Početna Broj 180 I ekologija i efikasnost – Airbus Innovation days

I ekologija i efikasnost – Airbus Innovation days

Kako smanjiti zagađenje životne sredine uz istovremeno povećanje efikasnosti putničkih aviona? Airbus zna, i već sprovodi u delo

Ovogodišnji Airbus Innovation days održani su u matičnoj luci najvećeg evropskog proizvođača putničkih aviona – u Tuluzu. Skup je bio organizovan prvenstveno za evropske novinare, među kojima je bilo mesta i za dve srpske redakcije – Tango Six portal i Tech Lifestyle magazin. Glavna tema ovog medijskog brifinga bila je povećanje efikasnosti aviona, uz istovremeno smanjenje zagađenje životne sredine.

Sâm događaj je bio podeljen u nekoliko celina: Eco Performance, Eco Partnership, Eco Innovation i Eco Engagement. Dakle, bilo je jasno da će se pričati o ekologiji, kojoj se u avio-industriji posvećuje sve veća pažnja.

Kako je priča o ekologiji i Airbusu veoma kompleksna, tako su i predavanja bila raznorodna, a predavači su bili ne samo iz Airbusa, već i iz kompanije Rolls Royce, kao jednog od najvećih proizvođača avionskih motora na svetu, te avioprevoznika – kompanija British Airways, KLM i Cathay Pacific. Na taj način smo dobili uvid u kompleksnost i nivo saradnje svih učesnika.

Sve je počelo slikom uzletanja aviona od pre nekih 50 godina i beskonačnog traga od izduvnih gasova, koji ostaje iza njega. U odnosu na taj period vazduhoplovna industrija je smanjila potrošnju goriva i emisiju CO2 za više od 80%, a buku za 75%. Ali i pored tih značajnih brojki, kao i činjenice da avioni širom sveta imaju udeo od samo 2% u ukupnom globalnom zagađenju, avio-industrija želi da dodatno smanji zagađenje, uz istovremeno podizanje efikasnosti. Naravno, osim ekološkog faktora, veliki značaj ima i ušteda, koja se meri u milijardama globalnih novčanih jedinica. Cilj do 2020. godine je da se nivo CO2 zagađenja smanji za 50% u odnosu na nivo iz 2005. godine, a do 2050. godine da bude 75% manje CO2, 90% manje NOx zagađenja i 65% manje buke u odnosu na 2000. godinu. Kako dostići ove cifre, zadatak je koji je Airbus već s uspehom počeo da rešava.

Tako model A330 već sada troši 20% manje od svoje konkurencije, a nova NEO verzija sa novim motorima će smanjiti CO2 emisiju za još 14%. Takođe, i model A320NEO, od kojeg se očekuje mnogo u najprodavanijem uskotrupnom segmentu, trošiće 15% manje goriva zahvaljujući kako novim motorima, tako i povećanim „šarkletima“.

A330-900neo_RR_Sharklet

Avion od kojeg Airbus očekuje mnogo u narednom periodu je A350XWB. Logično, i njegov „ekološki otisak“ je bitan. Tako je on projektovan je da bude „eko-efikasan“ u toku cele faze eskploatacije, tj. od gejta do gejta. Ujedno, motor Rolls Royce Trent XWB, koji je napravljen za ovaj model aviona, predstavlja najefikasniji „veliki“ avionski motor ikada. Ujedno je i najprodavaniji agregat za neki širokotrupni avion.

Još jedna bitna stavka kada govorimo o efikasnosti samih letova jeste i poboljšanje operativnih procedura i kontrola letenja. Koliko se ovde troši vremena i goriva, a samim tim i novca, govori podatak da prosečno kruženje iznad londonskog Heathrowa traje oko 20 minuta. Osim trošenja goriva i izbacivanja štetnih materija u „nebo“, buka je još jedan od problema sa kojima se susreću stanovnici u naseljima oko ovog aerodroma. Zato su stručnjaci iz British Airwaysa počeli sa testiranjem sletanja Airbusa A380 pod nešto većim nagibom. Umesto ugla od 3 stepena, testiraju se sletanja pod uglom od 3,2 stepena, kao i prilaz od 4 stepena. Na taj način buka na zemlji se može smanjiti i do 3 decibela. Takođe, zahvaljujući svom jedinstvenom uzletanju sa smanjenom bukom, A380 može da smanji „zvučni otisak“ i do 5 dB.

KLM je u Tuluzu predstavio svoje rezultate u korišćenju bio-goriva u avionima. Ovde je reč o gorivu dobijenom iz izvora koji su bez uticaja na hranu, vodu, ljudski rad i životnu sredinu. ITAKA projekat, koji sprovode Airbus i KLM zajedno sa partnerima, ima za cilj da se proizvede bio-kerozin, a prvi letovi Airbusom A320-200 na prekookeanskim rutama iz Amsterdama ka Arubi i Boneru su već uspešno izvedeni.

Kada govorimo o inovacijama, neki delovi unutrašnjosti aviona su počeli da se izrađuju na 3D štampačima, a predstavljena su i tanja sedišta, koja omogućavaju da se u unutrašnjost smesti veći broj putnika bez remećenja njihovog komfora. Iako je zaključeno da tečno govoro nema alternativu kada su letovi u pitanju, razmišlja se o uvođenju elektromotora koji bi optimizovali operacije na zemlji. Korišćenjem tih agregata bi se uštedelo i do 4% goriva, a CO2 i NOx emisija bi se smanjila između 50 i 75% u odnosu na ispuštanje tih gasova dok se avion kreće po zemlji.

Osim pomenutih, Airbus razvija i već koristi brojne druge metode kako bi proizvodnja i eksploatacija letelica bila kako efikasnija, tako i sa dodatno smanjenim negativnim uticajem na životnu sredinu.

Nakon zanimljivih predavanja bili smo u prilici da vidimo i proizvodne hale u kojima se vrši sklapanje modela A350XWB, kao i da uđemo u jedan takav operativni model i sedimo na levom, kapetanovom sedištu u pilotskoj kabini najmodernijeg vazduhoplova Airbusa, i takobar malo osetimo kako izgleda voziti najmoderniji putnički avion današnjice.

Leave a Reply