Početna Broj 168 LED osvetljenjem do inovacija u hortikulturi

LED osvetljenjem do inovacija u hortikulturi

Kompanija Philips se usredsredila na istraživanje kako da se upotrebom novih tehnologija omogući biljkama da rastu bez sunčeve svetlosti, u zatvorenom okruženju, blizu ili u samim gradovima

Panasonic TV

Ujedinjene nacije prognoziraju da će do polovine ovog veka na Zemlji živeti čak 2,5 milijarde ljudi više nego danas, dok će od ukupnog broja čak 80% osoba živeti u gradovima. Ovaj podatak, pored brojnih drugih, pokreće i najvažnije pitanje – kako prehraniti toliki broj ljudi, kada znamo da je 80 odsto plodnog zemljišta već u upotrebi?

U saradnji sa Green Sense farmama iz Čikaga, Philips nastoji da razvije jednu od najvećih „zatvorenih“ komercijalnih farmi koristeći LED svetiljke, specijalno napravljene za uzgoj određenih useva. Ovaj inovativni model uzgajanja omogućava da se žanje čak do 20 ili 25 puta godišnje. To dovodi do povećanja prinosa i smanjenja operativnih troškova, pružajući potrošačima lokalno uzgajano sveže povrće tokom cele godine. Dodatna prednost savremenih sistema za osvetljenje u odnosu na tradicionalne je što troše čak do 85% manje energije.

ATV & NAUTICA 2020

Osetljivost biljaka na svetlost razlikuje se od osetljivosti ljudskog oka – biljke koriste određene talasne dužine svetlosti mnogo efikasnije, i reaguju na drugačiji način na različite setove talasnih dužina. Ova znanja o osvetljenju u hortikulturi Philips primenjuje još od 1936. godine, ali je tek uvođenje LED tehnologije omogućilo detaljno prilagođavanje rešenja za osvetljenje napravljenih po meri, a koja su optimizovana potrebama određenih useva.

Philips-2342

Različite vrste biljaka imaju različite potrebe za svetlom. Upravo zato Philips prilagođava osvetljenje svakoj vrsti biljaka pojedinačno. Tako se, na primer, korišćenjem vertikalne hidroponske tehnologije i Philipsovih LED svetiljki za uzgoj, omogućava ono što nijedan uzgajivač ne može – konstantna količina visokokvalitetnih proizvoda tokom cele godine.

Međutim, tu nije kraj prednostima LED svetiljki u ovoj vrsti primene. S obzirom da LED-ovi rade na niskim temperaturama, to omogućava da svetiljke mogu biti postavljene bliže biljkama i pozicionirane po potrebi, pružajući kompletno uniformno osvetljenje. Takođe, ovaj metod eliminiše potrebu za korišćenjem štetnih pesticida, đubriva ili konzervansa, rezultirajući proizvodima koji su uzgajani organski i praktično bez hemikalija.

Leave a Reply