Početna Broj 181 Tehnologija higijene

Tehnologija higijene

Kako bi u bliskoj budućnosti moglo da izgleda održavanje higijene u pametnoj kući

472

Ovih smo dana na nekoliko tehnoloških portala imali priliku da vidimo interesantnu reklamu/infografiku o budućnosti kućne hemije, preparata i aparata za održavanje lične higijene, sponzorisanu od strane nekoliko vodećih brendova u ovoj oblasti. Svidelo mi se što je promocija, koliko god bila fokusirana na popularizaciju samih brendova, velikim delom bazirana na nezavisnim izvorima, naučnim radovima i istraživanjima instituta i univerziteta. Lepo je i to što na jednom mestu predstavlja ključne inovacije i trendove u pomenutoj oblasti, te nas navodi da ponovo razmišljamo o dubinskim promenama koje digitalno doba unosi u našu svakodnevicu.

Sve tajne pametne kuće
Pametne kuće se smatraju pametnim uglavnom zbog načina na koji optimalno koriste energiju, uključujući brojne senzore i automate za optimizaciju najrazličitijih parametara životne sredine. Međutim, to nije jedini aspekt njihove „pameti“. Uvođenje naprednih sredstava za održavanje čistoće i higijene nije ništa manje važno. Zamislite, na primer, kvake i druge predmete koji su dizajnirani tako da odbiju bakterije i na taj način unapređuju zdravlje ukućana. Slično je i sa dušecima i posteljinom, dizajniranim da se sami izbore sa mikroorganizmima svih vrsta. A zamislite nanorobote u pametnoj korpi za smeće, koji su sposobni da vaš otpad razgrađuju i prerađuju u zemljište za saksijske biljke. O pametnoj saksiji koja se sama zaliva već sam pisao na ovim stranama. Roboti-usisivači takođe nisu novost, ali bi nove generacije trebalo da budu mnogo inteligentnije i sposobnije da se izbore sa različitim konfiguracijama nameštaja. Već se uveliko radi i na posebnim platnima za proizvodnju odeće, sposobnim da odbijaju prljavštinu i vlagu, dok će se za brigu o urednosti ormara brinuti robotizovane „ruke“ za peglanje i slaganje. Videli smo i reklame za povezane kućne mašine, koje vas obaveštavaju o statusu izvršenih radnji, a pametni frižider koji brine o količinama i kvalitetu namirnica već je poslovično predstavnik modernog doma.

smart-home-tablet

Budućnost počinje sada
Neke od opisanih novina zasigurno neće tako brzo ući u svakodnevnu upotrebu, dok su druga moderna rešenja, uključujući i mnoga koja ovde nisam pomenuo, već uveliko u serijskoj proizvodnji. Zapanjujuće je, međutim, na koji način većina ljudi posmatra razvoj tehnologije. Sa jedne strane, očekujemo da su naši smartfoni, tableti i računari poslednja reč tehnike i sa nestrpljenjem očekujemo nove generacije svakih nekoliko meseci, dok mnoge druge predmete (neretko daleko važnije) iz svakodnevnog života posmatramo na isti način kao pre više decenija i ne smatramo da u njihovom dizajnu, načinu funkcionisanja i upotrebnoj vrednosti bilo šta treba da se značajnije menja. Digitalna budućnost je počela i uveren sam da će tehnološki napredak drastično umanjiti razlike između pojedinih oblasti svakodnevice, uvodeći pametna rešenja čak i tamo gde se to najmanje očekuje. Kako ćemo se mi odnositi prema tim rešenjima već je posebna tema, kojoj bi pristajao naslov „higijena tehnologije“.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here