Početna Broj 180 Veliki Povratak Poršea – 24h Le Mans

Veliki Povratak Poršea – 24h Le Mans

Najtrofejniji tim u takmičenju odneo ubedljivu pobedu na 83. trci izdržljivosti 24 časa Le Mana

Puna 24 sata brujali su snažni motori na čuvenoj trkačkoj pisti u Le Manu, 83. put. Na ispitu je i ovog puta bila izdržljivost čoveka i mašine, a još jednu godinu zaredom pobedu je odnela precizna nemačka mehanika. Ali sa jednom velikom razlikom u odnosu na prethodne sezone – dvostruku pobedu odneo je Porše, i tako se spektakularno vratio na tron posle duge sušne pauze, koja je počela davne 1998. godine. Uspeh vozila i tima koji su se nadmetali pod startnim brojem 19 je utoliko veći ako se zna da su imali dva debitanta na trci 24 časa Le Mana. Britanac Nik Tandi jedini je imao iskustva, dok su se Erl Bamber sa Novog Zelanda i Nemac Niko Hulkemberg prvi put pojavili na stazi, i zajedno odvozali 395 krugova.

Erl Bamber je od lepote prirode Novog Zelanda „pobegao“ u svet zvukova motora i mirisa benzina, i sa 16 godina krenuo uzlaznom putanjom. Momak rođen 1990. godine prošao je sve nižerazredne formule, a onda je 2013. i 2014. slavio u Porše Karera Azija kupu, i to kao debitant. Dovoljno da sedne za upravljač automobila Porše 919 Hibrid i da takođe u debitantskoj godini postane najbolji.

Za Nika Hulkemberga ste sigurno čuli više puta, jer već godinama vozi u Formuli 1. U „najbrži cirkus na svetu“ Nemac je kročio 2007. godine kao test vozač Vilijamsa, a onda je 2010. bio i jedan od dvojice vozača slavnog tima. Ipak, Fors Indija je tim koji ga je doveo pod svetla reflektora, jer je ostvarivao zapažene rezultate vozeći za objektivno slabašnu ekipu i ove sezone.
Nik Tandi je u 2015. godine imao „treću sreću“ na Le Manu. Prethodne dve epizode, takođe u Poršeu, 2011. i prošle godine, završene su neuspešno. Pre toga nije nikada slavio u nekom šampionatu. Sada je konačno dobio prave suvozače i pravi automobil, i odneo pobedu.

A šta tek reći za Porše 919 Hibrid. Koncept je nastao pre tri godine, rastao je postepeno, a osim Hulkemberga mišljenje o njemu izneo je još jedan vozač Formule 1, Mark Veber. Iz 2.0 litarskog V4 motora Porše 919 razvija dovoljno snage, koja mu je pomogla da ove godine odnese dvostruku pobedu, posle 24 časa vožnje. Međutim, kao što je i Audi ranijih godina imao skrivenog aduta, tako je i Porše 2015. godine uspešno ukomponovao hibridni pogon. Tačnije litijum-jonske baterije, koje zahvaljujući povraćaju kinetičke energije mogu da sakupe čak 6 MJ po krugu. Pritom je 919 imao i mini turbinu, koja je energiju stvarala čak i od gasova u izduvnom sistemu.

Kako je na stazi izgledao trijumf nemačkog tima? Nešto više od 263.500 gledalaca imalo je priliku da uživa u rekordnoj izdržljivosti motora i čoveka, u rekordnom broju pređenih krugova. Ali i odziv publike je bio rekordan, jer je prema zvaničnim podacima došlo nekoliko stotina ljudi više nego do sada rekordne 2014. godine. Trku je poveo Porše, na čelu sa Markom Veberom (na kraju drugoplasirani), ali ga je u stopu pratio tandem Audija. Konačni pobednici tavorili su oko četvrtog mesta. Kada je na Le Man pao mrak, Audi je pokazao potencijal i stekao dvadesetak sekundi prednosti u odnosu na automobil broj 17, dok je šampionski Porše 919 bio skoro minut iza njega. A onda su oko ponoći Hulkemberg, Bamber i Tandi dodali gas i za tili čas se popeli na čelo karavana. Audi je i dalje držao dva mesta pobedničkog postolja. Međutim, kad je svanuo drugi dan, vozači automobila sa četiri kruga u logotipu počeli su da posustaju, pa je drugi Porše sa brojem 17 došao na drugo mesto, u 18. satu, i ostao tu do konačne dvostruke pobede.

Ford GT stiže 2016. godine
U predvečerje ovogodišnje trke stigla je najava velikog osveženja za 2016. godinu. Ford je obelodanio da se sledeće godine vraća na prestižnu trku u Francuskoj, i to sa čuvenim modelom Ford GT. Legendarni Ford GT dominirao je na Le Manu krajem sedme decenije prošlog veka, a sada se na veliku scenu vraća naslednik američke ikone, s namerom da prekine dominaciju trkača iz Evrope, odnosno Nemačke.

FORD_LE_MANS_2

„Doktor“ Dempsi držao čas
Glumca Patrika Dempsija znate iz serije „Uvod u anatomiju“, ali malo je poznato da paralelno sa glumom živi svoju drugu veliki strast – automobilizam. Amerikanac je već četvrti put vozio trku 24 časa Le Mana, i ovaj put svoj Porše dovezao kao 22. u generalnom plasmanu, odnosno kao drugi u svojoj kategoriji.

2015-porsche-919-hybrid-lmp1-11-1

„Devojčica“ među „dečacima“
Nije retkost da se devojke oprobaju na staži u „muškom“ sportu, ali Mari-Luis Mamicš je prava legenda automobilizma. Istina, ne na stazi, već pored nje. Iza Mari je decenija rada u Formuli 1, kao atašea za štampu brojnih timova, a sada je dobila priliku da se oproba u trci izdržljivosti i da ostvari svoj san.

Leave a Reply