Početna Broj 201 Kompaktna rapsodija – TEST: Technics SC-C70

Kompaktna rapsodija – TEST: Technics SC-C70

Pametno koncipiran kompaktni stereo mikro Hi-Fi sistem za audiofile istančanog ukusa

blank
ATV & NAUTICA 2020

Život u skučenom prostoru nameće mnogo kompromisa kada je kućna tehnika u pitanju, ali kvalitetan zvučni sistem ne mora nužno biti na tom spisku. U to smo se uverili testirajući mikro Hi-Fi sistem brenda Technics (deo grupacije Panasonic), koji kombinuje reprodukciju sa CD medija, DAB radio prijemnik, podršku za zvuk visoke rezolucije i Bluetooth striming.

Kao sveobuhvatan all-in-one uređaj, SC-C70 (OTTAVA Forte) nudi 2.1-kanalni sistem sa pet zvučnika i podrškom za širok opseg medija, od CD-a, preko DAB/FM radija, preko Bluetootha, do podrške za DLNA i AirPlay. Opcije za povezivanje uključuju Ethernet LAN port ili WiFi, optički digitalni audio plejer, čitač USB medija i 3,5-mm analogni stereo mini džek. U paketu se nalazi i IC daljinski upravljač pune veličine, a postoji i opcija za upravljanje pomoću Technics Music aplikacije.

ATV & NAUTICA ATV

blank

Ottawa je spakovan u moderno dizajnirano kućište sa upečatljivom rešetkom na prednjoj strani, koja je zaštićena plastičnim lamelama. Iza nje se kriju dva visokotonca od 2 cm i par zvučnika srednjeg prečnika 8 cm. Ispred tvitera je akustično „sočivo“ čiji je zadatak da proširi soundstage, odnosno poboljša verodostojnost stereo slike (još tačnije, pojača disperziju i distribuciju zvuka u visokofrekventnom spektru), dok veliki vuferi od 12 cm koji su usmereni nadole imaju dvostruke bas refleks otvore sa zadnje strane. Panel od brušenog aluminijuma sa kontrolnim tasterima osetljivim na dodir obrađen je uz mnogo brige o detaljima i ostavlja utisak uređaja vrhunskog kvaliteta. Kutija za CD nalazi se gornje strane i diskretno je osvetljena tokom reprodukcije, a sam CD drajv je izolovan od ostatka kućišta materijalom koji apsorbuje vibracije.

blank

Technics inženjering potpisan je sa tri JENO (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimisation) endžina za obradu zvuka koji odvojeno upravljaju niskim, srednjim i visokim kanalima kako bi postigli bolju separaciju i detaljnost, i kako bi se izbeglo fazno isključivanje (poništavanje zvučnih talasa na određenim frekvencama). Pomoću tzv. spacetune tehnologije koja uključuje i aplikaciju za pametne telefone vrši se dodatno podešavanje kvaliteta zvuka kako bi se što bolje uklopio u akustiku prostora u kome sistem radi. Što se podrške za mrežne servise tiče, na spisku su Spotify, Tidal, internet radio, pomenuti Apple AirPlay, Bluetooth i DLNA, kao i 192/32-bitni hi-res audio preko USB veze sa Windows ili iOS računarom (podržani formati uključuju WAV, FLAC, ALAC, AIFF i DSD).

blank

Kada je o subjektivnom utisku reč, SC-C70 nas je, jednom rečju – oduševio. Glasna i uravnotežena reprodukcija dovoljna je da ispuni dnevnu sobu srednje veličine. Iako je uređaj kompatibilan sa gotovo svim formatima, najbolje rezultate dobili smo sa hi-res zapisima, dok kvalitet CD zapisa remasterovan algoritmom koji proširuje frekventni opseg, pa je reprodukcija ovog medija posebno precizna. Slični apskejling sistem primenjuje se i na sadržaj kojim se plejer hrani preko Bluetooth veze, pružajući mu opseg koji odgovara CD zapisu. Odlična ekstrapolacija detalja nije najjače oružje ovog sistema, jer se pravo bogatstvo zvuka otkriva se reprodukcijom nativnog sadržaja visoke rezolucije. Možda jedini nedostatak zapažamo u sferi basa, gde smo povremeno uočili razlivanje zvučne slike sa primesom prigušenih dubokih tonova koji povremeno stvaraju diskretan efekat sirene za maglu. Ipak, omaleni SC-C70 stoji rame uz rame sa HiFi sistemima standardne veličine, i teško je oteti se utisku da za uloženi novac ovaj sistem pruža zaista mnogo.

blank

Sve u svemu, iako volimo naše snažne pojačivače i masivne zvučnike, uvek postoji potreba za kompaktnim, dobro dizajniranim „sve u jednom“ sistemima. U većini slučajeva to znači bolan kompromis sa kvalitetom zvuka i upotrebljivošću, ali Technics je ovoga puta napravio odličnu ravnotežu između cene i mogućnosti. Ako svoj životni prostor želite da oplemenite dominantnim audio sistemom koji neće zauzeti mnogo prostora, ali će moći da isporuči zvuk kraljevskog kvaliteta, SC-C70 bi trebao da bude na vašem spisku želja.

Technics SC-C70
Konfiguracija zvučnika: 2.1
Snaga: 100 W
Formati: CD-DA, WAV, FLAC, DSD, AIFF, ALAC, AAC, WMA, MP3
Radio: DAB, DAB+, FM sa RDS i internet radiom
Povezivanje: WiFi, Bluetooth, AirPlay, Aux In, Digital Optical, USB-A, Ethernet, 3,5-mm
Displej: LCD ekran
Dimenzije: 143 x 450 x 280 mm
Masa: 7,8 kg

Cena: 118.800 RSD
Kontakt: https://shop.4audio.rs

Leave a Reply