Početna Broj 196 Automobili na struju – BG sajam automobila

Automobili na struju – BG sajam automobila

Nulta emisija štetnih gasova

ATV & NAUTICA 2020

Ove godine smo videli veliki broj automobila kojima benzin nije jedini izvor energije. Doduše, hibridi se pune samo s benzinom, dok se baterije pune tokom vožnje… Srećom, pa smo zatekli par vozila koja idu isključivo na električnu energiju.

U belom svetu veliki proizvođači automobila ulažu u nove načine napajanja, ali hajde da pogledamo kakva je situacija u lokalu. Bilo je nekoliko automobila s elektro pogonom, i barem duplo više s hibridnim. Od svega toga, većinu ćemo zapravo i videti na ulicama, što je za svaku pohvalu. Ostali su otišli matičnim kućama, ili se i dalje čeka reakcija kupaca, da bi se modeli zvanično uvezli i pustili u prodaju.

ATV & NAUTICA 2020

Mreža punjača u Srbiji ne postoji, ali postoji plan da se u narednom periodu instaliraju punjači po auto-putu, po javnim garažama, tržnim centrima, parkinzima boljih hotela i auto-kućama koje prodaju vozila na elektro pogon. Dakle, zakon i infrastruktura moraju da se prilagode novim trendovima koji svakako dolaze, hteli mi to ili ne. Nadamo se da će država uvesti i odgovarajuće beneficije pri kupovini vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, slično kao što to već funkcioniše u zemljama gde postoje preduslovi za korišćenje takvih automobila. Za početak neka krenu sa popustima za hibridna vozila…

Prvi koji je krenuo u priču bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem je BMW. Videli smo dva modela iz „i“ game, namenjena pre svega gradskoj vožnji (i3) i sportskoj vožnji (i8). Predstavljeni automobili su bili odmah na ulazu u BMW halu, jasno dajući do znanja da su oni budućnost. Manji i osnovni model, i3, je predviđen za svakodnevnu upotrebu, za odlazak do posla, u grad, za vožnju tokom nedelje. Ekskluzivniji i8 je za specijalne prilike, da ne kažemo za vožnju nedeljom (do crkve?). Oba su suštinski ista automobila (imate samo papučice za gas i kočnicu, i jednu brzinu), iako je primena potpuno drugačija. BMW je na sajmu predstavio i hibridna vozila. Za početak pokrivaju serije 3, 5 i 7. Model 330 se već može pazariti, a od juna će u prodaji biti i ostale klase, zajedno sa elektro vozilima i3 i i8. Cene su primamljive, iako za nijansu veće od regularnih vozila na benzin.

Toyota je pre svega poznata po modelu Prius. On je dobio i verziju Plug-in, gde možete puniti baterije i tokom mirovanja vozila, kod kuće u garaži putem kabla. I dalje je u ponudi hibridna varijanta Priusa, kome se baterije pune tokom vožnje. Da pomenemo da Toyota u celoj gami ima hibridna vozila, od najmanjeg Yarisa (Aygo nema hibridnu verziju), preko Aurisa, novog C-HR i RAV4, pa kroz celu paletu Lexus vozila.

Volkswagen je predstavio e-Golf i e-up! Oba modela se pokreću isključivo na struju i uskoro će se naći u regularnoj prodaji. Autonomija Golfa je 300, a up!-a 160 kilometara – sasvim dovoljno do posla ili malo dalje, i nazad na punjenje. Cena nije obećavajuća, ali se nadamo skorom usklađivanju.

Kia je predstavila Soul EV model, koji se takođe puni preko kabla, kao da je laptop. Uz njega smo videli i dva hibrida: Kia Optima hybrid plug-in, i novi Niro koji će se naći u prodaji.

Hyundai je na sajmu predstavio hibrid Ioniq, o kojem smo pisali u broju 195. Ioniq je osvojio Euro NCAP nagradu za najsigurniji auto u klasi „Mali porodični auto“, iako je dugačak bezmalo četiri i po metra.

Na kraju da pomenemo i najstartniji superautomobil na sajmu – Honda NSX hibrid. Zajedno sa benzinskim, unutra je smešteno još tri elektro motora. Šteta što je on bio samo pokazni model…

Elektro budućnost je tu, iza ugla. Hteli mi to ili ne, automobili stižu. Spremimo se na vreme! Više nema izgovora, jer vas u salonima čeka muzika na struju. Zvuk se podešava na dugme, po želji vozača (motor je bešuman). Sledeći potez je na kupcima.

Leave a Reply