Početna Broj 203 Mikro Aston Martin – TEST: Ford Fiesta

Mikro Aston Martin – TEST: Ford Fiesta

Lepša, sposobnija, prefinjena, jednostavna za upotrebu i dinamičnija nego ranije.

blank
ATV & NAUTICA ATV

Vožnja stare Fieste nas je uvek činila srećnim, tako da novi model nije radikalno promenjen. Međutim, novi model je prošao kroz određene promene. Imajući to na umu njen karakter se blago promenio, međutim najveće promene su unutar automobila. Novi model poseduje tablet ekran, prilagođen automobilu, pristojne mogućnosti povezivanja i potpuno restilizovanu kontrolnu tablu.

Fiesta je prilično porasla, ali taj rast je uglavnom nije od koristi za putnike. Na zahtev osiguravajućih kompanija, porasli su branici. Međuosovinsko rastojanje je 4 mm duže. Prostor unutar gepeka i na zadnjoj klupi je blago povećan stanjivanjem jastučića na sedištu i tapacirunga u prtljažniku.

ATV & NAUTICA 2020

Dizajn karoserije je veoma sličan prethodnom modelu, ali bez puno oštrih prelomnih linija, sa dodatnim oblinama. Na zadnjem delu, vertikalna zadnja svetla su zamenjena horizontalnim svetlima koja naglašavaju širinu automobila. U većini paketa opreme zadnja svetla su urađena u LED tehnologiji. Većina modela takođe ima LED svetla za vožnju po danu. Ford se potrudio da sigurnost putnika bude na najvišem nivou, čemu svedoče svih pet zvezdi na EuroNCAP testu, kao i vrlo dobre ocene u svim kategorijama.

Novi model je opremljen sa poznatim 1 litarskim, trocilindričnim motorom, sa rasponom snage koji se kreće do 140 KS. Dizel motori su zapremine 1,6 litara sa maksimalnom snagom od 120 KS. Modeli sa turbo punjačem imaju 6-stepene menjače, dok su novi menjači dostupni uz benzinske motore.

Korišćeni materijali (u Titanijum paketu opreme) su jako dobri, čak bi rekli iz više klase. Prijatni su i na oko i na dodir. Kako je Fiesta i dalje oko 4 metra dužine, ne očekujte preterano prostora unutra. Ima više nego pre, ali ne značajno. Otisnuli smo se na putovanje od dvesta kilometara i nismo se osećali skučeno, iako ni napred ni pozadi nema suviše prostora za sedalni deo.

Preporučena dnevna doza kilometara je oko 300. Ovo je pre svega gradski auto i kao takvog ga treba koristiti. Mala Fiesta se bolje snalazi po gradu i gradskim gužvama. Startna je, okretna, i lako se provlači kroz uske ulice. Na otvorenom putu, u dozvoljenom opsegu brzina, nema neprijatnosti u vidu lošeg oslanjanja, prejakog vetra ili da se vozilo zaljulja kada prođe pored autobusa ili kamiona. Ako imate nešto u gepeku, dodatno će pomoći u stabilnosti.

blank

Oslanjanje je takođe novo, zbog šire zadnje osovine. S tim na umu, oslanjanje koristi isti princip: upornice napred i torzione opruge nazad. Međutim, vidimo poboljšane klizne ležajeve na mnogim mestima, koji imaju za cilj da smanje tvrdoću vožnje dok u isto vreme poboljšavaju ponašanje u krivinama. Novi amortizeri bolje kontrolišu naginjanje karoserije. Veći točkovi i poboljšane kočnice poboljšavaju prianjanje i kočenje.

Sistemi za pomoć vozaču obuhvataju sistem za automatsko kočenje. Tokom našeg testa bili smo usmereni na parking mesto, od strane čoveka koji ima potpuno poverenje u automobil i koji je stajao ispred njega. Imali smo nameru da zakočimo, zaista, međutim nismo morali jer je automobil to uradio umesto nas. Ford tvrdi da isti sistem funkcioniše po noći kako bi intervenisao u slučaju da pešaci zakorače ispred vozila.

