Pored svega na internetu na šta dajemo pare, nemamo potrebu baš uvek da plaćamo i za programe. Ako želite da uštedite malo novca, na pravom ste mestu. Napravite uštedu uz pomoć ove liste programa sa sveobuhvatnim funkcijama koji rade isto kao i popularni softveri koje svi ostali koriste.

Počnimo sa osnovama: Office softver

Odlična besplatna alternativa je LibreOffice. Ovaj office paket otvorenog koda je posebno dobar zato što ga kreatori konstantno ažuriraju. U paketu dobijate šest programa, uključujući Writer, Impress i Calc, koji funkcionišu identično kao Microsoft Word, PowerPoint i Excel.

LibreOffice vam omogućava da editujete dokumente napravljene u MS Office programima i sačuvate nove fajlove u Office formatima takođe.
Neko ko primi vaš .docx fajl neće ni znati da ste koristili program koji nije Word kako biste ga sačuvali.

PREUZMI LIBREOFFICE

Ne možete da priuštite Fotošop? Niste jedini

Osmišljen za napredne korisnike, GIMP je profesionalni alat za obradu fotografija skoro identičan Adobe Fotošopu. Ovaj softver otvorenog koda je u opticaju još od 90-ih i uživa veliku popularnost. Dobijate pristup mnogim Fotošop alatkama, uključujući i napredne filtere, tekstualna podešavanja i slojeve.
A uz to, nećete više morati da plaćate 10 dolara (ili više) mesečno za Fotošop.

PREUZMI GIMP

Ako ste početnik, probajte program Canva

Canva nije tipičan program za obradu fotografija. Da, možete da kropujete fotke, dodajete tekst ili im promenite veličinu za tren oka. Ono po čemu se ovaj softver izdvaja jeste bezbroj šablona koje možete da koristite kada pravite prezentacije, grafike za društvene mreže, čestitke, reklamne materijale, postere i bilo šta drugo što vam je potrebno.
Canva je program koji je neverovatno lak za korišćenje i funkcioniše po principu „prevuci i ubaci“. To je intuitivni program za obradu slika koji praktično svako može da koristi. Možete se opredeliti za plaćeni nalog čime dobijate pristup premijum slikama i šablonima. Za osnovnu upotrebu, međutim, besplatni nalog ima sve što vam je potrebno.

PREUZMI CANVA

Ovaj video plejer radi sve

VLC je besplatni medija plejer otvorenog koda koji može da pušta audio i video fajlove u skoro svakom formatu. VLC čak podržava i web kamere i striming sadržaje i može da konvertuje medijske fajlove iz jednog formata u drugi. VLC ne samo da je moćan, već je i lagan i brz, plus nema reklama. Pored toga je i jednostavan za korišćenje.
Da biste poterali video ili audio fajl, treba da prevučete i ubacite dokument u VLC program ili ga otvorite preko Media taba. Dugmići na plejeru su jednostavni i lako dostupni na dnu VLC prozora. VLC možete terati na praktično bilo kojoj platformi, on ima otvoreni kod i često se ažurira, za razliku od nekih softvera.

PREUZMI VLC

Obrađujte i video snimke besplatno

Windows Movie Maker je dugo bio jedna od najpopularnijih platformi za obradu video materijala. Nažalost, nativna aplikacija za PC je ukinuta 2017. godine.
Mnogo ljudi se prebacilo na skupe alternativne opcije, kao što su Adobe Premier Pro ili Vegas Pro. Ako vam je potrebno da editujete neki video besplatno, probajte DaVinci Resolve 17. Kao i kod svakog moćnog softvera za obradu snimaka, i ovde je potrebno vreme da biste savladali sve cake. Ovde možete raditi mnogo više od običnog kropovanja.
Dostupan je na Mac, Windows i Linux operativnim sistemima i omogućava vam da brzinski obradite video klipove ili pakete. DaVinci 17 koristi veštačku inteligenciju i tehnologiju za pametnu detekciju lica u klipovima koje potom automatski raspoređuje u pametne foldere.
Dovoljno je dobar da obavi osnovne obrade, korekciju boja i postprodukciju zvuka, kao i vizuelne efekte i motion grafiku.

PREUZMI DAVINCI RESOLVE 17
Prethodni tekst61% roditelja ima problema sa postavljanjem “digitalnih” pravila prema deci
Sledeći tekstOD 2022. LG sistem i u Renault MEGANE!

Leave a Reply