Početna Broj 168 Kako da po vrućini baterija duže traje?

Kako da po vrućini baterija duže traje?

Autonomija baterije

blank
Panasonic TV

Leto je tu i ne drži nas mesto. Zabava je već na otvorenom, a i posao će, ukoliko to poslodavci i poslovni zadaci dopuštaju. Ipak, posebno pri letnjim vrućinama, i baterija vašeg laptopa može da presudi hoćete li uživati u tom životnom stilu ili ne.

Ako niste poneli punjač ili u blizini nema (povoljne) utičnice, postoje načini da „kupite“ neko dodatno vreme – dovoljno za važne e-mailove ili završne redove članka na blogu. Cilj je jasan – što pre smanjiti potrošnju preostale energije baterije!

ATV & NAUTICA ATV

Uključite Eco režim
Štedljivi režim na laptopu je najintuitivnije rešenje koje se, verujte – često i zaboravlja. Znajte da različiti zadaci različito opterećuju mašinu, od čega zavisi i potrošnja. Biće vam, recimo, potrebno mnogo više energije za igru ili gledanje Youtube sadržaja nego za kucanje teksta. A moderni laptop računari imaju različite šeme potrošnje energije za različite zadatke, koje možete da podesite sami u Control Panel-u.

Isključite komponente koje nisu u upotrebi
Isključene komponente uopšte ne troše struju i ako, na primer, isključite odmah DVD ili eksterni HDD, tastaturu ili miša (ako ih ne koristite) – uštedećete energiju. Isto važi i za WiFi i/ili druge bežične tehnologije koje koriste radio frekvenciju, Bluetooth module ili 3G modeme.

Podešavanja
Ekran troši dosta energije i ako smanjite osvetljenost, dobićete mnogo. Ukoliko niste u mraku to isto treba uraditi sa pozadinskim osvetljenjem tastature. Čak i smanjivanjem rezolucije ekrana i potpunim isključivanjem audio funkcija, možete za nijansu da produžite vek baterije.

Zatvorite neke aplikacije i radite efikasnije
Multitasking je veoma popularna mogućnost modernih laptopova, ali prosto guta energiju baterije. Pokušajte da koristite što manje aplikacija istovremeno.

Kako da rukujete baterijom?
Vrućina je jedan od najvećih neprijatelja vaše baterije. Izbegavajte da držite uređaj na direktnom suncu, a na otvorenom gledajte da budete na mestu gde vazduh cirkuliše. Ne prekrivajte otvore za ventilaciju – ne držite laptop potpuno u krilu, a nemojte ga ni odlagati na tkaninu, sedišta stolica ili fotelja koje bi takođe mogle da ih pokriju. Ako je ventilator bučan, možda je vreme za radovno održavanje i čišćenje u servisu. Ili za…

…Novu bateriju / novi uređaj
Što novija baterija i/ili moderniji uređaj, to bolja autonomija u radu na baterije. Najnoviji 2-u-1 uređaji imaju i tablet i doking jedincu (u tastaturi). Pojedini proizvođači ugradili su bateriju i u tastaturu. Dobar primer je šarmantni Toshibin Satellite Click Mini koji je ovih dana uplivao na tržište Srbije. Ugrađeni Intel Atom procesor je projektovano mali potrošač energije, ali tastatura ima dodatnu bateriju, pa prema zvaničnim podacima ovaj mali laptop možete da koristite čitavih 13 sati. Dobra stvar je da je ovde, zapravo, pametna tehnologija punjenja, tako što se najpre puni baterija u tablet jedinici pa zatim ona u tastaturi, a troši se obrnutim redosledom. Pa kada se prva potroši, ostaje vam u rukama još jedna sasvim upotrebljiva i zabavna alatka sa ekranom osetljivim na dodir.

Leave a Reply