta po točku. Ove brojke omogućavaju ovom automobilu, čija vrata kada se otvore podsećaju na galebova krila, da razvije brzinu od 0 do 100km/h za samo 2,8 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu preko 350km/h. Ako vas zanima koja je ovo prelepa boja automobila, u pitanju je „kristalno jezero plava“ boja, koja je posebno napravljena za Quant e-Sportlimousine jer oslikava karakteristike njegovog pogona: plavo predstavlja vodu i bakar kroz koji prolazi elektricitet.

ATV & NAUTICA ATV

Quant e-Sportlimousine je dugačak 5,25, širok 2,2 i visok 1,35 metara i ima školjku od ugljeničnih vlakana iz jednog dela sa spoljašnjim izgledom koji će osvojiti vaša srca. Duge i skladne linije se lepo protežu od oštro nakošenog prednjeg stakla, koje se zatim lepo ulivaju u krovnu liniju i koja se završava na izvajanom zadnjem delu, i time mu daje snažan duh karavana, dok mu masivni 22-inčni točkovi dodatno naglašavaju sportski oblik. Nakon što otvorite duga vrata koja imaju oblik, kao što smo ranije rekli galebovog krila videćete 2+2 raspored sedišta i kabinu koja izgledom podseća na unutrašnjost mlaznog aviona. Kada smo već „podigli“ vrata i zavirili u unutrašnjost automobila, nikako nismo mogli a da ne primetimo 1,25m dugački i 16 cm visoki ekran koji će vam pružiti osećaj kao da se nalazite u bioskopu. Umesto standardnog pokazatelja obrtaja na kontrolnoj tabli se nalazi indikator obrtnog momenta i to za sva četiri motora kao i kompletnu kontrolu funkcionalnosti sistema za upravljanje energijom.

Naravno da ne zaboravimo da spomenemo partnerstvo između kompanija nanoFLOWCELL i BOSCH Engineering, koji će u narednim mesecima i godinama raditi na razvojnom sistemu Quant-a. Tehnički direktor nanoFLOWCELL-a, Nunzio La Vecchia je uveren „da prelazak na električni pogon može da se desi u bliskoj budućnosi i to mnogo brže nego što su stručnjaci predvideli“. NanoFLOWCELL Quant e-Sportlimousine svojim izgledom i obećanjem o korišćenju čiste energije bez žrtvovanja performansi je nešto što ljubitelji automobila nestrpljivo čekaju.
A za kraj nam samo ostaje da vidimo da li će se držati obećanog.

Leave a Reply