Početna Broj 191 Intervju: Primož Polajnar, generalni direktor, Adriatic region, HP Inc. – Redefinisanje IT-a

Intervju: Primož Polajnar, generalni direktor, Adriatic region, HP Inc. – Redefinisanje IT-a

Nove tržišne tendencije u oblasti ličnih računara i štamparskih uređaja

Transformacija HP-a na Inc. i Enterprise donosi lakše i bolje poslovanje ovog giganta IT industrije. Razgovarali smo sa Primožom Polajnarom, generalnim direktorom HP Inc. za Adriatic regiju, o novostima u svetu personalnih računara i štampača.

Tech Lifestyle: Šta sad predstavlja HP Inc.?

Primož Polajnar: HP Inc. danas predstvalja kompaniju koja je i dalje vodeći proizvođač stonih i prenosnih računara, kao i vodeći proizvođač štampača, potrošnog materijala i usluga vezanih uz to.

TL: U svom portfoliju imate veliki broj mobilnih uređaja podeljenih u dve kategorije – za poslovne i krajnje korisnike. Po čemu se razlikuju te grupe proizvoda?

Primož Polajnar: Najbitnija razlika je u tome kome su namenjeni. Poslovni korisnici imaju potrebu za enkriptovanim diskovima, najjačim procesorima i mogućnostima dodatne nadgradnje, a krajni korisnici više traže jeftinije varijante za kućni rad, surfovanje po intrenetu. Razlike su i u upotrebi materijala i izradi, te odabiru najboljih komponenata.

TL: Novi HP Spectre laptop će poželeti da imaju i jedni i drugi. Kome je taj model namenjen?

Primož Polajnar: HP Spectre dolazi u izdanju za oba segmenta, kako za krajnje korisnike, tako i za poslovne. Razlika je samo u tome, da se za poslovni segment dodaje takozvani TPM chip, koji je potreban poslovnim korisnicima.

TL: Nakon izvesnog vremena ponovo imate jedan telefon u ponudi. Šta očekujete od modela X3? Da li možemo očekivati i neki Android telefon?

Primož Polajnar: Trenutno je u ponudi samo telefon sa Windows 10 operativnim sistemom, koliko mi je poznato nema planova da se napravi Android, već je ideja da se razvija na Windows platformi.

TL: Da li se baš X3 može nazvati pravim ličnim računarom današnjice ili ta „titula“ i dalje pripada nekom većem, klasičnijem prenosnom računaru?

2C4A5521

Primož Polajnar: Sve zavisi od toga koliko putujete, koliko `gadget-a` nosite sa sobom, i koliko vam to na kraju smeta ili otežava komunikaciju. HP Elite x3 je uređaj koji bi trebalo da zameni telefon, tablet i prenosni računar. Ideja je, da se preko telefona možete povezati na eksterni monitor i tastaturu, i raditi normalno kao na prenosnom računaru. Za dane na putu može se dokupiti i takozvani Mobile Extender, koji je zapravo potpuno prazan laptop sa ekranom i baterijom. Preko USB-C kabla ili Bluetooth-a se povežete na taj laptop, i radite dalje.

TL: U ponudi imate i nekoliko sve popularnijih 2u1 laptopova. Ovi modeli su definitivno pobedili tablete. A da li će i laptopove?

Primož Polajnar: Ja sam korisnik takovog 2-u-1 laptopa – koristim HP Elite x2 za svaki dan i, od kad sam ga dobio, ne treba mi običan laptop i tablet koje sam ranije koristio na putu. Kategorija 2-u-1 je po meni koncept koji će u bliskoj budućnosti zavladati segmentom prenosnih računara.

TL: Drugi segment HP Inc.-a su i štampači po kojima je HP odavno prepoznat. Šta je novo u tom segmentu?

Primož Polajnar: HP je pre mesec dana najavio potpuno osveženje svih laserskih štampača, nove Officejet uređaje, i napravio novu kategoriju štampača koji se sada zovu PageWide. Pričamo o potuno novoj tehnologiji koja se bazira na ink tehnologiji, i poznata je iz štamparske industrije, gde se upotrebljavala kod naših štamparskih mašina zvanih WebPress. Tu tehnologiju smo prilagodili za manje dimenzije i primenili u štampačima za poslovne i krajnje korisnike. U Laserjet segmentu napravljen je potpuni refresh svih štampača, dodati su i neki novi, ali sve u svemu, najveća promena je u brzinama štampe i kvalitetu odštampane stranice.

TL: Osim klasične štampe, vi ste razvili među prvima na svetu stanicu za 3D štampu. Koliki će uticaj u (bliskoj) budućnosti na svetsku proizvodnu industriju imati takav vid štampe, kada znamo da se ona već sad primenjuje na najraznorodnijim proizvodnim procesima – od aviona do obuće?

Primož Polajnar: To mislim da je pitanje za milion dolara. Svi se pitaju kako će 3D štampa promeniti štamparsku industriju. Moje mišljenje je da će 3D promeniti sve industrije. Interesanto je da sve više i više kompanija istražuje kako smanjiti troškove u svojim firmama uvođenjem 3D štampača. HP 3D štampači su komercijalni industrijski modeli, mi ne proizvodimo 3D štampače za krajnje korisnike, nego to radimo za industriju. Dobar primer su BMW ili Nike, koji su već poručili 3D štampače od nas. Kod Nike-a, ideja je da napravite svoje patike, odete u prodavnicu gde imaju 3D štampač, i tamo ih jednostavno odštampate. BMW želi da sve plastične delove radi in-house, što znači da im više neće trebati dobavljači koji prave plastične delove, više im neče trebati logistika za to, i neće im trebati lager… Mogućnosti koje pruža 3D su ogromne, revolucionarne.

Leave a Reply