Početna Broj 190 TEST: HP Pavilion 24xw L5N91AA – Monitor sa stilom

TEST: HP Pavilion 24xw L5N91AA – Monitor sa stilom

Zašto biste birali između kvaliteta, cene i dizajna? Pavilion serija monitora pokazuje da to nije uvek neophodno...

TL-10 saveta za Instagram HEADER

Plus: Atraktivan dizajn, dobre performanse ekrana
Minus: Manja ergonomska ograničenja, odziv je mogao biti brži

Atraktivno dizajnirani proizvodi ili makar neobični proizvodi, obično i koštaju mnogo. Međutim, nova serija HP Pavilion monitora ima nekoliko predstavnika koji donose veoma dobre karakteristike po povoljnoj ceni, ali i uz zbilja izuzetno dopadljiv dizajn koji ih čini ne samo uređajem za upotrebu, već pravim pravcatim ukrasom na stolu.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Za to je odgovoran frameless dizajn, odnosno pristup kojim se minimizuju okviri oko ekrana i usled nepostojanja prelaza (barem na gornjem delu i bokovima) stvara utisak da je ekran razvučen od ivice do ivice. Uvek mislimo da je reč o manje bitnoj stavci i uvek nam nedostaje kada vratimo uređaj sa testa.

HP se dobro postarao da ne ostane sve na formi. Pavilion 24xw stiže sa Full HD rezolucijom od 1920×1080 piksela, odnosno sa 16:9 panelom IPS tipa, dijagonale 23,8”. Karakteristike panela su veoma dobre, a tu posebno mislimo na reprodukciju boja i široke uglove gledanja. Dinamički kontrast je deklarisan na čak 10.000.000: 1, ali i realnih 1000:1 su sasvim dobri. Sa druge strane, odziv od 8 milisekundi ga ne svrstava u najbrže monitore na tržištu, ali to i jeste neki standard klase, zajedno sa osveženjem od 60 Hz.

Dobru stranu predstavljaju i konekcije, budući da su podržana dva HDMI priključka, zahvaljujući čemu možete povezati nekoliko izvora (na primer, PC računar i igračku konzolu). Za sve koji se još uvek drže starih navika, tu je VGA konektor, a HP isporučuje kablove za sve tipove konekcija u pakovanju, što takođe treba pohvaliti.

Ukoliko bismo bili izbirljivi, rekli bismo da nekonvencionalno ležište sa dva stuba ograničava ergonomiju. Naime, monitor se ne može rotirati, što je za neke korisnike značajna stavka. Osvetljenost je veoma dobra, sa deklarisanih 250 cd/m2. Ostaje nam još da konstatujemo da je dubina crne boje standardna za IPS – mogla bi biti bolja, ali niti odskače, niti podbacuje u odnosu na klasu.

Sve u svemu, HP je doneo veoma dobar monitor, koji je uz prilično korektnu cenu zaista moguće preporučiti bilo kome. Reč je o veoma dobrom spoju različitih osobina koji nema bitnijih mana, a predstavlja veoma korektan i – iznad svega – razuman izbor, bez obzira da li ga korisnik uzme zbog dobrih karakteristika panela ili atraktivnog dizajna.

HP Pavilion 24xw L5N91AA
Dijagonala: 23,8“
Pozadinsko osvetljenje: LED
Tip panela: IPS
Rezolucija: 1920 x 1080 Full HD
Odnos stranica: 16:9
Odnos kontrasta: 1000:1
Dinamički kontrast: 10.000.000 : 1
Osvetljenje: 250cd/m2
Ekran: IPS (Ugao gledanja: 178/178)
Vreme odziva: 8ms
Osvežavanje: 60 Hz
Interfejs: 2 HDMI, 1 VGA

Cena: 22,990 RSD
Kontakt: www.gigatronshop.com

Leave a Reply