Početna Broj 169 Dodir 2.0

Dodir 2.0

Da li će u skoroj budućnosti svi predmeti u fizičkom svetu postati osetljivi na dodir?

Nema potrebe da se smejete. Svestan sam koliko podnaslov ovog teksta zvuči apsurdno. Naravno da su svi objekti u stvarnom svetu osetljivi na dodir, a ako neko još sumnja, neka pokuša prstom da gurne čašu ili šolju koju vidi u svojoj blizini (ne odgovaramo za slomljeno staklo i pričinjenu štetu 🙂 ). Ovde je, naravno, reč o nečemu sasvim drugačijem, ali najbolje bi bilo da pođemo redom.

Odevna tehnologija i internet stvari
Pisao sam o toj temi u nekoliko navrata, poslednji put pre svega dva meseca, pa ako ste redovan čitalac ili naprosto pratite tehnološki napredak, onda svakako znate da dolazi vreme takozvane „odevne tehnologije“ (eng. wearable tech), koja podrazumeva ugradnju neke vrste računara povezanih na internet u predmete koje nosimo na sebi ili uvek imamo pored sebe. Verovatno najpoznatiji predstavnik ove kategorije su pametne naočare, sposobne da u naše vidno polje projektuju sliku proširene realnosti, dopunjenu informacijama sa interneta. Drugi značajan tehnološki trend, o kojem je takođe već bilo reči, odnosi se na „internet stvari“ (eng. internet of things), mogućnost identifikacije fizičkih predmeta u virtuelnom svetu i, ponovo, obogaćivanje njihovih osobina podacima sa interneta. Čini se da bi ova dva fenomena uskoro mogla da budu direktnije povezana i dodatno obogaćena interesantnim mogućnostima.

gal-thermal-touch-004

Nova dimenzija interaktivnosti
Naime, nedavno je jedna nemačka kompanija predložila inovativni koncept koji bi mogao značajno da utiče na mnoge oblasti ljudskog života. Reč je o neverovatnoj opciji da svaka fizička površina postane osetljiva na dodir. Sistem podrazumeva uređaj sa dve kamere (pomenute pametne naočare su savršen kandidat), od kojih je jedna osetljiva na infracrveni spektar. Kamere snimaju mesto pritiska prstom, tako što prate termalni trag izazvan toplinom tela. Softver registruje koji je predmet u pitanju, putem interneta pronalazi informacije vezane za mesto pritiska i projektuje ih kroz naočare, kako bi objektu sa kojim vršite interakciju dao jednu sasvim novu dimenziju. Prototip koji pokazuje izvodljivost ideje koristi tablet sa pomalo nezgrapnim dodatkom na koji su vezane kamere, ali su prvi rezultati zaista impozantni. Još je rano za bilo kakvo predviđanje u vezi sa masovnijom primenom, jer postoji nekoliko prepreka koje moraju da se prevaziđu, poput činjenice da prst najpre mora biti odvojen od površine kako bi pritisak bio registrovan, ali su inženjeri i inovatori u prošlosti rešavali i mnogo ozbiljnije probleme. Moguće je da će konačni oblik rešenja biti nešto drugačiji, ali je realno da će u narednih nekoliko godina dnevne novine, časopisi, oglasne table i mnogi drugi predmeti postati neka vrsta „ekrana“ osetljivog na dodir i dobiti potpuno novu upotrebnu vrednost.

Leave a Reply