Početna Broj 167 Garmin na Beogradskom maratonu

Garmin na Beogradskom maratonu

Kako da prođete kroz cilj maratonske trke u 3:30:00 ako vam je zadato vreme od 3:30:00?

blank
ATV & NAUTICA ATV

Garmin je ove godine prvi put aktivno učestvovao na Beogradskom maratonu, i to u saradnji sa Belhospice, organizacijom koja se bavi humanitarnim radom kroz tzv. palijativno zbrinjavanje pacijentima sa aktivnom, progresivnom i uznapredovalom bolešću, za koje je prognoza neizvesna.

Garmin je podržao ideju organizovanja zvaničnih pejsera Beogradskog maratona u okviru Belhospice trkačkog tima, koji je ove godine brojao skoro 900 članova. Bilo je 12 zvaničnih pejsera, čiji je zadatak bio da trče maraton tačno određenim tempom i da u cilj uđu u tačno određeno vreme. Pejseri su nosili zastave sa različitim vremenima, i na taj način su grupisali ljude koji su želeli da pređu maratonsku ili polumaratonsku stazu određenim tempom. Dakle, ako je neki takmičar sebi zadao cilj da polumaraton pretrči za dva sata i 15 minuta, bilo je dovoljno da prati pejsera koji je to vreme imao na svojoj zastavi.

ATV & NAUTICA 2020

Osim pomenutih zastavica, svi pejseri su bili opremljeni i Garmin satovima, tako da su mogli da veoma precizno sebi odrede tempo i da ih sat opominje na taj tempo kako bi u zadato vreme prošli kroz cilj. Rezultat nije izostao, jer su svi pejseri postigli odlična vremena, odnosno prošli su kroz cilj sa velikom preciznošću. Svakako je najupečatljiviji bio pejser sa zadatim maratonskim vremenom od 3:30 h, koji je ciljnu liniju zgazio u 3:30:00, što je zaista neverovatan podatak!

Nakon trke, u Belhospice šatoru, koji se nalazio na cilju, analizirani su rezultati sa Garmin satova koje su nosili pejseri. Putem Garmin Connect softvera upoređeni su rezultati nekoliko pejsera koji su imali zadatak da pređu polumaraton u istom vremenu.

_MDJ38823

Pejseri su bili opremljeni Garmin Forerunner 220 i 620. Neki od pejsera su imali svoje Garmin satove – Forerunner 310. Neki takmičari iz Belhospice tima su koristili i jednostavnije Forerunner modele 10 i 110, kao i još neke modele. Garmin je na taj tačin iskoristio Beogradski maraton kako bi isprobao kompletnu ponudu svojih fitnes proizvoda na „terenu“.

Garmin tehnička podrška Belhospice timu nije bila samo u opremanju pejsera, vizuelnom i tehničkom, već i u kasnijoj obradi rezultata, kao i u dostupnosti ljudi iz Infoteama, generalnog uvoznika Garmin opreme, koji su svim članovima Belhospice tima koji su koristili Garmin opremu, bili na raspolaganju za bilo kakva pitanja vezana za Garmin uređaje.

Ova prilika je iskorišćena kako bi se probao još jedan Garmin uređaj. U pitanju je njihova Virb kamera, kojom je na nekoliko lokacija maraton sniman iz ruke, sa bicikla, ali i iz vazduha.

U Belhospice šatoru je bila izložena kompletna ponuda Garmin fitnes satova. Trkači su mogli da se tu upoznaju sa svim modelima, počevši od jednostavne Vivofit narukvice, preko svih Forerunner modela, uključujući i model namenjen triatloncima, do modela Fenix 2, najnaprednijeg Garminovog sata ikad napravljenog.

_MDJ38831

Kome su namenjeni Garmin satovi?
Trčanje već duži niz godina postaje sve popularniji vid rekreacije svuda u svetu. Taj trend je stigao i u Srbiju, što pokazuje i podatak da je na ovogodišnjem maratonu trčao rekordan broj učesnika u maratonu i polumaratonu. Broj rekreativnih trkača koji žele da se oprobaju i u (polu)maratonu svake godine se povećava. Kako preći 21 ili 42 kilometara trčanjem nije baš jednostavan posao, veliku pomoć mogu da pruže Garmin fitnes uređaji.

Kada je pre nekoliko godina Garmin izbacio svoje satove, mnogi su bili zbunjeni, jer GPS i drugi napredni moduli do tada nisu bili viđeni u satovima, pa su shodno tome bili nepotrebni. Međutim, ubrzo se pokazalo da sve te komponente omogućavaju veoma detaljnu analizu trčanja, uključujući i podatke poput kadence i dužine kontakta sa tlom. Zahvaljujući merenju, trkači veoma brzo postižu i bolje rezultate. Na taj način, popularnost ovih uređaja raste u celom svetu.

za-anterfile-fenix2

Iz ovogodišnje ponude ističu se neki modeli. Za rekreativce i malo zahtevnije trkače to su modeli Forerunner 220 i 620. To su satovi sa ekranima u boji, naprednim opcijama i sa izuzetno moćnim senzorima. Za one najzahtevnije, poput maratonaca, triatlonaca i učesnika na Iron Man takmičenjima, tu je model Fenix 2. Ovaj model oblika klasičnog okruglog sata poseduje sve senzore koje je Garmin ikad napravio. Fenix 2 je multisportski sat koji se može koristiti za plivanje (senzor za plivanje u zatvorenom prostoru, koji meri zaveslaje i prepoznaje stil plivanja na osnovu kretanja ruke), ronjenje (do 50 metara dubine), biciklizam (sa posebnim softverom), trčanje (senzor sa meračem pulsa koji meri kadencu i dužinu kontakta sa tlom)…

Leave a Reply