Početna Broj 168 Uloga društvenih mreža za vreme poplava i posle njih

Uloga društvenih mreža za vreme poplava i posle njih

Nedavno vanredno stanje je potvrdilo moć društvenih mreža i u trenutnoj specifičnoj situaciji u zemlji

ATV & NAUTICA 2020

U takvoj situaciji, kada je pomoć urgentna, društvene mreže su odigrale veliku ulogu u cilju informisanja, okupljanja ljudi, apelovanja za humanost i pomoć drugima u nevolji. Međutim, korišćenje društvenih mreža i interneta može imati i ozbiljne negativne posledice, kao što je širenje dezinformacija ili nepotrebne panike u nekim slučajevima.

Retko smo prinuđeni da govorimo o tako ozbiljnim situacijama kao što je nedavno stanje u Srbiji za vreme i posle poplava. Društvene mreže, a posebno Facebook, Twiter i blog, doprinele su tome da se bar na neki način ublaže ili otklone negativne posledice. Jedna od prednosti društvenih mreža u ovoj situaciji je bilo brzo i lako širenje informacija o stanju na terenu, takoreći sa lica mesta, u čemu su mediji umnogome zatajili.

ATV & NAUTICA 2020

Neretko je bio slučaj da smo fotografije ili tačne informacije sa lica mesta u nekim područjima mogli pre da nađemo na Facebooku nego u bilo kom mediju. Posebno su bile autentične i slikovite fotografije iz poplavom zahvaćenih područja koje su pojedinci delili na društvenim mrežama. Facebook je bio preplavljen informacijama, statusima, fotografijama i snimcima, što je svakako doprinelo većoj društvenoj angažovanosti, posebno mladih, što se nije završavalo samo šerovanjem informacija i materijala, nego i agažovanjem u pomaganju ugroženima. Tako smo svi mi, korisnici društvenih mreža, mogli da budemo upućeni kakvo je realno stanje i da se aktiviramo. Pored toga, neki ljudi pogođeni poplavama su samo preko društvenih mreža recimo mogli da zatraže pomoć ili da obaveste druge o svom trenutnom stanju, pošto nisu imali drugih načina. Mobilne mreže su omogućile prostup internetu u ugroženim područjima.
https://www.facebook.com/pages/Poplave-u-Srbiji/833181486709816

Kao i Facebook, i blogovi su doprineli tome da se javnosti predoči slika stanja u Srbiji za vreme i posle vanrednog stanja. Ponekad nam vesti na televiziji ili u drugim medijima ne deluju dovoljno slikovito, ili su te informacije potpuno bezlične ako i sami nismo neposredno suočeni sa nepogodom. Međutim, kada se sa istim informacijama suočimo recimo na blogu, saznajući informacije iz prve ruke, to je nešto sasvim drugo. Na taj način puke činjenice dobijaju svoj stvarni oblik, a obezličena vest postaje autentična lična priča. U značajnoj meri je podignuta svest šire javnosti o ozbiljnom stanju u pojedinim delovima zemlje, kao i potreba da se ljudima pomogne u nevolji koja ih je zadesila. Pokušaćemo da na trenutak zaboravimo na cenzuru ovakvog širenja stvarnih informacija i stanja sa terena.

http://www.plagosus.net/blog/personal/poplave-u-srbiji-2014/
http://blog.b92.net/text/24208/Poplava-neodgovornosti/
http://www.vozd.in.rs/014_poplave.html

Druga strana priče je širenje dezinformacija preko društvenih mreža. Međutim, svaki ozbiljniji korisnik će ipak potražiti informacije na više mesta i neće se zadovoljiti samo jednim izvorom informacija. Širenje dezinformacija nije jedini negativan faktor uloge mreža u ovoj situaciji, već je tu i mogućnost nipodaštavanja pojedinaca ili institucija u zemlji. Naravno da je bilo potrebno ukazati na mane institucija i procedura u datoj situaciji, ali se na ovaj način manje doprinosi uvidu u stanje u zemlji, a više se gubi energija na nešto što je sekundarno, ako imamo u vidu da je trenutno najneophodnije pomoći onim ljudima koji su najviše ugroženi.

Posledicu svega pozitivnog kada je reč o ulozi društvenih mreža u trenutnoj situaciji posle poplava u Srbiji i regionu, predstavlja osnivanje mnogobrojnih udruženja građana koji se aktiviraju na polju pomoći. Neka od njih su nastali kao posledica nepoverenja u institucije koje time treba da se bave, a zajedničko im je to da se skrene pažnja javnosti, da se ljudima pomogne i da pomoć stigne tamo gde treba. Takva su udruženja koja imaju i svoje Facebook strane ili Twitter naloge:

Portal obnove.rs: http://obnove.rs/main
Udruženi građani za Srbiju: http://www.udruzeni.org/
ili kreativni projekat u regionu: https://www.facebook.com/Vjerujusutra

Pomoć je još uvek neophodna i obnova poplavljenih područja tek predstoji, a humana uloga svih nas je da koliko možemo pomognemo da se ugroženi što pre vrate normanom životu.

Leave a Reply