Renault Talisman je po prvi put predstavljen 2016. godine kao naslednik Lagune. Uprkos brojnim kvalitetima, Renault Talisman je imao poteškoća da se izdvoji u odnosu na rivale, pa je ovaj francuski sedan brzo zapao u anonimnost. Ta nezahvalna sekundarna uloga dodatno je pogoršana snažnim prodorom SUV segmenta.

Krajem 2020. godine, u prostranoj Grandtour izvedbi Renault Talisman dobio je blagi fejslift. I nemojte to shvatiti bukvalno, jer se promene odnose uglavnom na prednji deo: maska hladnjaka, prednji branik i farovi su redizajnirani, uključujući novi LED svetlosni potpis i prilagodljivu matrix tehnologiju. Sada na krovu stoji i antena – ajkulino peraje, koja bi trebalo da poboljša komunikaciju između multimedijalnog modula i spoljnog sveta.

Easy Link infotejnment sistem dobio je veliku nadogradnju a digitalna instrument tabla je takođe potpuno nova. Tu su i nove boje, nove felne i novi dodaci, poput bežičnog punjenja za smartfone. Prtljažnik ima dva nivoa za odlaganje stvari i kapacitet od 605 litara (1.022 litre kada su zadnja sedišta spuštena) kao i prilično uzak otvor za utovaranje stvari (karoserija je ipak ograničena na četvoro vrata).

Fejslift ne pruža samo osvežen izgled i unapređen enterijer, već i smanjenu ponudu motora. Renault Talisman TCe 160 oslanja se na 1,3-litarski benzinski agregat sa turbopunjačem, a Blue dCi 160 na 2-litarski turbo dizel agregat, koji šalje snagu do prednjih točkova preko šestostepenog EDC automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom. Međutim, ovde je na testu bila najjača verzija sa 190 ks i 400 Nm obrtnog momenta koja je dostupna jedino u luksuznom paketu opreme Initiale Paris.

Šta je promenjeno?

Renault Talisman Blue dCi 190 ubrzava od 0-100 km/h za 9 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 225 km/h. Prosečna potrošnja mu je 5,7 litara na 100 kilometara, a emisije CO2 po WLTP-u iznose 150 grama po kilometru. To je lepo, posebno zato što izvor energije odlično podržava udobnu misiju koju ima Renault Talisman i naročito zato što je „žeđ“ za dizelom takođe vrlo prihvatljiva u praksi (što je opet dobro, jer rezervoar ima kapacitet od samo 51 litre). Ali i dalje ostaje komercijalna mana što u ponudi nema hibridne ni plug-in hibridne verzije.

Šasija na modelu Renault Talisman i dalje nije dostupna sa prilagodljivim vešanjem, ali zato ima 4Control tehnologiju. To znači da ovaj veći automobil iz srednjeg segmenta ima zadnju osovinu sa aktivnim upravljanjem koja optimizuje pokretljivost u gradu i garantuje stabilnost pri većim brzinama. Vožnja u Renault Talismanu je prilično prijatna, sa ubrzanjem koje ne zahteva tešku nogu što je tipično za francuske automobile. Pristojna udobnost u vožnji malo gubi na kvalitetu zbog jačeg pomeranja karoserije, koje je dodatno naglašeno na lošim putevima i podlogama. EDC menjač ponekad zna da zavitlava, ako je vaš stil vožnje umeren.

Zaključak

Renault Talisman kombinuje stilizovan izgled i prostranu unutrašnjost sa dobrom opremom (naročito u Initiale Paris paketu opreme). Blue dCi agregat dobro radi svoj posao u pozadini, dovoljno je hitar i troši malo, jedino saradnja sa EDC menjačem sa dvostrukim kvačilom nije uvek sjajna. Šasija uglavnom omogućava komfor, jer je Renault Talisman jasno namenjen vozačima koji dosta vremena provode u automobilu. Oni će znati da cene 4Control upravljanje sa sva četiri točka, tajni talenat modela Renault Talisman.
Ukratko: ovaj Francuz zaslužuje bolje od skromne uloge koju trenutno igra. Naročito zato što ima prilično prihvatljivu cenu.

RENAULT TALISMAN 2.0 BLUE DCI EDC SPEC:

Motor: Dizel, 1997 ccm, 190 KS
Menjač: automatski CVT, 7 stepeni prenosa
Ubrzanje: 9 s
Maksimalna brzina: 225 km/h
Potrošnja (na testu): 7,5l / 100 km
Dimenzije: 4.849 x 1.868 x 1.463 mm, 1.595 kg
Kapacitet prtljažnika: 608 l
Kontakt: www.renault.rs

CENA: BLIZU 40.000 EUR
OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstKako da se izborite sa MALVEROM?!
Sledeći tekstBamford je satu Chopard Mille Miglia dao dodatnu dozu harizme

1 komentar

  1. Pošto je zamerka samo menjač , hoću da naglasim da ni jedan od novijih vozila sa automatskim menjačima ne radi kako treba , svi brendovi imaju sličan problem , što tehnologija više napreduje čini mi se da takvi problemi bivaju sve češći.

Leave a Reply