Početna AUTOMOBILI Ljuti Ferdinand – Lamborghini Aventador S

Ljuti Ferdinand – Lamborghini Aventador S

Više snage i okretnosti u 2017.

blank
BMW_NextGen_2020

Razjareni bik u prepoznatljivoj žutoj boji stiže s pogonom na sve točkove, i još ponekim novitetom. Sledeća generacija Aventadora izražava novi sklop tehnologija i performansi. Ključne izmene se odnose na aerodinamiku i na dodavanje sirove snage, poboljšan sistem vešanja, tj. pogon na četiri točka. S poslednjim unapređenjem, ovo je prvi serijski Lamborghini s „terenskim“ pogonom.

Na S modelu vidimo oštriji nos, dublji prednji spojler i nove usisnike. Iako dizajnerski ide dalje, ostavlja par starih i prepoznatljivih elemenata, viđenih još na (prastarom) Countach-u, jer mora ostati neka doza prepoznatljivosti. Pozadi se primećuje veliki spojler i izduvni sistem sa tri spojene cevi.

BMW_NextGen_2020_640x157px
BMW_NextGen_2020

Motor uopšte nije pravljen s namerom da vas registracija košta što manje, čak možemo sa sigurnošću potvrditi da o tome niko nije razmišljao. Dvanaest cilindara su u „V“ rasporedu, ukupna zapremina im je šest i po litara, a na oko 8400 obrtaja daje 740 ks (nepunih 114 ks po litri). Ako imate dovoljno dugačak pravac, Aventador S stiže do 350 km/h – elektronski ograničeno. Ubrzanja su zastrašujuća: do 100 za 2,9s, do 200 za 8,8s, a do 300 za 24,2s. Nabrojana ubrzanja nisu bitno bolja nego pre, ali je zato rađeno na okretnosti pri nižim brzinama i stabilnosti na višim. Da pomenemo i sigurnost – od stotke do nule mu treba 31 metar.

Vešanje je potpuno promenjeno, s novom geometrijom, kontrolom stabilnosti i modovima vožnje. Rezervoar prima 85 litara, a po gradu troši 26,2 l na sto kilometara. Na otvorenom je sa 11,6 l prihvatljivo štedljiv, ali to podrazumeva vožnju po propisima, tj. do 120 km/h. Ekolozi neka znaju da se na svakom pređenom kilometru u vazduhu ostavi 394 CO2.

Pirelli P Zero „patike“ su namenski pravljene (255/30 ZR20 napred i 355/25 ZR21 pozadi), a koliko je „S“ moderan svedoči i prisustvo Apple CarPlay, ako ikog interesuju takve stvari u ovakvom autu. Ako želite da provodite vreme na trkačkoj stazi – što je normalno – Lamborghini nudi i telemetrijski sistem, uz doplatu.

Možda ste se zapitali koliko sve ovo košta? Preporučena cena je 280.000 EUR, bez poreza.

BMW_NextGen_2020

Leave a Reply