Početna Broj 168 Google auto

Google auto

Koncept automobila budućnosti tokom maja 2014. dobio je nove naznake: takav automobil neće imati volan, kočnice, papučicu za gas, pa ni vozača!?

ATV & NAUTICA 2020

Ovo je samo jedna od aktuelnih vizija, koju razvija kompanija Google. I drugi proizvođači softvera i hardvera odavno „merkaju“ automobilsku industriju kao sledeću „granu“ na koju žele da se zakače što je pre moguće.

Google, iako nije prvi najavio koncept pametnog automobila, otišao je najdalje sa uspešnim razvojem koncepta takvog vozila, ali je od prvobitne ideje nastalo nešto potpuno drugačije – umesto „Audija“ posebnih karakteristika dobili smo model koji nema sportske krvi, a nedostaju mu i konvencionalni način upravljanja i druge uobičajene komponente. Ipak, taj automobil vozi sam i povećava bezbednost putnika.

ATV & NAUTICA 2020

Kompanija Google zakoračila je snažno u svet automobila sklapanjem sporazuma sa nekoliko velikih proizvođača na autosalonu u Las Vegasu početkom 2014. godine. Zajedno sa partnerskim i firmama koje je otkupio, Google će smišljati, između ostalog i na temu kako da uključi mobilni Android OS u upravljanje automobilima. Google na taj način želi da dostigne konkurenta, kompaniju Apple, koja već neko vreme radi na tome sa Mercedesom i drugim velikim igračima automobilske industrije.

Kompanija je saopštila da je u tom cilju sklopila partnerstvo s proizvođačima automobila Audi, General Motors, Honda i Hyundai. U prvoj fazi partneri nameravaju da rade na povezivanju uređaja koji koriste Android OS, kao što su pametni telefoni i tableti sa sistemom za navigaciju i delimično upravljanje automobilima. Prema Googlu, Android bi trebalo da pojednostavi upravljanje i poboljša bezbednost.

Saradnja će obuhvatiti i proizvođača čipova nVidia, koji je predstavio čip namenjen potpunoj automatizaciji automobila, kojem nije potreban vozač. Upravo takve automobile Google već nekoliko godina testira na američkim putevima, a sredinom maja pojavilo se i prvo vozilo koje je dobilo svoju zvaničnu i javnu demonstraciju.

„Google je napravio automobil kojim se upravlja bez volana, a planiramo da proizvedemo oko stotinu ovih prototipova“, najavio je na Code konferenciji u Kaliforniji, suosnivač Googla Sergej Brin. On je takođe objasnio da njihovom automobilu ne treba vozač, zbog čega u unutrašnjosti modela nema volana, ali ni kočnica i papučice za gas. „Umesto svega toga, postoje samo dugmad za ‘kreni’ i ‘stani’, a umesto vozača automobil pokreće kompjuter zahvaljujući senzorima“, kaže Bin.

Ova oprema do sada je uspešno testirana u modelima “leksus SUV” i “tojota prius” – prototipovi automobila bez volana. Google automobil neće biti u prodaji i malo je verovatno da će se Google ikada baviti serijskom proizvodnjom automobila. „Radije bismo to radili u partnerstvu sa nekim drugim kompanijama“, piše na Google blogu.

I kompaniji Apple odobren patent za upravljanje automobilom
Kompaniji Apple odobren je patnet za upravljanje automobilom tokom 2013. godine, koji većinu sadašnjih ručnih kontrola treba da zameni digitalnim. Vozači bi tako automobilom upravljali pomoću ekrana osetljivih na dodir, objavljeno je američkom portalu za objavu patenata. Apple je još ranije najavio da planira iOS platformu da ugradi i u automobile. Projekat nazvan „iOS in the Car“ trebalo bi da omogući jednostavnu integraciju iPhone smartfona i putnog automobilskog računara kako bi se Siri, digitalni asistent na tom pametnom telefonu, i iOS mape mogle koristiti i u automobilima. Za sada Apple već ima neke od funkcija koje su potrebne za upravljanje, odnosno spajanje automobila sa iPhone/iPad uređajima, koje su najavljene zajedno sa iOS 7 i iOS 8 operativnim sistemima. Apple je za tu ideju već dobio podršku General Motorsa, Mercedesa, BMW-a i Honde.

Mape bez neta i napredna navigacija
Nova verzija Google Maps servisa, koji je besplatno dostupan na svim Android i drugim mobilnim uređajima od verzije 8.0.donosi korišćenje mapa i bez internet veze. Potrebno je da pre putovanja odaberete region u koji ćete putovati i boraviti, sačuvati ga na telefonu dok postoji aktivna internet veza i nakon toga je omogućena upotreba i zumiranje mapa i bez internet veze. Nažalost, navigacija i pretraživanje mapa, ipak nisu dostupni bez interneta ni u ovoj verziji!

Druga vrlo zanimljiva opcija koju su donele nove mape jesu Google saveti u realnom vremenu u vezi sa gužvom u saobraćaju. Na osnovu servisnih informacija i Google Now asistencije vozači u Severnoj Americi dobijaće uputstva na svoje Android uređaje koje delove puta na putovanju da zaobiđu, gde ih čekaju gužve, pa čak i koju traku autoputa ili puta bi trebalo da koriste. Na taj način će vozači moći bolje i brže da se snađu u delovima grada ili zemlje u koju ne putuju često, pa će na vreme moći da se prestroje za skretanje ili zaobiđu gužve.

Samovozeći automobili iz filma „Ja, robot“ koji su mnogi imali na umu kada je Google najavio svoj prvi takav „uređaj“ i dalje su zarobljeni u budućnosti, ali nema sumnje da ćemo stići i do njih.

Leave a Reply