Početna Broj 169 Kill Switch

Kill Switch

Telefoni su dobili novu vrstu zaštite od krađe, koja onemogućava da se telefon normalno koristi i pomaže u brisanju ličnog sadržaja.

ATV & NAUTICA 2020

Upoznajte „Kill Switch“ – mogućnost koja krađu telefona čini praktično besmislenom, jer u potpunosti štiti korisničke podatke, onemogućava dalju upotrebu telefona i predstavlja pravu noćnu moru za sve veštije kradljivce smartfona.

Apple i Samsung već izvesno vreme nude „Kill Switch“ u svojim uređajima, a i američke kompanije Microsoft i Google ubaciće opciju za „uništenje softvera“ u svoje operativne sisteme za mobilne telefone. Što se tiče Windows Phone korisnika, oni će je uskoro dobiti u svojim Windows Phone 8, 8.1 i svim budućim uređajima. Odluka Googla još uvek treba da bude dodatno pojašnjena, ali je predstavnik te kompanije za medije izjavio da će sledeća verzija Androida (koju smo delimično upoznali na Google I/O konferenciji u junu, i zove se Android L Developer Preview) imati ovakvu opciju zaštite od krađe.

ATV & NAUTICA 2020

Opcija za „uništenje softvera“, izvorno nazvana „Kill Switch“, predstavlja metodu kojom telefon, u slučaju krađe, postaje u potpunosti neupotrebljiv nakon što se izvrši određena komanda ili više njih. Vlasti zemalja širom sveta zatražile su od tehnoloških firmi da preduzmu korake kako bi doprinele smanjenju krađa telefona, i ova opcija mogla bi pomoći u rešenju tog problema.

Za sada, ova opcija omogućava korisniku da reaguje preko servisa koji rade i na udaljenosti od telefona, i to na jedan od sledećih načina, a kod nekih uređaja na sve sledeće načine:
– brisanje celokupnog ličnog sadržaja prethodnog (oštećenog) korisnika iz telefona
– onemogućavanje rada smartfona korisniku koji nema autorizaciju na uređaju i
– onemogućavanje ponovnog pokretanja telefona/tableta ili nekog drugog uređaja sa operativnim sistemom bez dozvole prethodnog vlasnika.

Kada lopov ukrade telefon sa ovom zaštitom, nakon brisanja sadržaja i zaključavanja od strane oštećenog vlasnika, kradljivac neće moći praktično da uradi ništa s njim, osim da ga proda u delovima, jer će uređaj biti softverski zaključan za bilo kakve dalje izmene.

Kompanije Apple i Samsung imaju sličnu opciju na svojim telefonima. Prema izveštajima koje su objavili gradovi Njujork i San Francisko, nakon što je Apple u septembru prošle godine u iOS 7 ugradio opciju za „brikovanje“ telefona i tableta, krađa iPhone i iPad uređaja je smanjena za više od 37 odsto.

Iako mnogi još čekaju da Google napravi prvi korak ka ugradnji „Kill Switch“ opcije, neki proizvođači su već ponudili takva rešenja, poput kompanije LG. Ona vlasnicima najnovijeg telefona G3 (imate priliku da pročitate test u ovom broju) nudi mogućnost da onesposobe svoj telefon nakon krađe. Uz pomoć ove opcije možete da izbrišete sadržaj telefona, kako lični podaci ne bi bili ugroženi. Kill Switch takođe obuhvata i antivirus skeniranje i zaključavanje na daljinu, zajedno sa mnogim drugim karakteristikama, koje lopovu praktično „vezuju ruke“ da bilo šta uradi nakon krađe.

Leave a Reply