Početna Broj 180 Najava noviteta – WWDC 2015 Keynote

Najava noviteta – WWDC 2015 Keynote

Sada već tradicionalno kompanija Apple početkom juna predstavlja novi softver za svoje uređaje. Ni ova godina nije izuzetak – pored novog OS X-a, iOS 9, predstavljen je i Watch OS 2.

blank
ATV & NAUTICA 2020

Novi OSX nosi naziv EL Capitan i nema mnogo inovacija koje su korisnici možda očekivali. Prisutna je mogućnost deljenja ekrana, koja daje mogućnost da se na ekranu istovremeno vide svi prozori na kojima trenutno radite. Predstavljen je i Metal za OSX, što za tvorce aplikacija znači da u svoje programe mogu da ubace mnogo više detalja sa istim hardverskim komponentama. Beta je dostupna odmah i namenjena je upravo tvorcima aplikacija, dok se update očekuje na jesen za sve korisnike – naravno, i ovog puta je besplatan.

iOS 9 ima dosta novina, ali one nisu revolucionarne i dosad neviđene. Siri je dobila update, tako da je sada pametnija i vizuelno interesantnija. Inače, ovaj vizuelni element mogli smo da vidimo i na Apple watchu. Kad je reč o Sirinoj „pameti“, sada je moguće pretraživati fotografije tako što joj kažete vreme ili mesto i ona vam odmah izlista te fotografije, a besumučnom skrolovanju došao je kraj. Spotlight je takođe doživeo update, tako da vam sada sem pretraživanje veba i telefona nudi da na osnovu svojih navika aktivirate određenu aplikaciju u određenom vremenu, ili kad povežete slušalice sa telefonom na osnovu lokacije, počinje određena muzička plejlista. Sve ovo, kako tvrdi Apple, je ograničeno na dati uređaj i podaci se nipošto ne šalju kompaniji Apple, i na bilo kakav način ne mogu da se iskoriste.

ATV & NAUTICA ATV

Novinu predstavlja News aplikacija. Dosta podseća na Flipbord, ali ipak je to potpuna novina, jer kompanija Apple do sada nije imala ništa slično, dok ostali proizvođači telefona imaju sličnu aplikaciju već duže vreme.

iPadAir2_iOS9_SplitView-PRINT

Najveće oduševljenje je izazvala opcija Multitasking, jer prvi put daje korisnicima mogućnost da koriste dve aplikacije istovremeno na iPadu. Nažalost, ova opcija je dostupna samo za iPad Air 2, dok ostali imaju opciju multitaskinga, ali može da bude aktivna samo jedna aplikacija. Takođe je dostupna i opcija „slika u slici“, što znači da ćete određeni video moći da reprodukujete na bilo kom delu tableta, a ne samo u aplikaciji, i moći ćete da odredite njegovu veličinu. I baterija je poboljšana, pa postoji režim koji vam može produžiti trajanje baterije za tri sata.
Passbook je dobio novo ime – Wallet – i sa novim imenom dobili smo opciju da čuvamo ne samo kreditne kartice nego i sve kartice za popuste koje kompanije daju svojim korisnicima. Tako ćete od sada imati sve na jednom mestu, i verujemo da uskoro nećemo imati potrebe za pravim novčanikom. Apple Pay je proširen i na Veliku Britaniju i sada će moći i tamo da se koristi. Nadamo se da će jednog dana stići i kod nas, no za početak bismo mogli prvo da dobijemo i lokalni App Store.

Watch OS 2 je naredni operativni sistem za sat, donosi dosta novina, a najveća je što aplikacije više neće zavisiti od telefona, nego će samostalno raditi na satu. To će dovesti do smanjenja vremena za učitavanje, a sâm sat bi trebalo brže da radi. Dodata su i nova lica za sat, kao i mogućnost time-laps (ubrzanih) video-snimaka. Dodata je opcija da možete da stavite i svoju sliku kao pozadinu. Kada se noću puni sat, i kad je okrenut na stranu, može da služi i kao noćni sat. Novina je i ručno dodavanje prijatelja (ranije je bilo automatizovano, na osnovu toga s kim najviše komunicirate). Time-travel je opcija koja vam pruža mogućnost da kada okrećete digitalnu krunu na satu, na ekranu se pojavljuju događaji kojima morate da prisustvujete, a kada je okrećete unazad, videćete šta ste radili ili šta je trebalo da uradite. Od ovog ažuriranja dostupna je i opcija javljanja na FaceTime pozive, odgovor na mejlove, a na raspolaganju su i trenutni podaci o transportu za gradove u kojima su dostupni.

Apple music je redizajniran i moći će da strimuje muziku, što znači da ćete za 10 dolara mesečno imati pristup najvećoj zbirci muzike na svetu. Ova opcija će raditi i oflajn.
U svakom slučaju, sve te novine moći ćemo da isprobamo već od septembra, kada će se pojaviti ažurirana verzija zajedno sa novim iPhoneom.

Leave a Reply