Početna Broj 167 Evolucija glavne kućne zabave

Evolucija glavne kućne zabave

Projekat Ericsson Media Vision 2020 donosi nova predviđanja u oblasti televizije i video-materijala

blank
ATV & NAUTICA 2020

Kako se menja internet i telekomunikacija, menjaju se i navike korisnika. Tako se, uporedo sa promenama u ovoj oblasti, menjaju i navike TV gledalaca, koje treba imati u vidu kada se razvija ova vrsta tehnologije. Projekat Ericsson Media Vision 2020 donosi nova predviđanja u oblasti televizije i video-materijala. Na osnovu istraživanja otkrivene su navike novih gledalaca i trendovi razvoja televizije u budućnosti. Velika povezanost raznih mobilnih uređaja, korišćenje brojnih aplikacija, uticaj društvenih mreža – sve je to promenilo i odnos prema televiziji i video-sadržajima. Javile su se nove potrebe potrošača, koje proizvođači moraju imati u vidu.

Projekat Ericsson Media Vision 2020 je zasnovan na šestomesečnom istraživanju među potrošačima, u cilju otkrivanja i predviđanja budućnosti televizije i medija u budućnosti. Na osnovu analize ponašanja korisnika, tj. gledalaca, došlo se do određenih zaključaka koji mogu pomoći da se otkriju trendovi razvoja medija i predviđanja do 2020. godine. Istaknuti su pojedini pokazatelji promena u ovom domenu tehnologije i industrije. Treba uzeti u obzir da prosečan gledalac danas svakodnevno koristi nekoliko vrsta mobilnih uređaja, zatim brojne aplikacije, kao i da sate provodi na društvenim mrežama, što umnogome menja i njegovo ponašanje i očekivanja kao gledaoca recimo TV programa. Zahteva se mnogo veća raznovrsnost u ponudi TV tehnologije, a posebno snimanja na zahtev, dostupnosti, multifunkcionalnosti i slično.

ATV & NAUTICA 2020

I brojke u ovom istraživanju govore same za sebe. Predviđa se da do 2020. godine bude u potpunosti oformljeno tzv. Umreženo društvo. Do tada će na našoj planeti biti oko 9 milijardi ljudi, oko 8 milijardi mobilnih pretplatnika, 1,5 milijardi domova koji koriste digitalnu televiziju, dok će analogna televizija biti prošlost. Takođe, koristiće se više od 50 milijardi raznih umreženih mobilnih uređaja, od kojih će bar 15 milijardi biti oni na kojima je moguće gledati video-sadržaj. Brojke su pomalo zastrašujuće, ali su pokazatelj da se televiziji i njenom razvoju mora pristupiti na mnogo drugačiji način nego do sada.

U budućnosti se predviđa da se internet sadržajima u najvećoj meri pristupa preko pametnih telefona, a zatim i preko drugih uređaja – tableta, računara, laptopa ili jednostavno smart TV uređaja. Zbog toga i televizija treba da bude dostupna preko IP adrese, a sadržaj koji se snima na zahtev dostupan u oblaku ili na nekom drugom lako dostupnom mestu na mreži. Osnovni zahtev nove televizije je u suštini da bude dostupna uvek i na bilo kom mestu i preko mobilnih uređaja.

Leave a Reply