Početna Broj 190 Tema meseca: Panasonic – HDR i UHD revolucija

Tema meseca: Panasonic – HDR i UHD revolucija

Panasonic je predstavio novu liniju 4K Pro Ultra HD televizora a glavni su im aduti 4K rezolucija, HDR prikaz slike i jedna od najboljih Smart TV platformi. Nova linija donosi HDR performanse na svim modelima: DX900, DX800, DX780, DX750, DX730 i DX700.

Novi procesori za HDR iskustvo
Najvažniji deo nove linije 4K UHD LED VIERA televizora za 2016. godinu su potpuno novi procesori. Studio Master HCX+ (Hollywod Cinema Experience) dolazi na modelu DX900 kao i procesor Studio Master HCX na modelima DX800/780/750. HCX procesor vam donosi veću fleksibilnost kada je reč o postizanju visoke preciznosti u reprodukciji boja, čak i kada sadržaj nije originalno napravljen u HDR formatu. HDR sadržaj je verno reprodukovan zahvaljujući unapređenom 3D LookUp Table sistemu koji se nalazi na udarnim Panasonico-vim LCD televizorima još iz linije za 2015. godinu. Ovaj sistem ima registar od 8.000 referentnih tačaka i postiže 40 puta veću preciznost u reprodukciji boja od običnih televizora. Prethodno dostupan samo na profesionalnim studijskim ekranima, Panasonic je modelu DX900 dodao novi algoritam za kompenzaciju boje. Ta karakteristika dodatno pojačava preciznost reprodukcije boja na ekranu, zbog čega ovaj model može reprodukovati nijanse i tonove u skladu s Rec.709 standardom na svim nivoima osvetljenja. Panasonic-ova Wide Colour Phosphor tehnologija kombinuje poboljšano LED osvetljenje sa novim filter-sistemom boja te reprodukuje široku paletu boja, što znači da će posebno u tamnim scenama do izražaja doći nijansirani i prirodni tonovi boja.

Marco Polo bi HDR
Panasonic-ova 4K UHD LED VIERA linija televizora za 2016. godinu podignuta je na posebno prefinjen nivo u saradnji s cenjenim holivudskim koloristom Majkom Sowaom (DX900) i sa Panasonic Hollywod Labsom (X800/780/750) kako bi HDR i SDR sadržaji bili reprodukovani u skladu s originalnom vizijom reditelja i proizvođača i televizijskog sadržaja. Nagrađivani snimatelj Vanja Černjul, iza koga stoji rad na serijama popust „Marko Polo“ i „Orange Is the New Black“, veliki je zagovornik Panasonic-ove linije Viera televizora. Diskutujući o važnosti HDR-a na ovogodišnjem CES-u rekao je: „Mislim da će se korisnici, nakon što dožive 4K HDR sliku, vrlo brzo navići na nju i tražiti nove sadržaje.“ Panasonic je sarađivao s Vanjom i u izradi kratkog filma koji pokazuje na koji način Panasonic-ovi Viera UHD televizori mogu verno reprodukovati originalne zamisli reditelja.

Leave a Reply