Početna Broj 190 Obrni, okreni, promeni

Obrni, okreni, promeni

Nalazimo li se na pragu ere modularnih digitalnih uređaja

Pametni telefoni, ali i drugi mobilni gedžeti poput tableta ili GPS uređaja, postaju neizostavni deo naše svakodnevice. To, između ostalog, znači i da na sebe preuzimaju sve više poslova, što ih u izvesnom smislu čini univerzalnim alatom. Univerzalnost, međutim, mahom zavisi od onoga što nam proizvođači nude, a to je opet u diretnoj vezi sa potrebama većine, odnosno u skladu sa nekom vrstom proseka. Ukratko, malo je zaista specijalizovanih telefona. Rešenje za ovaj, ali i neke druge probleme u svetu mobilnih tehnologija, mogli bi da budu modularni mobilni aparati na kojima se sve više radi.

Rasklopiš – sklopiš
Koncept modularnosti mobilnih uređaja vodi poreklo još iz doba PDA digitalnih pomoćnika kod kojih je bilo moguće povezati različite hardverske dodatke na CompactFlash priključak. Sličnom idejom povela se kompanija LG, čiji se G5 modularni telefon već nalazi u prodaji. Kod njih se, doduše, dodaci povezuju na bateriju, a za sada možete svog „ljubimca“ da nadogradite podrškom za kvalitetniji zvuk, jačom baterijom ili naprednim kontrolama kamere. Premda je broj modula još uvek ograničen, a u svakom momentu možemo koristiti samo jedan dodatak, dobili smo praktični primer kako bi nadogradivi telefoni mogli da izgledaju. Sa rastom broja dodataka i uključivanjem nezavisnih proizvođača, rašće i upotrebna vrednost ovog i drugih sličnih modela koji tek treba da se pojave.

Budućnost
To znači da nećemo biti ograničeni samo na standardne module, pa će se polja primena širiti u najrazličitijim pravcima. Na primer, moguće je da će biti razvijena posebna grana specijalizovanih dodataka za medicinu, poput senzora za merenje količine šećera u krvi ili krvnog pritiska. Takođe, nadam se da će u nekom momentu biti uspostavljen standard za konektore i komunikaciju između uređaja i modula, tako da će oni moći da se primenjuju na uređajima različitih proizvođača, barem na nivou iste softverske platforme. Uz to idu i softverski alati koji treba da izvuku maksimum iz hardverskih komponenti.

Istinska modularnost
Krajnji rezultat treba da bude istinski modularni telefon, poput različitih prototipa koji su predstavljeni u prethodnih nekoliko godina, a među kojima prednjači Ara projekat pod pokroviteljstvom kompanije Google. Oni su nedavno prikazali model koji se značajno približio finalnoj varijanti, pa čak optimistički predviđaju da će se u prodavnicama naći naredne godine. Ovaj aparat poseduje čak šest „polja“ različite veličine na koje je moguće povezati module, pri čemu samo osnovni sklop ostaje nepromenjiv. Na taj način, kada vam zatrebaju jači procesor, bolja kamera ili snažniji zvučnici, jednostavno možete da ih zamenite i nadogradite. Jedna od prednosti ovakvog pristupa, i razlog zbog koga verujem da se radi o trendu koji će zaživeti, leži u činjenici da bi modularni telefoni trebali da smanje količinu elektronskog otpada, ali i da povoljno utiču na kućni budžet korisnika.

Leave a Reply