Kako da izaberete svoj prvi motocikl? Konvencionalna mudrost kaže da je najbolje uzeti lakši, ne previše snažan motor. Premda je to vrlo tipičan pristup, ima još mnogo stvari koje treba uzeti u obzir: vašu visinu i težinu, koliko se udobno osećate na motociklu, tip motocikla i, naravno, cenu. Ako uzmete motocikl koji je premali za vašu građu, to može biti opasnije nego da vozite veći motor. Ako ste krupnije građe, zapremina od 200 cc možda neće biti dovoljna da možete brzo da se sklonite od opasnosti. U nastavku pročitajte nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir ako ste se upustili u kupovinu svog prvog motocikla:

Pokušajte da zadržite masu motocikla negde oko 200 kg kako biste osigurali lako upravljanje i manevrisanje.

Zapremina motora ispod 650 cc pružiće vam dovoljno snage a da se pritom stvari ne otrgnu kontroli.

Ako možete da uzmete ABS, uzmite ga jer će vam biti mnogo lakše da upravljate motociklom.

Odaberite tip motocikla koji najviše odgovara vašim potrebama i stilu vožnje.

Najbolji motocikli za početnike

Yamaha V Star 250

V Star 250 izgleda snažnije nego što jeste i ostaje odličan izbor za početnike ako uzmete najslabiji V-twin motor. Motocikl je težak 147 kg a visina sedišta je 68 cm. Kubikaža od 250 cc neće vas oboriti s nogu, ali to je dobro za početnike koji ne žele da im se motor otme kontroli. Pozicija u vožnji je opuštena, i zapravo deluje kao motocikl koji bi mogao da pripada iskusnom vozaču. Pristupačna cena ovog klasičnog drumskog motocikla takođe bi trebala da igra veliku ulogu.

KUPI: $ 4,599

Suzuki SV650 ABS

Sportski motocikl SV650 izgleda kao Ducati Monster za siromašne. Ali to je veliki kompliment jer njegov plavi trellis ram, plave felne i crna karoserija čine da izgleda kao da nema šta ne može da uradi.  Zapremina motora od 650 cc spada u gornju granicu snage za početnike, ali to ne bi trebalo da vas uplaši jer je SV650 ABS vrlo upravljiv i udoban. Težak je 198 kg a visina sedišta je 78 cm. Dodatnih 450$ za ABS kočnice u odnosu na standardni SV650 vrede svaku paru.

KUPI: $ 7.749

KTM 390 Adventure

KTM 390 Adventure toliko stvari radi tako dobro da to nije samo odličan početnički motocikl. To je odličan motocikl, tačka. Napravljen kako za asfalt tako i za zemlju, ovaj avanturistički motocikl ima sve, uključujući ABS, režime vožnje, potentni jednocilindarski motor od 373 cc i odličnu poziciju u vožnji. TFT ekran je jasan i stavlja relevantne informacije tačno ispred vozača. Masa je više nego prihvatljivih 158 kg, a visina sedišta je 85 cm.

KUPI: $ 6.599

Kawasaki KLR650 ABS

KLR650 je sjajan iz mnogo razloga. Ovaj dual sport motocikl ne samo da izgleda izdržljivo, već je zaista i odličan za motocikliste početnog, srednjeg i naprednog nivoa. Uspravna pozicija sedenja je jedna od najboljih u industriji, a ovaj model sada ima i ABS za odlično kočenje i kontrolu tokom vožnje. Zapremina od 652 cc omogućava više nego dovoljno snage da se izvučete iz problema, ali pritom neće biti preveliki zalogaj za početnike. Dodajte na sve to ručke sa grejačima i možete ga voziti tokom tri od četiri godišnja doba. Doplata za ABS verziju je svega 300$ više od one bez ABS-a. Motocikl je težak 208 kg, a visina sedišta je 87 cm.

KUPI: $ 6.999

Honda CRF300L ABS

Ko kaže da vaš prvi motocikl ne treba da bude sjajna kroserica? Model CRF300L ABS bi mogao da bude savršena verzija za početnike sa odličnim balansom između mase od 141 kg, jednocilindarskog motora od 286 cc i uspravne pozicije sedenja. Dizajniran kao off-road reli motocikl, zapravo je vrlo lak i ultrazabavan za vožnju zahvaljujući odličnom hodu vešanja, klirensu od 28 cm i savršenom količinom snage. Visina sedišta od 88 cm više odgovara vozačima sa dužim nogama.

kUpi: 5.349$

KUPI: $ 5.349

Prethodni tekstSmart #1 je prvi električni Smart terenac
Sledeći tekstSAXDOR 320 GTO – Motorni brod za 2022.

Leave a Reply