Automobil takođe poseduje, u standardnoj ili dodatnoj opremi, sisteme za pomoć pri održavanju trake, upozorenje o napuštanju trake, prepoznavanje znakova o ograničenju brzine, adaptivnu kruz kontrolu, upozorenje o mrtvom uglu, upozorenje o poprečnom saobraćaju za situacije kada unazad izlazite iz parking mesta direktno na put. Nijedan od ovih sistema nije jedinstven, ali za mali automobil ovo je impozantna lista sistema.

Ponuda novih vozila će biti proširena. Trenutna ponuda obuhvata Trend, Business, ST-line i Titanium pakete opreme. Takođe, po prvi put je u ponudu uvrštena luksuzna Fiesta Vignale. Postoje dva različita sistema oslanjanja. Standardna šasija zadržava karakterističan Fiesta osećaj agilnosti i pruža osećaj kao da krivinu možete savladati pri svakoj brzini. Takođe je prilično otporna na podupravljanje, suptilno poništavajući podupravljanje kočenjem unutrašnjeg točka.

Na veoma zavojitim putevima sa trodimenzionalnim krivinama, oslanjanje može postati pomalo nesigurno i dovesti do naginjanja karoserije. Čak i na pravcima, brz prelazak preko pregiba i neravnina će dovesti do talasanja automobila. Takođe, sve verzije nove Fieste imaju šire rastojanje između točkova i pneumatike koji bolje prianjaju u odnosu na prethodni model, tako je brzina prolaska kroz krivine povećana.

Iako ST-Line model ima tvrđe oslanjanje od osnovnog modela, celokupna udobnost nije loša, osim prilikom prelaska preko visokih ležećih policajaca. Osnovna suspenzija je savršena za gradsku vožnju. Za većinu vozača, paketi opreme Titanium i Vignale predstavljaju savršenu kombinaciju agilnosti i udobnosti.

1,0 litarska, Ecoboost verzija sa 140 konja nam deluje najprivlačnija, sa gomilom snage pri srednjim obrtajima i mogućnošću postizanja 6.600 obr./min. Zvuk motora je dodatno poboljšan putem zvučnika unutar kabine, ali na suptilan način.

Glavna mana je što obrtaji motora polako opadaju nakon što pustite pedalu gasa i pritisnete kvačilo. To otežava brzu i glatku promenu u viši stepen prenosa. Međutim, novi 6-stepeni menjač je precizan, sa odlično podešenim stepenima prenosa. Menjaćete stepene prenosa radi zabave a ne zato što morate.

Novi dizel motor sa 120 KS je prefinjen i tih. Odlično dizajnirano ogibljenje i elektronika za kontrolu šasije čini da zapravo ne osetite dodatnu težinu u nosu automobila.
Velika promena se nalazi tačno ispred vas. Nova arhitektura instrument table nema više oštre ivice. Dodatne ukrasne trake razbijaju veliki komad plastike. Ekran osetljiv na dodir zauzima centralno mesto na kontrolnoj tabli. Sedišta su takođe nova, sa prilično dobrom bočnom podrškom. Zadnja klupa nudi dovoljno prostora, osim ako imate panorama stakleni krov koji dodatno smanjuje prostor za glavu.

Generalno, kvalitet materijala i završne obrade je u skladu sa automobilom ovog nivoa. Najbolji ekran dolazi sa relativno velikom dodatnom cenom, ali ima dijagonalu od 8 inča sa bržim procesorom i odličnom grafikom, koji se sa lakoćom povezuje sa vašim mobilnim telefonom i služi za navigaciju.

Novi model izgleda odlično, sa pametno iskorišćenim prostorom unutar vozila, dobrim sistemima za povezivanje i jednostavnosti upotrebe. Nije baš najprostraniji gradski automobil, niti ima najviše prostora za glavu, ali to nisu stvari koje će odvratiti većinu kupaca.

Ford Fiesta Titanium 1,5 TDCi
Motor: dizel, 1.499 ccm, 84 KS
Menjač: ručni, 6 stepeni prenosa
Ubrzanje: 11,2 s
Maksimalna brzina: 175 km/h
Potrošnja (na testu): 5,0l / 100 km
Dimenzije: 4.040 x 1.735 x 1.476 mm, 1.185 kg
Kapacitet prtljažnika: 362 l

Cena: od 11.600, testirani 16.490 EUR
Kontakt: www.ford.rs

Leave a Reply