Početna Broj 168 Digitalna saksija

Digitalna saksija

Pametne kuće se pojavljuju kao sledeći front borbe proizvođača mobilnih uređaja

Panasonic TV

stanova opremljenih raznim vrstama senzora, odnosno automatizovanim mehanizmima za kontrolu parametara životne sredine i funkcionisanje kućnih aparata i opreme, uz optimizaciju potrošnje i uključivanje obnovljivih izvora energije, maksimalno iskorišćenje otpadnih resursa, i svega što uz to ide.

Startne pozicije
Mnogo je novih kompanija, uglavnom još uvek malih, koje se trude da inovativnim hardverskim i softverskim rešenjima zauzmu dobre startne pozicije i vodeća mesta u trci koja se sprema. Naglasak je trenutno na hardveru, mnoštvu malih uređaja koji obezbeđuju podatke, povezivanje i funkciju daljinskog upravljanja svakim delom domaćinstva – od otvaranja vrata, preko sistema grejanja i hlađenja, do kontrole ambijentalnog svetla i svih vrsta bezbednosti. Ne treba da zaboravimo ni aparate za praćenje kvaliteta vazduha, ali ni one za kontrolu zdravstvenog stanja ljudi. Ide se čak toliko daleko da je jedna firma osmislila pametnu saksiju koja brine o vašim biljkama tako što ih automatski navodnjava prema potrebi, uključuje veštačko osvetljenje i kontroliše količinu minerala u zemlji. Naravno, najveći se takođe sve ozbiljnije uključuju, neretko nadoknađujući zaostatak i nedostatak fleksibilnosti preuzimanjem start-apova koji se pokažu najperspektivniji. Surov je to svet, u kojem velike ribe jedu male.

ATV & NAUTICA 2020

Veliki igrači
Elem, dolazimo do softverskog dela. Čini se da su vodeći proizvođači u svetu smartfona i tableta zaključili kako je pametni dom sledeće polje na kojem bi mogli da „zasade“ svoje proizvode, odnosno povećaju prodaju. Cilj je da mobilni uređaji i softverske platforme koje ih pokreću posluže za upravljanje pametnom kućom. Na primer, u februaru je pomalo nezapaženo prošla vest o Guglovom preuzimanju male kompanije koja proizvodi pametne termostate i senzore, i to za neverovatnih 3,2 milijarde dolara. Ovih dana kruže glasine, a kada budete čitali ovaj članak to će verovatno i biti potvrđeno, da se i Epl priključuje, odnosno da bi uskoro trebalo da predstavi softversku platformu za kontrolu automatizovane kuće, koja će biti ugrađena u sve iOS uređaje. Konkurencija će sigurno imati odgovor na ovaj potez, a postavlja se i pitanje koliko će njihova platforma biti otvorena za uključivanje nezavisnih proizvođača. U svakom slučaju, sigurno je da će već samo ime američkog proizvođača, njihova marketinška mašinerija i vidljivost u medijima dodatno ubrzati popularizaciju koncepta pametnog doma, a na radost svih ljubitelja tehnologije.

14

Leave a Reply