Nije tajna da je potražnja za snažnijim vanbrodskim motorima u porastu.
Ovi novi vanbrodski motori su, zauzvrat, podstakli potražnju za novim, većim brodovima koji su ranije koristili krmeni pogon ili neki drugi brodski pogon.

Načini na koje se može dobiti još konjskih snaga nisu misterija. Veća zapremina ili korišćenje turbo punjača ili kompresora donosi više konjskih snaga.
Međutim, motori sa većom zapreminom uglavnom troše više goriva, a dodatna težina stvara mnoštvo problema za brodove, a kompleksniji mehanički delovi nose sa sobom brigu kad je pouzdanost u pitanju.

Povrh svega ovoga, brzina plovila je ograničena dizajnom korita, hidrodinamikom donje jedinice i propelera, kao i načinom na koji su vanbrodski motori postavljeni.
U razvoju novog DF350A motora, u Suzukiju su krenuli od praznog lista papira i uzeli su u razmatranje sve ove faktore u toku dizajniranja i projektovanja.

Prvo su analizirali dizajn tradicionalnog pojedinačnog propelera. Jedan propeler stvara potisak unapred, ali isto tako proizvodi i značajnu količinu rotacione energije kao nusproizvod. Da li postoji način na koji bismo mogli da konvertujemo ovu protraćenu energiju u produktivnu snagu i poboljšamo efikasnost propelera?

Drugi problem je što ivica kućišta menjača remeti protok vode preko propelera.
Veća snaga i više obrtnog momenta zahtevaju jače, veće zupčanike da prenesu snagu sa pogonskog vratila na propelersku osovinu.

Dual Prop sistem efikasno pretvara 350 konjskih snaga u podvodnu propulziju.
Ovo kao dodatnu prednost ima izvanrednu stabilnost, jer se svaki propeler okreće u drugom pravcu.

Model DF350A je opremljen dvostrukim žaluzinama na otvorima za dotok vazduha kako bi se sprečio prodor vode u kućište motora.
Dvostruke žaluzine odvajaju vodu od vazduha. Sa sistemom direktnog ubrizgavanja vazduha, Suzukijev sistem dvostrukih žaluzina doprinosi većoj snazi motora.

Dvostruka mlaznica dovodi savršenu količinu goriva u pravo vreme u cilindar i doprinosi većoj snazi motora i boljoj potrošnji goriva.
Sistem za hlađenje ovog motora se oslanja na vodu koja ulazi kroz otvore postavljene na donjoj jedinici.

Takva konfiguracija sa dva otvora na donjem delu motora povećava dotok vode u donju jedinicu, i samim tim poboljšava efikasnost hlađenja. Pozicioniranje prednjeg otvora skroz napred omogućilo je veći dotok vode, pogotovo pri velikim brzinama, dok je drugi otvor takođe postavljen nisko, omogućavajući motoru DF350A da radi i u plitkim vodama.

POGLEDAJ KOMPLETNU PONUDU
Prethodni tekstJeanneau: Naši dizajneri
Sledeći tekstTEST: Nissan Qashqai (Beograd – Berlin – Beograd)

Leave a Reply