Samo dva meseca nakon svog prvog leta, avion koji su u kompaniji Rolls-Royce nazvali „Duh inovacije“ postigao je maksimalnu brzinu od 624 km/h, postavivši novi brrzinski rekord za električne avione. Takođe je postigao brzinu od 555 km/h tokom deonice od 3 kilometra i najkraće vreme za postizanje visine od 3.000 metara (202 sekunde). Rekordi još uvek čekaju da budu zvanično potvrđeni, ali ako brzina od 555 km/h bude potvrđena, to će potući dosadašnji rekord od 342 km/h – koji drži a Siemens Extra 330LE – za impresivnih 212,4 km/h.

Rolls-Royce (aviatičarska, ne auto kompanija) sprovela je testove 16. novembra u sklopu projekta ACCEL (ubrzana elektrifikacija letenja). Da bi potvrdili rekorde, rezultate su poslali Međunarodnoj Aeronautičkoj federaciji, telu koje je nadležno za svetske rekorde u avijaciji. Ukoliko budu potvrđene, brzine će biti prilično impresivne imajući u vidu da da je ovaj avion izveo svoj prvi let u septembru – sugerišući da bi vremenom mogao da postigne još veće brzine.

„Duh inovacija“ je staromodni „taildragger“ avion (upravljački sistem je smešten pozadi) sa kabinom koja je pomerena skroz unazad. On je brz i izgleda brzo. Pokreće ga elektromotor od 750 volti snage 400 kW (535 KS). U kompaniji Rolls-Royce kažu da su koristili „bateriju sa najvećom energetskom gustinom ikada proizvedenom u vazduhoplovstvu“ sa 6.480 ćelija.

Električni avioni nisu praktični pošto sadašnje baterije imaju 50 puta manju energetsku gustinu u odnosu na kerozin. Međutim, imaju potencijala za vrlo kratke letove, kao na primer 30-minutni let između Vankuvera i Viktorije u Kanadi. I za razliku od SUS motora bez turbopunjača, električni motori zadržavaju punu snagu dok se avion penje, što ih čini savršenim za obaranje rekorda po pitanju vremena neophodnog za postizanje najveće nadmorske visine – što je „Duh inovacija“ upravo i pokazao.

Prethodni tekst82% Evropljana OVE objave želi zauvek da obriše na društvenim mrežama
Sledeći tekstCeo Porsche u jednoj aplikaciji

Leave a Reply