Sada kada su se svi smirili nakon premijere modela Harley-Davidson Pan America 1250 i Pan America 1250 Special za 2021. godinu, hajde da malo bliže pogledamo potpuno novi Revolution Max 1250 motor koji pokreće ova dva nova ADV motocikla renomiranog proizvođača.

Revolution Max 1250 je V-twin agregat pod uglom od 60 stepeni. To je isti ugao kao i na Revolution motoru modela V-Rod, koji je Harley-Davidson proizvodio od 2001. do 2017. godine. Možda se sećate da je Porsche učestvovao u razvoju tog Revolution motora. Trenutni Revolution X motor koji se nalazi u modelu Street 750 takođe koristi V motor pod uglom od 60 stepeni.

Kao i drugi Harley-Davidson V-twin motor pod uglom od 60 stepeni, i Revolution Max 1250 koristi tečno hlađenje. To omogućava veće tolerancije unutar motora, što povećava performanse i smanjuje emisiju štetnih gasova. Ulje u motoru se takođe hladi tečnim hlađenjem kako bi se temperatura motora dodatno držala pod kontrolom. Pored toga, ovaj motor ima „dry sump“ sistem za podmazivanje.

Sistem podmazivanja pri niskom pritisku koristi tri pumpe. Višak ulja se ispumpava iz kućišta radilice, šupljine statora i šupljine kvačila kako bi se smanjio otpor. Ulje se šalje sredinom radilice do glavnih ležajeva i ležajeva klipnjače. To zahteva pritisak manji od 5 bara, što omogućava motoru da se slobodnije okreće.

Ventili na motoru Revolution Max 1250 koriste hidraulične podesivače vođice ventila. U pitanju je samopodesivi dizajn koji ne zahteva održavanje. Ventili i klackalice su u konstantnom kontaktu i podešavaju se po potrebi kada dođe do promene temperature. Unutra, izduvni ventili su puni natrijuma kako bi se bolje rasipala toplota.

Postoje dva balansera koji uravnotežuju rad motora. Primarni je lančani balanser unutar kućišta radilice. Njegov zadatak je da smiri vibracije koje stvaraju klipnjače, rukavci radilice i klipovi. On takođe smanjuje bočni disbalans koji može da nastane kod neusklađenih cilindara. Drugi balanser je smešten između bregova bregaste osovine i ispred glave cilindra kako bi se smanjile vibracije koje prođu pored primarnog balansera.

Prethodni tekstTESTIRALI SMO: Dacia Sandero Stepway – Mali auto želi preko crte
Sledeći tekstAirspeeder je novi format trkanja za leteće električne automobile

Leave a Reply