Početna Broj 180 Otpočnite sezonu letovanja uz MasterCard – uzmite najviše od svog putovanja!

Otpočnite sezonu letovanja uz MasterCard – uzmite najviše od svog putovanja!

Kompanija MasterCard omogućava sigurna, jednostavna i pametna plaćanja karticama, ali je takođe i odličan izvor informacija za putovanja

blank
ATV & NAUTICA 2020

U mnogim delovima sveta ljudi se pripremaju za jednu od dve velike godišnje turističke sezone. Od samog odabira lokacije za letovanje, načina prevoza i toga šta spakovati, proces pripreme za odmor uključuje brojne izbore i neizbežno izaziva stres, koji bi svi putnici želeli da izbegnu. Ono što ljudima može biti od pomoći kako bi spokojno putovali je pravovremeno planiranje, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da je zbog velikog tehnološkog napretka sada moguće u inostranstvu koristiti ista ona rešenja koja su već deo svakodnevice ljudi, a da se pritom ne prave kompromisi u pogledu bezbednosti i praktičnosti. Jedno od takvih rešenja su platne kartice, koje vam pružaju neprekidni pristup finansijskim sredstvima, bez manipulisanja gotovinom i potrage za menjačnicama, a sve to samo prislanjanjem iil provlačenjem kartice bilo gde u svetu.

Gde, kada, kako?
Sve šira upotreba interneta i elektronske trgovine dovela je do toga da sve više putnika pretražuje opcije putem interneta i da onlajn plaćaju upravo onaj smeštaj i prevoz koji im najviše odgovaraju. Postoji mnogo različitih portala koji su specijalizovani za pronalaženje najpovoljnijih ponuda ili ekskluzivnih iskustava na putovanjima, ali bez obzira na to koji ste tip putnika, postoje neke opšte smernice koje, ako ih sledite, pomažu da izvučete maksimum iz svog putovanja.

ATV & NAUTICA 2020

Ukoliko rezervišete smeštaj i prevoz putem interneta, treba da proverite par stvari:

• Potražite simbol katanca u traci sa adresama na stranici za plaćanje tog portala, što je garancija da su podaci uneseni na tom veb sajtu sigurni.

• Potražite MasterCard SecureCode simbol na veb sajtu, koji ukazuje na sigurnost onlajn trgovca. MasterCard SecureCode je jedinstveni kôd za onlajn plaćanje, koji znaju samo korisnik kartice i njegova finansijska institucija, i koji se nikada ne otkriva trgovcu, što pruža dodatni osećaj sigurnosti prilikom kupovine na internetu.

• Proverite kakva je politika privatnosti portala u pogledu odavanja ličnih podataka korisnika i pod kojim uslovima se obavljaju plaćanja, kao i šta se događa u slučaju promene ili otkazivanja rezervacije.

• Potražite na internetu iskustva drugih korisnika tog portala.

Ukoliko na internetu tražite informacije ali više volite da uživo „obavite posao“, možete proveriti sa svojom bankom koje dodatne pogodnosti dobijate uz svoju platnu karticu. Neke banke u Srbiji sklopile su partnerstvo sa turističkim agencijama, tako da njihovi korisnici mogu da plaćaju aranžmane bez kamata, a neke banke daju besplatne polise turističkog i zdravstvenog osiguranja za korisnike kartica ili za njihove porodice.

Ukoliko ste premijum korisnik MasterCard Gold ili Platinum kartice koja je izdata u Srbiji, imate pristup ponudama u okviru MasterCard Elite programa, koji omogućava ekskluzivne popuste i pogodnosti na raznim trgovačkim lokacijama, uključujući i turističke agencije. Pored toga, korisnici premijum kartica mogu besplatno da koriste Biznis klubove na aerodromima u Beogradu i Beču, gde mogu da sačekaju svoj let.

Dok se pakujete
Kako se odlazak na putovanje približava, uzbuđenje zbog odmora raste. Dok se pakujete i ushićeni ste zbog novih iskustava, hrane i kulturnih dešavanja sa kojima ćete se susresti, postoji još nekoliko završnih priprema u vezi sa izborom načina plaćanja, koji će vam pomoći da ostavite brige kod kuće i da vaše plaćanje u inostranstvu bude zaista praktično.

• Držite pravu platnu karticu na istaknutom mestu u novčaniku. Ovo je mali trik, ali će vam pomoći da u svakom trenutku uzmete onu karticu koja je najpogodnija za vas. Preporučljivo je da izaberete karticu koja je povezana sa deviznim računom kako biste izbegli duplu konverziju valute, ili da izaberete pripejd karticu na koju možete uplatiti određenu količinu novca a koju, ukoliko je potrebno, možete kasnije lako dopuniti putem elektronskog bankarstva. Platne kartice kompanije MasterCard izdate u Srbiji u sebi imaju čip koji omogućava napredni sigurnosni nivo širom sveta, i transakcije koje njima obavljate uvek se procesuiraju putem iste sigurnosne mreže kompanije MasterCard.

• Informišite se o provizijama koje vaša banka naplaćuje za korišćenje kartice u inostranstvu, bilo da su u pitanju POS terminali ili bankomati. Ovi podaci mogu uticati na vašu odluku u vezi sa izborom kartice koju ćete poneti sa sobom.

• Pozovite vašu banku i obavestite je kada i gde ćete putovati. Ovim se sve neovlašćene naplate mogu lako identifikovati, a vaša plaćanja neće biti blokirana.

• Takođe, sačuvajte kontakt-informacije svoje banke u slučaju da dođete u situaciju da je potrebno da prijavite neke neovlašćene aktivnosti.

• Ukoliko već koristite SMS uslugu za obaveštenja o plaćanju, moći ćete da je koristite i u inostranstvu. Ukoliko ne, bilo bi preporučljivo da izaberete ovu opciju pre putovanja, da biste mogli da imate uvid u svoju potrošnju u svakom trenutku i da odmah primetite eventualnu zloupotrebu kartice.

Leave a Reply