Početna AUTOMOBILI S ovako velikim Polom, kome treba Golf? – TEST: VW Polo MkVI

S ovako velikim Polom, kome treba Golf? – TEST: VW Polo MkVI

Polo postavlja nove standarde u klasi

blank
ATV & NAUTICA ATV

Standardno Folksvagenovski, novi Polo se minimalno razlikuje od prethodne verzije. Promenjeno je samo ono što mora, ili ono gde je konkurencija pobegla. Možda je najveća razlika u dimenzijama. Naspram prve generacije, ovo je potpuno različita klasa automobila. Šesta generacija Pola je dizajnerski najbliža aktuelnom Golfu i verovatno daje nagoveštaj kako će izgledati sledeći Golf, koji stiže sledeće godine. Ukupan paket čini savremeno „malo“ gradsko vozilo za omladinu, ili manju porodicu i stiže isključivo u verziji s petoro vrata.

Napred je dovoljno mesta za osobe visine do 185 cm, a pozadi za do 175 cm. Pozadi je u sredini na podu grba od menjača – ne preporučujemo petom putniku da ulazi u auto, osim ako put nije dugačak.

ATV & NAUTICA 2020

blank

Mi smo probali osnovni motor od 55 kW. On je dobar za jednu do jedne i po osobe, tj. ako je druga osoba u vozilu dete. Za „jače“ putnike Polo će biti mirniji na putu, odnosno sporije će ubrzavati. Nismo ga podvrgli ultimativnom testu opterećenja, već smo ga koristili u gradskim uslovima, pretežno u špicu, sa dve osobe i bez prtljaga. Motor, iako osnovni, je dobro odmeren i gura bez primetnih problema, uprkos prvoj zamerki. Menjač je manuelni s 5 brzina. Jači motori u ponudi imaju još jednu brzinu s ručnim menjačem ili DSG automatik s sedam brzina.

Glavna novost u unutrašnjosti je multimedijalni ekran osetljiv na dodir, postavljen na centralnu konzolu. Na njemu se kontroliše muzika (radio i USB), komunikacija s telefonom i sistemska podešavanja. Ekran je postavljen na vrh – paralelno sa brzinometrom, dok su ventilacioni otvori spušteni ispod. Još niže su tasteri za klimu. Testno vozilo je bilo opremljeno digitalnom dvozonskom klimom. Tasteri su dovoljne veličine i tamo gde ih očekujete, tj. taman kako treba. U sklopu pregrade za telefone (uz doplatu postoji i indukciono punjenje) su i dva USB priključka za omiljenu vam muziku. Ko više voli CD, ili mem. karticu, to će naći u pretincu za rukavice, ispred suvozača. Nedostaje auto navigacija da bi paket bio kompletan. Ona se dobija uz doplatu.

blank

Bočno oko ekrana su „tač“ tasteri fiksnih funkcija i po jedan točkić za podešavanje zvuka i listanje tekstualnih opcija na ekranu. Biranje jačine zvuka je na daljem točkiću od suvozača, te je njemu otežano upravljanje. Ekran ima senzor blizine i shodno s tim „Meni“ se menja s približavanjem prstiju – beline su manje, tasteri zauzimaju veću površinu i lakše se koriste. Ekran dovoljno brzo reaguje na komande i promena sadržaja je primetno brža nego kod konkurencije u ovoj klasi!

Multi funkcionalni ekran između obrtometra i brzinometra prikazuje sve informacije vezane za vožnju. Sa tasterima na volanu se biraju vrste informacija. Kao opcija je potpuno digitalni displej, kao iz veće Audi braće.

blank

Dobra stvar kod mnoštva opcija je što ih ima toliko da možete promeniti/dodati šta god hoćete. VW ima veliki spisak dodatne opreme i nema šta nema. Na raspolaganju su DSG menjač, adaptivni tempomat, senzor mrtvog ugla, senzor za identifikaciju pešaka i automatsko kočenje, LED svetla, parking senzori sa opcijom samostalnog parkiranja, i još mnogo toga.
S automatskim menjačem adaptivni tempomat može potpuno zaustaviti auto, ako se ukaže potreba, i nastaviti vožnju kada kolona krene. Na kraju, kada isključite motor, uz podsetnik da uzmete telefon koji je bio bežično povezan s Polom, možete zadovoljni otići peške do kraja destinacije.

S novim Polom je stiglo digitalno doba u VW automobile B klase. Korisničko okruženje je znatno unapređeno, na volanu sada imate 18 tastera (!) za kontrolu svega (osim klime). Na vama je samo da se usredsredite na vožnju.

VW Polo Comfort 1.0:
Motor: benzin, 999 ccm, 75 KS
Menjač: manuelni, 5 stepeni prenosa
Ubrzanje: 14,9s
Maksimalna brzina: 170 km/h
Potrošnja (na testu): 6,5l / 100 km
Dimenzije: 4.053 x 1.751 x 1.461mm, 1.105 kg
Kapacitet prtljažnika: 351 l

Cena: od 15,746 EUR
Kontakt: www.volkswagen.rs

Leave a Reply