Početna Broj 181 Renault Nissan inovacije – Više od perfomansi

Renault Nissan inovacije – Više od perfomansi

Pored konja, kilovata, njutn metara, boje, pa i samog izgleda, sada postoji još jedan bitan faktor koji privlači sve veći broj kupaca – automobilska pamet

Moto kompanije Renault je „Innovation for all“ (noviteti dostupni svima), dok Nissan sa druge strane kaže „Innovation that excites“ (noviteti koji uzbuđuju). Dakle, noviteti su ti koji najviše inspirišu, da ne kažemo „golicaju“. U ovom trenutku kada je protok informacija brži od svetlosti, kada se druže, taguju i lajkuju, udvaraju preko Facebooka, Instagrama, pa i Google+, auto industrija je morala da počne da prati te trendove. Automobili su danas ne samo prevozna sredstva nego i pomoć na putu i pri parkiranju, i vaš džuboks, i vaša veza sa spoljnim svetom dok putujete.

Nissan je tu apsolutni lider, a sve počinje od bezbednosti. Automobili sada potpuno učestvuju u vašim reakcijama dok vozite, od neprijatnog pištavog zvuka ako se niste vezali, preko upozorenja ako menjate trake bez žmigavca, do upozorenja kada vam je neko u „mrtvom uglu“. Parking senzori su sada podignuti na još viši nivo. Osim senzora, sada postoje i kamere – u nekim modelima osim one koja snima šta se događa iza vozila, postoje još tri (napred i sa strane). Kada se spoje (to naravno radi sam automobil) dobija se slika vozila iz pseudoptičje perspektive, zahvaljujući čemu parkiranje čak i novog X-Traila postaje pesma.

118569_1_5

Pored pomenutih pametnih sigurnosnih mera, hajde da spomenemo i one druge, koje Nissan zove Nissan Connect. Tu možete naći mape, sva važna mesta i odredišta koja mogu da vas interesuju na putu, možete da slušate muziku, da pričate (legalno) telefonom i još štošta.

Moramo da pomenemo i sigurnosni štit – potpunu inovaciju na Nissan vozilima – obuhvata inteligentni aktivni tempomat, automatsko aktiviranje dugih svetala, monitoring celog automobilskog okruženja, prepoznavanje pokretnih objekata, ali ono što fascinira jeste da sâm automobil otkriva umor vozača.

Renault_60890_global_en

Kao što znamo, Renault i Nissan su već izvesno vreme u stabilnom savezu, i samim tim razmenjuju tehnologije i iskustva. Renault sada svojim inovacijama može da obraduje kupce malih i srednjih automobila, kao što su na primer Twingo, Clio ili pak Megane, automobili A, B ili C klase, koji do sada nisu imali tu vrstu tehnologija. Ovde bismo se posebno posvetili Twingu, kojeg je redakcija imala priliku da proba. Povezivanje na automobilski sistem putem telefona je opcija koja nas je oduševila. Jedino tako možete imati uvid u broj obrtaja motora – preko elektronskog brzinometra, slušati onlajn radio ili dobiti informacije o tome koliko je vaša vožnja „zelena“.

Moramo da primetimo da ove promene životnih navika i stilova mogu samo da pomognu kupcima malih automobila, koji sada poseduju slične inovacije kao i velike limuzine.

Sada je potpuno jasno da automobil ne kupujemo samo zato što je lep, zato što ima odličan motor, zato što ćemo ga dobro prodati – sada se koriste drugi i drugačiji argumenti. U njih spadaju pametni ključ (onaj koji samo stoji u džepu), start/stop dugme koje služi da se auto sâm gasi na semaforima, mnoštvo vazdušnih jastuka i zavesa. Tek onda dolazi na red da li ćemo crveni auto (poznato je da su crvena kola najbrža) ili želimo perla beli.

U nadi da je ovaj tekst probudio želju da probate sve ove praktične stvari i da ćete poželeti da se više pozabavite bezbednošću sebe i svoje porodice, mreža ovlašćenih Renault i Nissan dilera vas očekuje, spremna da odgovori na sve vaše zahteve, želje i potrebe.

Renault_55372_global_en

Leave a Reply