Početna Broj 168 Tehnologija u sportu – Bro GPSports unapređuje treninge

Tehnologija u sportu – Bro GPSports unapređuje treninge

Muškarac da nosi brushalter, skandal!? Pa još ako je profesionalni igrač jednog od najgrubljih sportova ragbija, nezamislivo

Ali i to se dogodilo, doduše ne u estetske svrhe, već radi unapređenja igre. Mada nije bilo lako na prvi mah ućutkati Twitter zajednicu, koja je posle meča između australijskih ekipa Novi Južni Vels i Kvinslenda bila preplavljena fotografijama half-beka Trenta Hodkinsona koji skida dres a ispod nosi sportski brushalter sa natpisom „GPSPORTS“. „Da li on to stvarno nosi brus?“, „Lep push-up trend“, bili su samo neki iz mora sličnih komentara. Kako li je Hodkinson tek prošao u svlačionici, jer iako su njegovi saigrači znali za cilj ovog detalja ispod dresa, sigurno nisu propustili priliku da makar na jedan dan zbijaju šale. One su stizale sa svih strana, osvanuli su haštagovi sa ovom temom, ali ubrzo je stigao odgovor.

Hodkinson je samo jedan od mnogih sportista koji će učestvovati u testiranju GPSports tehnologije, koja za cilj ima praćenje kretnje igrača tokom meča, prikupljanje informacija, a zatim unapređenje treninga pomoću obrade tih informacija, kako bi se igrači maksimalno spremili za izazove koji ih očekuju. U projektu učestvuju i prvotimci NHL tima Sijetl Sikoks, ali i timova Premijer lige Čelsija i Liverpula, kao i Barselone i Real Madrida.

Kingston-break-PHO_0660

„Prsluk u sebi ima malu jedinicu za praćenje igrača, koja se koristi za prikupljanje podataka o njegovoj kretnji i potom za definisanje standarda tokom treninga. Bilo je i drugih rešenja za pričvršćivanje jedinice za telo, ali su sve druge smetale igraču i ometale njegovu uobičajenu kretnju. Sada je sve udobnije a podaci koje dobijamo su stvarni“, objasnio je Damijen Havs, internacionalni menadžer prodaje kompanije GPSports.

On je dodao da se ceo projekat ne zove „bra“ (brushalter) već „bro“ (eng. sleng brat), a naziv potiče iz popularne serije „Seinfeld“, gde u jednoj epizodi glavni likovi govore o tome kako bi muškarci trebalo da nose brushalter koji će se umesto ženskog „bra“ zvati „bro“.

Jedna jedinica za praćenje igrača košta 2.000 dolara, a očekuje se da će moći znatno da pomogne korišćenjem savremene tehnologije: još samo da preživi podsmehe, do kojih neminovno uvek dolazi. Slično su proteklih godina prošli Google Glass i smartwatch naprave. U početku niko nije video smisao u tome da pojedine osobe idu ulicom i snimaju kamerom direktno sa svojih očiju, ili obavljaju neku drugu funkciju pogledom. Ili zašto bi neko svoje pozive, poruke i obaveštenja dobijao direktno na zglob ruke. Ali i s tim dilemama je gotovo, pa će sigurno i navijači izaći na kraj sa predrasudama o sportistima koji nose brushalter. Ako ovo ispitivanje donese pehar, sve će se zaboraviti.

Leave a Reply