Početna Broj 169 Mercedes se vratio na pobednički put u Austriji

Mercedes se vratio na pobednički put u Austriji

Red Bul je razočarao na „svojoj“ trci, a Vilijams je zabeležio ubedljivo najbolji nastup u 2014.

Momacki auto – Infiniti HEADER

Niko Rozberg je na Red Bull Ringu u Špilbergu „upisao“ novu pobedu, treću u sezoni. Nemac je iza sebe ostavio timskog kolegu Luisa Hamiltona, ali i dvojac Vilijamsa Valteria Botasa i Felipea Masu.

Na ovaj način, Mercedesovi piloti su se vratili na pobednički kurs, pošto je u Kanadi pobedio Daniel Rikiardo iz Red Bula. Treba spomenuti i loš učinak vozača Red Bula. U svom „dvorištu“, branilac titule Sebastian Fetel je odustao zbog problema sa bolidom, dok je Rikiardo bio tek osmi.

IFA 2019 IN PAGE

Osim pomenute vodeće četvorke, bodove su osvojili još i Fernando Alonso iz Ferarija, Sergio Perez iz Force Indije, Kevin Magnusen iz Meklarena, Danijel Rikiardo iz Red Bula, Niko Hulkenberg iz Force Indije i Kimi Raikonen iz Ferarija. Rozberg je i dalje vodeći u generalnom plasmanu sa 165 bodova, a iza njega je Hamilton sa 136. Rikiardo ima 83 poena, a Alonso 79.

Jedino što je ovu trku činilo različitom od prvih šest je to što Mercedes nije bio toliko dominantan. U kvalifikacijama su fantastični bili bolidi Vilijamsa, pa je prvi krenuo Felipe Masa. Valteri Botas je vodio na nekim delovima trke, a po završetku je izjavio da mu je ovo bio najslađi šampanjac u karijeri. I Sergio Perez je imao ti čast da bude vodeći, na kratko.

Kako se trka bližila kraju, poredak vodećih vozača bio je isti, s tim što je Hamilton „pritiskao“ vodećeg Rozberga. U poslednjem krugu Rozberg je na kratko pogrešio, ali je prednost bila isuviše velika da bi se nešto promenilo. Naredna trka vozi se u čuvenom Silverstounu.

VARNICE SE VRAĆAJU U F1
Mnogo se priča o tome da u F1 trkama više nema „varnica“, da bolidi i nadmetanja nisu onakvi kakvi su bili, ali već sledeće godine to bi trebalo da se vrati u najbrži cirkus na svetu – u svakom smislu.

Naime, pred trku u Austriji, uz grmljavinu i mračne oblake u Alpima, Mercedes i Ferari su testirali titanijumske blokove ispod šasija, koje nemaju drugu funkciju osim da … pogodili ste – kontaktom sa asfaltom proizvode varnice! Na prvi pogled, izgledalo je spektakularno, a sledeće godine svi bolidi bi trebalo da imaju ove titanijumske blokove ispod šasije.
Upravo zbog toga, sva četiri bolida imali su blokove na različitim mestima, kako bi se uporedili rezultati i našla idealna pozicija. Iako svi priznaju da prvi test nije bio baš fantastičan, ne odustaje se od ove ideje i ne odustaje se od varničenja 2015. godine.

„Prvi test nije bio baš najbolji, ali to je obično tako. Razumem potrebu navijača i zvaničnika F1 za varničenjem. To unosi uzbuđenje i adrenalin. Nekada se to radilo zato što su „nosevi“ bolida bili bukvalno na asfaltu, sada se to radi samo zbog specijalnog efekta“, rekao je Rozberg.

Njegove reči potvrdio je i finski vozač, koji je u svom stilu dodao i to da je „od svih ideja vrha F1 ovo jedna od najboljih“. Tokom sezone, zakazano je još testova, a vraćanje varnica nije jedina radikalna promena koja bi mogla da se uvede naredne godine. Priča se o tome da nakon svakog izlaženja „sejfti kara“ ponovo bude „stojeći“, a ne „leteći“ start.

Leave a Reply