Početna Broj 181 Kako držati šifre pod ključem? – 6 najboljih password menadžera

Kako držati šifre pod ključem? – 6 najboljih password menadžera

Ako smo nešto naučili od hakerskih napada, brojnih bezbednosnih propusta, pa i Edvarda Snoudena, jasno je da treba obratiti dodatnu pažnju na bezbednost naših podataka. Prosto i jednostavno, prvi korak ka obezbeđivanju podataka je dobra šifra! Da li spadate u korisnike koji koriste jednu, jaku šifru za sve svoje naloge, ili imate varijacije na temu za različite naloge, bitno je da se šifra ne zaboravi. Umesto čuvanja šifara u blokčiću u vašem stolu, možda je bolja ideja da koristite neku aplikaciju, specijalno namenjenu za to. Sam proces odabira čuvara šifara je nezgodan, jer prvo – ima ih previše, pa ne znate kome treba verovati, i drugo – koliko su podaci bezbedni? Tu su i opcije sinhronizacije podataka sa više uređaja, ali i jednostavan interfejs koji ne podrazumeva višegodišnje iskustvo sa sličnim aplikacijama da biste pristupili osnovnim opcijama. Da ne biste razbijali glavu oko ovakvih pitanja, mi smo to uradili za vas, i evo najboljih 6 aplikacija za čuvanje vaših šifara.

KeePassDroid

KeePass
Logika ekipe koja radi na razvoju aplikacija je da vam ponudi odličan proizvod, ali da samo deo bude besplatan, dok ćete posle određenog perioda ili za dodatne opcije morati da izdvojite određenu svotu novca. Za razliku od ovakvih aplikacija, KeePass je potpuno besplatan program, a njegova open-source priroda mu omogućava verzije za sve operativne sisteme. Jedina uslovno rečeno mana je nemogućnost sinhronizacije sa vašim tabletom ili smartfonom nakon instalacije na računaru. Jednostavno, morate ga fizički instalirati na svakom uređaju koji koristite, ali uvek postoji opcija sinhronizacije pomoću Dropboxa ili nekog informatičkog oblaka. Na lokalnoj mašini KeePass čuva kako onlajn tako i lokalne šifre, pa se može koristiti i za računarom koji delite sa još nekim korisnicima. Najbolje kod KeePass aplikacije je pomenuta open-source priroda, koja omogućava dodatke preko kojih možete dodavati funkcionalnosti poput sinhronizacije sa Google Drive, pravljenje rezervne kopije podataka, kreiranje virtuelnog novčanika i slično.

KeePass nije najjednostavnija aplikacija za korišćenje, ali neće biti prevelik izazov za vaš novčanik.

Password-Box

PasswordBox
Intel Security je nedavno kupio PasswordBox i na taj način je ova aplikacija dobila mnogo na sigurnosti. Intel Security je najavio dodatke poput detektovanja lica i čitača otiska prsta zarad potvrde identiteta, što dodatno povećava bezbednost. Za sada se koristi 256-bitna AES enkripcija i primenjuje se u lokalu a ne u cloudu ili eksternom serveru. Na ovaj način se informacije sa računara na drugu lokaciju šalju enkriptovane, i nema šanse da neko može da ih iskoristi ukoliko ih presretne. Interesantna je i opcija da u slučaju nezgode možete dodeliti šifre nekoj drugoj osobi, a prisutan je i digitalni novčanik preko kojeg brinete i o transakcijama, brojevima kreditnih kartica ili o PayPal nalogu.

31-copy

LastPass
Jedan od najpopularnijih čuvara šifara, LastPass, svoju reputaciju duguje i činjenici da je već dugo prisutan i da odlično radi. Proces generisanja šifara je izuzetno jednostavan, i daje veliki broj opcija koje pomažu tom procesu. Algoritam koji omogućava sve ovo radi sa dvofaktornom autentifikacijom, koja može koristiti veliki broj različitih servisa (YubiKey, Google Authenticator, i Grid su najpopularniji, a tu su i manje poznati, kakav je i USB keyfob). Za enkripciju ne brinite, implementirana je 256-bitna AES enkripcija, pa će i najveštijem hakeru sa najjačom mašinom na svetu biti potrebno nekoliko desetina godina da je dekriptuje.

