Početna Broj 181 Tehnologija higijene

Tehnologija higijene

Kako bi u bliskoj budućnosti moglo da izgleda održavanje higijene u pametnoj kući

Ovih smo dana na nekoliko tehnoloških portala imali priliku da vidimo interesantnu reklamu/infografiku o budućnosti kućne hemije, preparata i aparata za održavanje lične higijene, sponzorisanu od strane nekoliko vodećih brendova u ovoj oblasti. Svidelo mi se što je promocija, koliko god bila fokusirana na popularizaciju samih brendova, velikim delom bazirana na nezavisnim izvorima, naučnim radovima i istraživanjima instituta i univerziteta. Lepo je i to što na jednom mestu predstavlja ključne inovacije i trendove u pomenutoj oblasti, te nas navodi da ponovo razmišljamo o dubinskim promenama koje digitalno doba unosi u našu svakodnevicu.

Sve tajne pametne kuće
Pametne kuće se smatraju pametnim uglavnom zbog načina na koji optimalno koriste energiju, uključujući brojne senzore i automate za optimizaciju najrazličitijih parametara životne sredine. Međutim, to nije jedini aspekt njihove „pameti“. Uvođenje naprednih sredstava za održavanje čistoće i higijene nije ništa manje važno. Zamislite, na primer, kvake i druge predmete koji su dizajnirani tako da odbiju bakterije i na taj način unapređuju zdravlje ukućana. Slično je i sa dušecima i posteljinom, dizajniranim da se sami izbore sa mikroorganizmima svih vrsta. A zamislite nanorobote u pametnoj korpi za smeće, koji su sposobni da vaš otpad razgrađuju i prerađuju u zemljište za saksijske biljke. O pametnoj saksiji koja se sama zaliva već sam pisao na ovim stranama. Roboti-usisivači takođe nisu novost, ali bi nove generacije trebalo da budu mnogo inteligentnije i sposobnije da se izbore sa različitim konfiguracijama nameštaja. Već se uveliko radi i na posebnim platnima za proizvodnju odeće, sposobnim da odbijaju prljavštinu i vlagu, dok će se za brigu o urednosti ormara brinuti robotizovane „ruke“ za peglanje i slaganje. Videli smo i reklame za povezane kućne mašine, koje vas obaveštavaju o statusu izvršenih radnji, a pametni frižider koji brine o količinama i kvalitetu namirnica već je poslovično predstavnik modernog doma.

smart-home-tablet

Budućnost počinje sada
Neke od opisanih novina zasigurno neće tako brzo ući u svakodnevnu upotrebu, dok su druga moderna rešenja, uključujući i mnoga koja ovde nisam pomenuo, već uveliko u serijskoj proizvodnji. Zapanjujuće je, međutim, na koji način većina ljudi posmatra razvoj tehnologije. Sa jedne strane, očekujemo da su naši smartfoni, tableti i računari poslednja reč tehnike i sa nestrpljenjem očekujemo nove generacije svakih nekoliko meseci, dok mnoge druge predmete (neretko daleko važnije) iz svakodnevnog života posmatramo na isti način kao pre više decenija i ne smatramo da u njihovom dizajnu, načinu funkcionisanja i upotrebnoj vrednosti bilo šta treba da se značajnije menja. Digitalna budućnost je počela i uveren sam da će tehnološki napredak drastično umanjiti razlike između pojedinih oblasti svakodnevice, uvodeći pametna rešenja čak i tamo gde se to najmanje očekuje. Kako ćemo se mi odnositi prema tim rešenjima već je posebna tema, kojoj bi pristajao naslov „higijena tehnologije“.

Leave a Reply