Početna Broj 191 TEST: Canon EOS 100D – Opaki mališa

TEST: Canon EOS 100D – Opaki mališa

Jedan od najkompaktnijih DSLR fotoaparata na tržištu predstavlja odličnu altarnativu mirrorless digitalcima

Plus
+dizajn, gumiran grip
+male dimenzije, kreativni filteri
Minus
-plastika kućišt

Da li je i u kojoj meri rastuća popularnost CSC (Compact System Camera) fotoaparata ugrozila prodaju kompaktnih DSLR-ova teško je proceniti, ali je činjenica da tržište sve više vrednuje kompaktne uređaje. Dobar deo kupaca i dalje odoleva pritisku i radije bira aparate sa ogledalom, što zbog navike, što zbog njihovih realnih prednosti (optičko tražilo, autonomija, dostupnost objektiva i dodataka). Upravo ovoj grupi korisnika Canon je namenio svoj novi kompaktni aparat.

Canon tvrdi da je 100D najmanji DSLR koji se može naći. Skromni gabariti uticali su na ergonomiju, tako da 100D zbog malog gripa ne leži baš najbolje u većim dlanovima (gumirana površine, s druge strane, značajno olakšava držanje). Plastika kućišta je nešto nižeg kvaliteta, ali to je svakako opravdano pristupačnom cenom, zbog koje je Canon bio prinuđen da smanjuje troškove proizvodnje.

Ekran nije pokretljiv, ali tačskrin radi bez greške. Kvalitet prikaza je takođe veoma dobar, mada ne bi škodilo jače pozadinsko osvetljenje tokom rada na suncu. Optičko tražilo je više nego korektno i iznad proseka u svojoj klasi. APS-C senzor rezolucije od 18 megapiksela je stari znanac sa kojim smo se susretali u raznim Canonovim DSLR aparatima. Senzor nema nikakvih značajnijih nedostataka, čak ni u poređenju sa novijim senzorima koje koriste Nikon i Sony.

Udobnost korišćenja je odlična. Meni je sličan Canonovim DSLR-ovima, pregledan je i podeljen na kategorije označene različitim bojama, tako da će se i apsolutni počenici lako snaći. Navigacija kroz menije je udobna i kada se odvija preko ekrana, a na raspolaganju je i brzi meni za najčešće korišćene funkcije. Što se opcija za povezivanje tiče, Canon EOS 100D ima 3,5-milimetarski ulaz za mikrofon, konektor za ožičeni daljinski i IC prijemnik za bežićni daljinski upravljač, kao i standardne mini USB i mini HDMI izlaze.

Uz odličan kvalitet fotografija, ovaj aparat nudi i Full HD video zapis sličnog kvaliteta, uz vidljiv napredak u odnosu na starije modele na planu brzine automatskog fokusiranja tokom snimanja videa. Pored toga, 18-55 STM kit objektiv ima bešuman motor tako da interni mikrofon više ne hvata zujanje objektiva. Autonomija je, s obzirom na bateriju manje veličine, odlična – jednim punjenjem obezbeđuje se dovoljno energije za oko 500 fotografija.

Canon EOS 100D je jedan od najmanjih DSLR aparata koje smo ikad videli, ali i jedan od najkvalitetnijih u entry-level klasi.

Canon EOS 100D
Senzor: 22.3 x 14.9mm CMOS, 18 Mpx
ISO: 100-12800
Zum: 3X (ekvivalent 29–82,5mm)
Video: 1080p / 30 fps
Procesor: DIGIC 5
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: TFT LCD 3”, 1040K
Dimenzije: 116,8 x 90,7 x 69,4 mm, 612 g

Cena: 82,490 RSD
Kontakt: www.gigatronshop.com

Leave a Reply