Početna AUTOMOBILI Internet auto – Roewe RX5

Internet auto – Roewe RX5

Panasonic TV

Nakon više od godinu dana razvoja, prvi „internet automobil“ kompanije Alibaba koji nosi naziv Car’OS RX5, dostupan je u pretprodaji u Kini. Automobil će koštati u rasponu od 15 do 28.000 dolara, a očekuje se da prve isporuke kupcima budu tokom avgusta. Alibaba je kreirao automobil zajedno sa najvećim kineskim proizvođačem, kompanijom u državnom vlasništvu SAIC Motor Corp (ranije su kupili Rover i MG, a blisko sarađuju sa Volksvagenom i General Motorsom). RX5 korsti YunOS, operativni sistem koji Alibaba koristi da pokreće svoju liniju kućnih aparata uključujući tu frižidere, usisivače i klima uređaje.

Alibabin novi sajt poručuje da je cilj da se povežu svi automobili u Internet Of Things ekosistem, gde mogu da dele podatke za stvaranje boljeg iskustva za korisnike od kuće ili u pokretu. RX5 podržava glasovne komande i alatke za navigaciju, a omogućava vozačima da rezervišu i plate parking prostor, usluge na benzinskim stanicama kao i brojne druge stvari preko Alibabinog servisa za mobilno plaćanje, Alipay. Kompanija poručuje da automobil ima inteligentnu mapu koja ne zahteva WiFi ili GPS za praćenje lokacije, a automobil sadrži i tri LED ekrana kao i prostor za četiri odvojive kamere od 360 stepeni savršene za snimanje vožnje.

ATV & NAUTICA 2020

Umalo da zaboravimo najvažniju stvar. Na raspolaganju će biti dva motora, od 1,5 i 2 litra, sa 170 i 220 KS respektivno, dok će treća varijanta biti hibrid. U prvo vreme će biti dostupan samo u Kini.

Leave a Reply