Početna Broj 191 Tehnologijom do boljih sportskih rezultata

Tehnologijom do boljih sportskih rezultata

Hrabri novi svet: na Olimpijadi u Riju će biti predstavljene tehnološke inovacije

Panasonic TV

Virtuelna stvarnost, video-pregledi, GPS, podvodni digitalni brojači krugova… najmodernije tehnologije će promeniti doživljaj i kod sportista i kod gledalaca.

U ove četiri godine koje su prošle od Igara u Londonu 2012. godine, tehnologija je nastavila da menja naš svakodnevni život. U Riju 2016, olimpijski sportovi će upotrebiti neke od ovih inovacija da poboljšaju učinak takmičara i gledaocima omoguće uzbudljiviji doživljaj nego ikada pre.

ATV & NAUTICA 2020

Evo brzog pregleda nekih inovacija koje će debitovati ovog avgusta u Brazilu.

Odbojka i odbojka na pesku

GetImage

Rio 2016 će biti prva Olimpijada na kojoj će ekipe moći da koriste pregledanje video-snimka ukoliko se ne slažu sa sudijskom odlukom. Drugi sudija će pregledati televizijski snimak da bi utvrdio šta se tačno dogodilo. Snimak će biti prikazan i na velikom ekranu u dvorani dok ga sudija pregleda, što će povećati uzbudljivost.

„Gledaoci će zaustaviti dah dok čekaju odluku,“ kaže Kristiana Figeira, menadžer za odbojku u Organizacionom komitetu Igara u Riju. „Očekujemo mnogo zvižduka i aplauza“.

Plivanje

Swimming-23

Čak i na vrhunskim takmičenjima se dešava da plivači-dugoprugaši zaborave broj krugova koji su preplivali. U Riju će imati pomoć u vidu digitalnog brojača krugova firme Omega. Ovaj uređaj će se koristiti na trkama na 800 i 1500 metara slobodnim stilom.
Brojač se nalazi na dnu u svakoj stazi, blizu mesta za okret. Oni automatski ažuriraju broj krugova kada plivač dodirne senzor na zidu bazena.

Ovaj sistem je prvi put upotrebljen na svetskom prvenstvu u Kazanu 2015. godine.

Kanu i veslanje

canoe1

GPS tehnologija će pomoći gledaocima da prate takmičenja u kanuu i veslanju bolje nego ikada pre i da gledaju trke u realnom vremenu na velikom ekranu. Zahvaljujući GPS uređajima postavljenim na svaki čamac, gledaoci će moći da vide ključne podatke kao što su brzina i smer.

Streličarstvo

patrick-huston-selected-to-team-gb-for-rio-2016

Kod ovog najtradicionalnijeg sporta, elektronski sistem bodovanja će zameniti procenu sudija. Iako klasične papirne mete izgledaju isto, one su sada zapravo samo vidljiva fasada sistema senzora visoke tehnologije.

„Kada strela pogodi metu, sistem odmah prikazuje bodove na velikom ekranu,“ kaže menadžer streličarstva u Riju 2016 Luiz Eduardo Almeida. „Krajnje je precizan i mnogo je brži.“

Novi sistem prepoznaje tačno mesto na kome je strela pogodila metu uz tačnost od 0.2mm, što je mnogo preciznije od ljudskog oka. A dodatno uzbuđenje će doneti to što će gledaoci moći da prate broj otkucaja srca sportista u realnom vremenu.

Streljaštvo
U streljaštvu se koriste elektronske mete još od Igara u Pekingu 2008. godine. U Riju 2016, sistem određivanja poena je unapređen i sada koristi lasersku tehnologiju koja je zamenila prethodno korišćeni akustični sistem.

Napredna tehnologija takođe pomaže da se unapredi bezbednost u ovom sportu. Na sve puške i pištolje koji će biti korišćeni u Riju 2016 biće postavljeni RFID tagovi, tako da će organizatori u svakom trenutku znati gde se nalazi koji komad oružja.


Dizanje tegova

so20120730a2a

Ovo je jedan od najdramatičnijih olimpijskih sportova, jednostavan ali neodoljiv test granica ljudske snage. U Riju 2016 će se upotrebiti pokretne kamere koje će pratiti svaki pokret takmičara dok je na platformi.

„Moći ćemo da uhvatimo sve pokrete. Uobičajeno je da se snima sa strane ili spreda. Mi smo pokrili sve uglove,“ kaže Eduardo Villanova, menadžer tehničkih operacija za dizanje tegova u Riju 2016.

Virtuelna stvarnost

Vanuatu-Dreams_-1

Virtuelna stvarnost postaje „mejnstrim“, pa ni Olimpijske igre nisu izuzetak. Olympic Broadcasting Services (OBS) će u virtuelnoj realnosti emitovati snimke visoke definicije sa ceremonija otvaranja i zatvaranja i sa jednog događaja dnevno.
Kao „zagrevanje“ za Olimpijadu, Samsung je predstavio VR film Vanuatu Dreams, koji možete gledati pomoću Samsung VR naočara. Ovaj trominutni film prati dva igrača odbojke na pesku sa pacifičkog ostrva Vanuatu na njihovom putu kroz kvalifikacije za Rio 2016.

Nosivi uređaji
Kompanija Visa je predstavila narukvicu koju svi posetioci Igara mogu da koriste kao karticu za beskontaktno plaćanje. Ova narukvica koristi NFC tehnologiju za omogućavanje transakcija. Svih 4.000 prodajnih mesta na olimpijskim borilištima će biti opremljeni da podrže NFC.

Pored narukvice, Visa je predstavila još jedan NFC uređaj u Riju, prsten za plaćanje koji je podržan Visa računom. Ovaj prsten će dobiti svih 45 sportista koje Visa sponzoriše. Za njega nije potrebna baterija ili dopunjavanje, a uz to je i vodootporan do dubine od 50m, pa će olimpijska šampionka Misi Frenklin, koju Visa sponzoriše, moći direktno iz bazena da ode do prodavnice.

Zelena tehnologija
Zvanični IT partner Igara je kompanija Atos. U Riju 2016, Atos će mnoge od svojih operacija prebaciti u cloud, smanjujući potrebu za serverima. Poređenja radi, u Londonu 2012. Atos je koristio 719 servera, dok će se taj broj smanjiti na samo 250 u Riju 2016.

Atos je u maju izvršio opsežno trodnevno testiranje tehnologije koju će koristiti u Riju. Njihovi sistemi su prošli sve glavne testove, uključujući i zaštitu od sajber-napada i prirodnih nepogoda.

Atos je čak postavio i kompletan back-up operativni centar, smešten na nepoznatoj lokaciji, koji je u potpunosti testiran i spreman da se aktivira u slučaju potrebe.

Leave a Reply