Kod aplikacije LastPass važno je da radi kao ekstenzija za brauzer i ne zahteva instalaciju aplikacije, pa ga samo možete dodati na Firefox, Chrome ili Opera brauzer. Jedino što LastPass traži od vas je da ne zaboravite Master šifru, jer ako to uradite teško da ćete moći da povratite podatke. Svi podaci se sinhronizuju u „oblaku“ i naravno, LastPass je besplatan.

dashlane-app-review-screenshot2-120904

Dashlane
Ovaj password manager spada u grupu elegantnih i jednostavnih za korišćenje, ali i onih koji se plaćaju. Ovo je primer kako jedna aplikacija ovog tipa treba da izgleda. Sve je tamo gde očekujete, i sve radi savršeno. Kombinacija 256-bitne AES eknripcije i Google Autentificatora daje dvofaktornu autentifikaciju koju je gotovo nemoguće razbiti, pa je ovo jedna od najjačih zaštita u neposlovnom segmentu. Dashlane nudi mogućnost rada na lokalnoj mašini, a ako instalirate dodatak za brauzer, možete pristupati svojim šiframa sa više uređaja kao što su tableti i smartfoni, bilo da koriste Android ili iOS.

Pored ovoga, Dashlane automatski traži slabe ili duplirane šifre i nudi vam da ih menjate, i na taj način vas podseća da ispravite neke loše šifre koje ste nekad postavili (ime kućnog ljubimca, vaš JMBG, ili datum rođenja vaših roditelja). Za servise kao što su Amazon, Facebook, Twitter, eBay, i PayPal, Dashlane nudi mogućnost da jednim klikom promeni šifre, jer poseduje automatizovani proces koji nakon par klikova rešava sve. Tu je i mogućnost kreiranja više identiteta (privatni, poslovni…) sa automatskim popunjavanjem polja u formularima. Naravno, digitalni novčanik se podrazumeva.

1Password-Android-Nexus

1Pasword
1Password spada u aplikacije koje su vrlo jednostavne za korišćenje i ne zahtevaju predznanje. Samim tim nema mnogo dodataka, koji su i dalje prisutni, samo ne zahtevaju korisničku intervenciju i rade u pozadini. 1Password se ne plaća na godišnjem nivou – dovoljno je da jednom uplatite 50 USD (što je uglavnom manje nego godišnja pretplata kod konkurentskih rešenja) i to je to, imate punu funkcionalnost. Može da radi na različitim operativnim sistemima, a automatska sinhronizacija zahteva dodatnu aplikaciju poput iCloud, Dropbox, deljene fascikle u kućnoj mreži ili slično. 1Password takođe omogućava jednostavno deljenje sa saradnicima od poverenja, ali morate imati na umu da nema dvojnu autentifikaciju, pa je ovaj aspekt ukupno gledano malo problematičan, jer ima prostora za bezbednosne propuste. Generator šifara daje adekvatnu fleksibilnost, a tu je i veliki broj reči koje možete koristiti kako biste se setili ključa ili kao dodatni nivo bezbednosti.

unnamed2

Blur
Blur se oslanja na brauzer za čuvanje, a na Dropbox za sinhronizaciju šifara na više uređaja. Naravno, primenjuje se 256-bitna enkripcija, pa čak ni administracija Dropboxa ne može da vidi šta sinhronizujete, sve i da hoće. Pored čuvanja šifara, Blur čuva i vaš identitet korišćenjem DoNotTrackMe i MaskMe servisa, što vam dozvoljava da koristite lažni e-mail kad god neki sajt traži vašu adresu e-pošte. Pa čak i da neko „provali“ vaš nalog, samo će imati lažni mejl i neku nasumice generisanu šifru. Premijum pretplata takođe kreira masku za vaše kreditne kartice, pa za svaku kupovinu možete koristiti novi broj kreditne kartice koja ima predefinisan limit, pa niko ne može dodatno da vas zaduži. Ovo je prava aplikacija za one čija potreba za bezbednošću već prerasta u paranoju.

Leave a Reply