Početna AUTOMOBILI Jak rival – TEST: Hyundai Ioniq

Jak rival – TEST: Hyundai Ioniq

Sjajan spoj benzinskog i elektromotora

Kada tražite novi automobil, krenete prvo od ličnih iskustava, ili pitate ljude od poverenja. A šta ako u ponudi ima i nekih marki koje nisu dovoljno poznate u vašem krugu ljudi? Po automatizmu ih ne uzimate u obzir, iako bi mogli.

Hyundai je po broju prodatih automobila među prvih deset marki u Srbiji, a u prvih pet u svetu. U tom istom svetu su hibridna vozila široko rasprostranjena, nisu nepoznanica, i pri kupovini se dobija subvencija od države.

Hyundai je napravio tri različita Ioniq-a: plug-in hybrid, electric i hybrid. Prvi je kombinacija motora s unutrašnjim sagorevanjem i elektromotorom čija se baterija može puniti preko strujne mreže, drugi je samo na elektro pogon, a treći ima bateriju koja se puni tokom vožnje. Vozili smo Ioniq hibrid, auto s dva motora – benzincem od 1,6 l (147 Nm) i elektro od 170 Nm (32 kW).

Start je užasno tih, tj. nečujan. Kada krenete lagano po uskim gradskim ulicama, postoji ozbiljan problem spoznaje okoline da je auto u blizini i njihov nehajni izlazak na ulicu jer nisu svesni da se automobil kreće kroz nju. Kada se doda gas, uključuje se i benzinski motor i obaveštava okruženje o svojoj prisutnosti. Ubrzanje je skoro linearno, a kada dignete nogu s gasa, smanjenje brzine se odvija jako lagano. Kako je menjač automatski za sve pakete Ioniq-a, vi ne mislite o brzinama, već samo o gasu i kočnici. Kada želite da zakočite, to morate i uraditi, jer ako čekate motor da uspori, potrajaće.

Leave a Reply